LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DRŽAVNA MATURA 2024.

Uoči državne mature, donosimo vrijedne savjete za maturante

Državna matura je pred nama, a za ovo stresno razdoblje donosimo sedam ključnih savjeta koji će pomoći svakom maturantu da rasturi ispite i upadne na željeni faks!

Državna matura je pred nama, a za ovo stresno razdoblje donosimo sedam ključnih savjeta koji će pomoći svakom maturantu da rasturi ispite i upadne na željeni faks!

Za nešto manje od mjesec dana kreću prvi ispiti državne mature, što znači da su maturanti službeno u zadnjim danima srednjoškolskog školovanja. No, matura i odabir fakulteta donose novi niz izazova i nepoznanica. Kako bismo vam olakšali ovu važnu životnu prekretnicu, pripremili smo sedam ključnih savjeta koji će vam pomoći da se uspješno nosite s ovim stresnim periodom


Od organizacije vremena i aktivnog učenja, do planiranja upisa na fakultet i brige o vlastitom zdravlju, ovi savjeti pružit će vam smjernice za uspješan završetak srednje škole i korak bliže ostvarenju vaših akademskih ciljeva.

 

Organizirajte se
 

Ako već niste, napravite raspored učenja koji obuhvaća sve predmete koje trebate naučiti za maturu. Rasporedite vrijeme ravnomjerno između predmeta i odredite prioritete prema težini gradiva i datumu ispita.

 

Aktivno učenje
 

Umjesto pasivnog čitanja, koristite aktivne tehnike učenja poput bilježenja sažetaka, izrade vlastitih testova ili grupnog učenja s prijateljima. Ovo će vam pomoći da bolje razumijete gradivo i lakše ga zapamtite.

 

Savjeti za maturante: kako prije odlaska na fakultet imati najbolje ljeto ikad


Rješavajte testove
 

Redovito rješavajte testove s prethodnih godina mature kako biste se upoznali s formatom ispita i vježbali rješavanje pitanja unutar ograničenog vremena. Također, mala inside informacija – često se pokoje pitanje i ponovi.

 

Zatražite pomoć kad je potrebno
 

Ako naiđete na poteškoće s određenim gradivom, nemojte se ustručavati zatražiti pomoć od profesora, privatnih instruktora ili prijatelja koji dobro poznaju taj predmet.

 

Istražite fakultete
 

Dobro istražite fakultete i programe koji vas zanimaju i saznajte o njihovim uvjetima i kvotama upisa, rokovima i dodatnim testovima koje trebate položiti.

 

Sutra se piše matura iz kemije? Provjerite svoje znanje!


Pripremite se za prijemne ispite
 

Na vrijeme provjerite ima li fakultet koji želite upisati prijemni ispit ili neke dodatne testove. Redovito vježbajte i pripremite se za njih kako biste povećali svoje šanse za prijem.

 

Ne zaboravite na odmor
 

Važno je da tijekom priprema za maturu pronađete ravnotežu između učenja i odmora. Redovito odmarajte, vježbajte i provodite vrijeme s obitelji i prijateljima kako biste smanjili stres i zadržali mentalnu svježinu.


To je sedam ključnih savjeta koji će vam pomoći da se uspješno nosite s ovim stresnim periodom. Dok se pripremate za izazove koji dolaze, želimo vam puno uspjeha na maturi i neka vam vaša predanost i trud donesu sjajne rezultate. Sretno!