LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski suživot

Par savjeta za privikavanje na život s cimerom

Domovi i stanovi u kojima borave studenti najčešće podrazumijevaju skučenu sobu, odnosno premalo intimnog prostora jer se sve dijeli s cimerima. Donosimo, stoga, nekoliko savjeta za što lakši suživot.

Domovi i stanovi u kojima borave studenti najčešće podrazumijevaju skučenu sobu, odnosno premalo intimnog prostora jer se sve dijeli s cimerima. Donosimo, stoga, nekoliko savjeta za što lakši suživot.

Dolazak na fakultet najčešće znači i drugačiji život od dosadašnjeg prema mnogim aspektima, a posebice je teško naviknuti se na novu osobu s kojom ćete dijeliti kupaonicu, kuhinju, spavaću sobu. Početak suživota nikome nije lagan, čak ni onima koji svoje cimere znaju otprije, stoga vam donosimo nekoliko savjeta za navikavanje na takav način života, ali i iskustvo jedne studentice.  

Upoznajte se 

Prilikom prvog susreta, pokušajte se upoznati što je bolje moguće. Pitajte što vas zanima, a na pitanja cimera/cimerice odgovarajte na pristojan način i u većim crtama od Dobro, ti?. Na taj ćete način pokazati da ste otvoreni i društveni, a ta će osoba dobiti dobar dojam o vama – znamo koliko je onaj prvi važan.

Dogovorite podjelu sobe 

Prilikom useljenja pokušajte sporazumno dogovoriti tko će biti vlasnik kojeg dijela sobe, odnosno kreveta, ormara i pisaćeg stola. Također, ako dijelite kupaonicu ili kuhinju s još nekim, dogovorite se oko vremena koje ćete provoditi ondje. Pokušajte biti susretljivi i ne previše nametljivi jer ćete već time stvoriti loš dojam o sebi kao o osobi koja želi sve podrediti sebi. 

Sjetite se da ne morate biti prijatelji

Ako shvatite da osoba s kojom živite nije tip osobe s kojom se želite družiti, jednostavno nemojte forsirati. Bolje imati samo dobar cimerski odnos u kojem ćete moći razmijeniti par kvalitetnih rečenica nego jednostrano prijateljstvo s osobom koju ćete morati vući svugdje sa sobom iako vam ne odgovara njeno ponašanje.

Vodite se izrekom Čist račun – duga ljubav!

Dobro je da odmah postavite granice i da kažete što vam smeta. Ipak, soba je vaša jednako koliko i njegova/njezina. Dakle, ako vam smetaju posjete, pušenje u sobi, glasna glazba – recite na vrijeme. 

Ponašajte se onako kako želite da se drugi ponašaju prema vama

Posljednje, ali ne manje važno jest da poštujete svoga cimera/cimericu i da se prema toj osobi ponašate kako biste voljeli da se ona ponaša prema vama. Uvijek mora postojati kompromis koji su dogovorile obje strane, a ako on/ona vama pogoduje, morate ponekad i vi učiniti isto.

Za kraj, studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koja je u 3 godine promijenila 7 cimerica šalje važnu poruku

Imala sam 7 cimerica u 3 godine te nijednu nisam poznavala prije useljenja. Odnosi koje sam stvorila s prve 4 cimerice nisu najbolji, u zadnje vrijeme je to tek postalo malo bolje i vjerujem da su mene prijašnja iskustva naučila nekim stvarima pa se zato bolje prilagodim novim ljudima, ali nije to uvijek ni jednostrano. Mislim da ima puno ljudi koji ulaze u cimerstva s nekom distancom prema drugoj osobi i onda to ne završi dobro jer nije moguće dijeliti tako mali prostor, a da komunicirate minimalno. Jasno, ne mora svaki cimer biti i tvoj prijatelj, ali komunikacija, otvorenost i razumijevanja za navike drugih ljudi trebalo bi rezultirati dobrim suživotom s bilo kime.

FOTO: STUDENTSKI.HR