Okušajte se u kuhinji uz jednostavne recepte za jela sa sirom
Cure li vam sline samo kad vidite riječ – SIR? Kad vam na kućnu ili elektroničku adresu stigne letak s akcijama u trgovačkim lancima, prvo što tražite su sve moguće vrste sira? Češće na društvenim mrežama gledate videe sa sirom, nego „Igru prijestolja“? Ako je tako – nastavite čitati – imamo nešto baš za vas.
Cure li vam sline samo kad vidite riječ – SIR? Kad vam na kućnu ili elektroničku adresu stigne letak s akcijama u trgovačkim lancima, prvo što tražite su sve moguće vrste sira? Češće na društvenim mrežama gledate videe sa sirom, nego „Igru prijestolja“? Ako je tako – nastavite čitati – imamo nešto baš za vas.
Cure li vam sline samo kad vidite riječ – SIR? Kad vam na kućnu ili elektroničku adresu stigne letak s akcijama u trgovačkim lancima, prvo što tražite su sve moguće vrste sira? Češće na društvenim mrežama gledate videe sa sirom, nego Igru prijestolja? Ako je tako – nastavite čitati – imamo nešto baš za vas. Portal USA Today College skupio je petnaest recepata za ljubitelje sira, koje je isprobala ekipa s portala Spoon University, a mi smo za vas izabrali one najjednostavnije.
Za ljubitelje prženog sira
FOTO: Wikimedia
1. Prženi sir s koricom
Jedna od najklasičnijih i najjednostavnijih varijanta prženi je sir s koricom. Zapravo je riječ o sendviču sa sirom, no to nije običan sendvič sa sirom jer sir se ne nalazi samo u sredini sendviča, već ga okružuje sa svih strana te tako preuzima okus cijelog sendviča. Za pripremu ovoga jela potrebno vam je samo pet minuta, a za prženje 10, dakle ukupno 15 minuta. Osnovni je sastojak sir – vrsta koja vam najbolje odgovara, no preporučuje se cheddar, koji je nariban ili narezan na sitne komadiće, također u količini koja vam najbolje odgovara. Osim sira, trebaju vam dvije kriške kruha po izboru i jedna žlica maslaca.
PRIPREMA: Zagrijte tavu i razmažite maslac po kruhu. Kad se tava zagrije, zagrabite sir i rasporedite ga po tavi u obliku kriške kruha. Posložite prženi sir između dviju kriški kruha. Stavite sve zajedno na tavu; sendvič pritisnite špatulom da se sir još bolje uhvati za kruh. Kad sir s vanjske strane kruha dobije smećkastu boju, podignite sendvič špatulom i dodajte još sira na tavu. Okrenite sendvič, tj. stranu bez sira prema dolje na sir i čekajte da poprimi smeđu boju. Kad se sir u sendviču rastopi, a vanjski sloj dobije hrskavu, zlatno-smećkastu koricu, maknite ga s tave. Prerežite ga na pola i uživajte u čarobnom mirisu i okusu prženoga sira.
2. Prženi sir na pegli za glačanje
Za sve one koji žive u studentskim domovima ili ne posjeduju tavu za prženje, ali imaju peglu za glačanje odjeće, evo jednostavnoga recepta za koji vam je potrebno samo 10 minuta i tek nekoliko sastojaka. Osnovni su sastojci jednaki kao i u prethodnom receptu – dvije kriške kruha, jedna kriška sira i maslac, a možete dodati i dvije kriške rajčice i luka te ih začiniti paprom. Uz to će vam trebati i aluminijska folija. Za pripremu vam trebaju tek dvije minute, a za prženje osam minuta. Savjetujemo da nabavite kruh koji ima tvrđu koricu kako se pegla ne bi jako oštetila.
PRIPREMA: Uključite peglu i pustite da se zagrije. Položite komad folije na radnu površinu i pripazite da je površina folije dovoljno velika da možete u nju zamotati cijeli sendvič. Namažite maslacem krišku kruha i namazanu stranu položite na foliju. Na krišku stavite sira i, ako želite, dodajte nekoliko kriški rajčice i luka te začinite paprom. Namažite maslacem drugu krišku kruha i položite ju na sendvič tako da namazana strana bude okrenuta prema gore. Umotajte sendvič u foliju. Stavite peglu na sendvič i pustite da se prži oko četiri minute. Zatim okrenite sendvič i ponovite postupak s druge strane. Narežite i uživajte!
3. Ostali recepti s prženim sirom
Ako su vam prethodna jela prejednostavna, možete isprobati prženi sir u francuskoj juhi od luka. Za ljubitelje prženog sira u kombinaciji s povrćem tu je prženi sir s artičokama i špinatom, a ako vam sir i povrće nisu dovoljni, tu je varijanta sa slaninom i rajčicom.
Za ljubitelje tjestenine sa sirom
1. Klasična tjestenina sa sirom
Još jedno jelo savršeno za studentski budžet i studentske kulinarske vještine. Za njegovu pripremu trebat će vam dvije minute, a za kuhanje pola sata – za malo više od pola sata dobivate savršen obrok. Trebat će vam 500 g tjestenine po izboru, 230 g nasjeckanog mozzarella ili cheddar sira, malo mlijeka, komadić maslaca i šaka krušnih mrvica.
PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 180°C i stavite kuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Kad se skuha, procijedite je i stavite u posudu za pečenje. Pomiješajte sir, maslac, mlijeko i krušne mrvice i dodajte ih tjestenini (slobodno stavite još sira na vrh). Sve zajedno stavite u zagrijanu pećnicu i čekajte dok se sir s vrha rastopi i poprimi smećkastu boju. Zatim izvadite posudu iz pećnice i, po želji, dodajte soli i papra. Jelu možete dodati povrće ili pomiješati različite vrste sira te ga podići na još višu razinu.
2. Tjestenina sa sirom u šalici
Jeste li ikad pukušali u mikrovalnoj skuhati nešto više od vode za kavu ili kokica? U zadnje vrijeme sve češće možemo naletjeti na recepte za jela iz mikrovalne, pa čak i kolače. Tako smo našli i recept za tjesteninu sa sirom koju možete pripremiti u mikrovalnoj pećnici. Za pripremu će vam trebati oko pet minuta, kao i za kuhanje – ukupno 10 minuta za jednu porciju. Osim mikrovalne i velike šalice, trebat će vam 1/3 šalice tjestenine, pola šalice vode, 1/4 šalice mlijeka, pola šalice nasjeckanog cheddar sira (možete pomiješati i naribani švicarski sir i parmezan) i po želji, pola žlice maslaca ili margarina.
PRIPREMA: Stavite tjesteninu i vodu u veliku šalicu ili zdjelu. Kuhajte u mikrovalnoj u intervalima od jedne minute. Svakih 60 sekundi izvadite šalicu i promiješajte tjesteninu. Nakon četiri minute voda bi se trebala apsorbirati, a tjestenina bi trebala omekšati. Zatim dodajte sir i mlijeko te promiješajte i dodajte rastopljenog maslaca ako želite dobiti kremastiju strukturu jela. Sve zajedno vratite u mikrovalnu na minutu, a potom još jednom dobro promiješajte i uživajte – jer vaše je jelo već gotovo.
3. Ostali recepti za tjesteninu sa sirom
Osim ovih brzih i jednostavnih recepata za tjesteninu sa sirom, isprobajte i zdraviju varijantu sa špinatom i cvjetačom ili brokulom. Također, ako želite pripremiti brzinsku tjesteninu sa sirom koju možete jesti uz tortilla čips, proučite ovaj jednostavan recept. Možete napraviti i uštipke od tjestenine sa sirom, za koje će vam trebati nešto više vremena i sastojaka, ali ne sumnjamo da će se uloženi trud itekako isplatiti.
Za prave ljubitelje sira
1. Domaći sir
Ima li išta savršenije za istinskog ljubitelja sira od toga da sam nauči izraditi sir? – Naravno da ne. Zato smo pronašli ovaj jednostavni recept za izradu domaćeg sira. Trebat će vam samo pola sata i tek tri sastojka – jedan galon mlijeka (oko 3,75 L), jedan iscijeđeni limun (ili 1/4 limunovog soka ili kuhinjskog octa) i prstohvat soli.
PRIPREMA: Ulijte mlijeko u veliku posudu i dodajte prstohvat soli. Čekajte da zavrije i pritom povremeno promiješajte kako mlijeko ne bi iskipjelo. Kad mlijeko zavrije, maknite ga s vatre. Ulijte limunovog soka i ostavite desetak minuta da se sve zajedno zgruša. Zatim obložite cjedilo gazom ili običnom čistom bijelom majicom. Ulijte mlijeko u obloženo cjedilo. Pustite da sva tekućina (sirutka) iscuri. Pritisnite gazu kako biste do kraja iscijedili sirutku. – To je to! Imate vlastiti sir. Ostavite ga da se ohladi na nekoliko minuta, a zatim ga zapakirajte u plastičnu vrećicu ili posudu te pospremite u frižider. Trebao bi trajati 3 – 4 dana. Ovim receptom dobit ćete jednostavan svježi sir. Ako želite intenzivniji okus, navedenim sastojcima dodajte svoje omiljeno bilje i začine s limunovim sokom.
2. Ostali recepti za prave ljubitelje sira
Mogli ste već pretpostaviti da, ako ste pravi ljubitelj sira, trebat ćete se malo više potruditi oko pripreme delicija sa sirom. Zato na poveznicama možete pronaći nešto kompliciranije recepte, no ni za njihovu vam pripremu neće trebati više od sat vremena. Prilikom pripreme ovih recepata imajte na umu da će se vaš trud itekako isplatiti. Možete isprobati štapiće od sira ili možda više volite sir u kombinaciji s pizzom? Odaberete li recept za founde od sira, sigurno nećete pogriješiti, kao ni ako se odlučite za pečeni brie.
Nadamo se da ste našli nešto za sebe. Ne sumnjamo da će vam se svidjeti, koji god recept odaberete. Ako vas ove fotografije i recepti nisu dovoljno motivirali, pogledajte ovaj vrući video, koji će vas sigurno zagrijati.