LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seminar bez puno muke

Donosimo koristan trik za brže pisanje seminarskih radova

Pisanje seminarskih radova često je mukotrpno zbog loše organizacije i nedostatka vremena. Donosimo metodu uz koju je pisanje seminarskih radova lakše, brže i organiziranije.

Pisanje seminarskih radova često je mukotrpno zbog loše organizacije i nedostatka vremena. Donosimo metodu uz koju je pisanje seminarskih radova lakše, brže i organiziranije.

Pisanje seminarskih radova, bez obzira na to volite li inače pisati ili ne, često je mukotrpan posao. Najveći problem prilikom pisanja seminarskih radova manjak je organizacije i vremena, stoga donosimo trik s pomoću kojeg ćete lakše, brže i organiziranije napisati bilo koji rad. 

Prije početka pisanja samog rada, korisno je napraviti skicu – u natuknicama navesti što ćete napisati u kojem dijelu rada kako bi vam bilo lakše kasnije, prilikom čitanja literature, fokusirati se samo na ono što je relevantno. 

Zatim, uz dokument u koji ste napisali skicu svojeg seminarskog rada, otvorite još dva dokumenta. Dok čitate literaturu, u prvi dokument, onaj sa skicom, pišite direktne citate. Bez obzira na to hoćete li ih koristiti kao direktne citate, kao parafraze ili samo kao referencu, bit ćete brži ako prilikom čitanja zapisujete izvorni oblik teksta. U taj dokument pišite samo ono što odgovara natuknicama koje ste si zadali.

Istovremeno, u drugi dokument spremajte one citate koje smatrate relevantnima za temu o kojoj pišete i mogli bi vam pomoći, ali niste još sigurni hoćete li ih koristiti ili ne. U taj dokument možete spremiti i dodatna objašnjenja ili misli koje vam se javljaju prilikom čitanja literature. Sve vam to kasnije može pomoći da napišete svoj seminarski rad. 

U treći dokument spremajte literaturu, odnosno reference na literaturu koju koristite u onom obliku u kojem se to od vas traži. Time ćete sve reference imati na jednom mjestu te ćete ih na kraju pisanja samo moći dodati u svoj rad, bez straha da niste naveli neku referencu. 

Kada ste završili s čitanjem literature i kada imate spremna sva tri dokumenta, vrijeme je za pisanje seminara. U tom vam stadiju, ako ste pronašli sve potrebne informacije, internet ni neće trebati pa ga, kako biste eliminirali potencijalne smetnje, možete i isključiti. Od teksta koji se nalazi u vašem prvom dokumentu oblikujte svoj seminarski rad, a drugi dokument koristite kao izvor dodatnih informacija. 

Na kraju ne zaboravite navesti reference na korištenu literaturu i predajte svoj rad.
FOTO: PIXABAY