LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mišljenje studenata

Online ispiti vs. ispiti uživo: „Imate svu udobnost vlastita doma, hlače opcionalne.”

Iako nije izvjesno kako će se nastava održavati u narednim mjesecima, ispita će sigurno biti. Studenti su nam otkrili nekoliko prednosti i nedostataka kada je u pitanju njihovo polaganje kod kuće i na fakultetu.

Iako nije izvjesno kako će se nastava održavati u narednim mjesecima, ispita će sigurno biti. Studenti su nam otkrili nekoliko prednosti i nedostataka kada je u pitanju njihovo polaganje kod kuće i na fakultetu.

Praznici polako završavaju i studenti se vraćaju u studentske klupe ili ostaju u udobnosti svojega doma pratiti nastavu. Još nije službeno odlučeno tko će se sve  vratiti na fakultet, a tko ostaje i idući semestar na online načinu izvođenja nastave, no jedno je sigurno – ispitnih rokova sigurno će biti.


Vezano: 5 fakulteta u Hrvatskoj donijelo odluku o produžetku online nastave


Mnoge to ne veseli jer još uvijek nisu sigurni kako će polagati ispite kada za to dođe vrijeme. O tome smo razgovarali s nekolicinom studenata koji su podijeljenih mišljenja. Naime, od njih se 15-ak gotovo polovica želi vratiti na fakultet i na taj način pratiti nastavu, a nekoliko njih voli biti kod kuće i na taj način slušati predavanja. Kada su u pitanju ispiti koji se bliže, oni koji su ih već polagali online naveli su neke prednosti i nedostatke takva načina polaganja ispita.

Prednosti i nedostaci online ispita

Prvi student kaže nam da je sve u redu ako su pitanja jasna pa se može jasno odgovoriti, no ako su pitanja preduga i preopširna te zahtijevaju opširan odgovor, troše vrijeme pri čitanju, pogotovo ako su 3 moguća odgovora s opširnim obrazloženjima. Dok to pročita i napiše, kaže nam, istječe mu dragocjeno vrijeme.

Evo koje su nam još nedostatke otkrili:

– Slaba internetska konekcija, serveri Loomena/fakulteta ili nečeg drugoga, šansa da se profesor ustane po kavu je minimalna.
– Ovisimo o jačini internetske veze, nemogućnost preskakanja pitanja niti finalna provjere istih.

Što se tiče prednosti, uglavnom ističu udobnost vlastita doma:

– Imate svu udobnost vlastita doma, hlače opcionalne.
– Ispit je najčešće jednostavnije formiran i studentima je lakše za položiti.
– Nema treme i nelagode iz udobnosti doma.
Naravno, provjerili smo i prednosti i nedostatke kada je u pitanju polaganje ispita uživo na fakultetu.

Prednosti i nedostaci ispita uživo

Kod ispita uživo jedna je od najvećih prednosti kava poslije ispita s kolegama te šansa da profesor ode po kavu usred ispita, kaže nam student.

– Najviše volim usmeno kad s profesorom možete porazgovarati, odgovoriti na svako pitanje, proširiti ga i dobiti od njega povratnu informaciju.
– Pregled svih pitanja, mogućnost promjene redoslijeda kojim se na pitanja odgovara, mogućnost finalne provjere odgovora na sva pitanja.
– Prednosti su manje tehničkih problema prilikom polaganja i jednaki uvjeti za sve.

Od nedostataka studenti ističu buku u dvorani na početku i kraju ispita, moguće zakazivanje kemijske olovke ili nedostatak prostora za zapisivanje odgovora. Uz to dodaju da je problem dolazak do fakulteta ako ne žive u gradu u kojem studiraju.

Možemo se svi složiti da ima puno prednosti i nedostataka kada su u pitanju oba načina polaganja ispita, ali i da je ono što zasigurno svi želimo to da ova situacija što prije prestane i da se svi ispiti polože uspješno i na vrijeme.

FOTO: PIXABAY