LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pobijedite mentalne blokade

Naučite kako odlediti mozak u stresnim situacijama

Pročitajte naše savjete i lakše pobijedite mentalne blokade, tzv. zamrzavanje mozga.

Pročitajte naše savjete i lakše pobijedite mentalne blokade, tzv. zamrzavanje mozga.

Za mnoge od nas javni nastupi, osobito pred većom grupom ljudi, predstavljaju definiciju noćne more bilo da se radi o održavanju seminara ili prezentacije pred kolegama ili usmenom ispitu pred zahtjevnim profesorom. Znojenje dlanova, drhtanje cijelog tijela i mozak koji kao da je zaglavljen dok pokušava pronaći riječi koje želite reći samo su neki od simptoma treme. U takvim trenutcima čini nam se kao da smo zaleđeni na mjestu, kao da je vrijeme odjednom stalo i ne možemo izustiti nijednu riječ, iako nam mozak radi sto na sat. Donosimo vam tri savjeta koji će vam pomoći odlediti mozak u stresnim situacijama.

1. Uvijek imajte plan B

Pri izradi i uvježbavanju prezentacije, govora, razgovora za posao ili neke druge stresne situacije koja od vas zahtijeva nastup u javnosti važno je imati plan B, odnosno plan akcije u slučaju da nešto krene krivo. Što ako se projektor pokvari, pa ne možete pokazati svoju PowerPoint prezentaciju? Što ako preskočite određeni dio koji je važan? Što ako vam se postavi pitanje na koje ne znate odgovor ili na koje ne želite odgovoriti? Posvetite dio pripreme nenadanim situacijama koje bi se mogle dogoditi i izbaciti vas iz takta te napravite plan akcije njihova rješavanja. Svojevrsnu skriptu rješavanja problema. Pripremanje za odgovor na neko nezgodno pitanje koristit će vam u raznim situacijama. Pripremite natuknice za svoju prezentaciju ili govor koje će vam biti podsjetnik ako negdje zaglavite. Pokušajte imati u pripremi dvije ili tri šale. Svi se volimo nasmijati, a malo humora razbit će napetost. Uvijek je dobro imati uvježbane dvije ili tri rečenice koje se mogu primijeniti u raznim situacijama. Takve rečenice postat će gotovo automatske i moći ćete ih upotrijebiti kada zablokirate, a dati će vam i dozu samopouzdanja i sigurnosti.

2. Fokusirajte se na ono što možete kontrolirati

Mnoge stvari koje direktno utječu na nas nisu pod našom kontrolom. No ono što možemo kontrolirati naše su misli, naši osjećaji i naša djela. Ne možemo utjecati na profesorovo raspoloženje prilikom polaganja ispita niti promijeniti činjenicu da ga nismo položili, no možemo pokušati analizirati njegov način ispitivanja, vidjeti gdje smo pogriješili i pokušati pronaći efikasniji način učenja za dotični ispit kako bismo ga položili na idućem roku.

3. Preuzmite punu odgovornost za nastalu situaciju

Preuzimanje pune odgovornosti za vlastiti život i djela glavni je dio izgradnje vaše psihološke i emocionalne otpornosti koja će vam pomoći prebroditi teške trenutke. Zbog globalne pandemije koronavirusa škole i fakulteti bili su zatvoreni i morali smo pohađati online predavanja i biti zatvoreni kod kuće. To, naravno, nije vaša krivica ni odgovornost. No način na koji ste iskoristili vaše vrijeme u izolaciji u potpunosti je vaša odgovornost. Jeste li pročitali one dvije knjige s popisa literature? Jeste li napisali seminare koje ste morali predati? Jeste li upisali online tečaj koji vas je zanimao ili naslikali onu sliku koju nikako da naslikate? Jeste li očistili svoj ormar ili garažu od neželjenih i nepotrebnih stvari? Iznimno je važno imati na umu kako i usred grozne situacije poput pandemije postoje stvari koje možemo poduzeti kako bi nam život bio lakši i ljepši. Važno je napraviti onaj prvi korak i pokrenuti se!

FOTO: PIXABAY