LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispitni rokovi

Mit ili istina: profesori trebaju ponoviti rok zbog loše prolaznosti

Neki studenti vjeruju kako određeni postotak studenata mora proći ispit te da se u protivnom rok mora ponoviti...

Neki studenti vjeruju kako određeni postotak studenata mora proći ispit te da se u protivnom rok mora ponoviti...

Tijekom ispitnih rokova mnogi se studenti hvataju za zadnju slamku spasa pa tako vjeruju da loša prolaznost na ispitu može dovesti do toga da profesori ponavljaju ispite, a da se rok briše. 

No, te su glasine mit. Naime, ni u jednom pravilniku o studiranju ne stoji odredba da se zbog loše prolaznosti studenata na ispitu ispit mora ponoviti. Čak i da nitko ne prođe ispit na pojedinom ispitnom roku, to ne obvezuje profesora da ponavlja ispit, da se rok briše ili da se pad ne računa. 

Međutim, student ima pravo žalbe na ocjenu, gdje se ispit onda ponavlja pred povjerenstvom. Ispit se polaže pred povjerenstvom i ako student izlazi četvrti put na ispit. Ako ne prođe iz četvrtog puta, iduće akademske godine treba ponovno upisati predmet. 

Ispit se može polagati ukupno osam puta, od čega su spomenuti 4. put i 8. put pred povjerenstvom. Ako ni iz 8. puta student ne prođe ispit, gubi pravo studiranja na tom studiju.

Inače, odredbe o polaganju ispita propisuju se Pravilnikom o studiranju koje izdaje svako sveučilište i svaka sastavnica sveučilišta pa svim studentima savjetujemo da se s istima i upoznaju.
FOTO: UNSPLASH