LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednostavan recept

Kuhajte sa Studentskim: 3 recepta za povoljne i ukusne pite od krumpira, sira i voća!

Donosimo tri jednostavna recepta za pite s kupovnim korama, uz pomoć kojih ćete dobiti ručak koji košta nešto malo više od prosječnog ručka u menzi.

Donosimo tri jednostavna recepta za pite s kupovnim korama, uz pomoć kojih ćete dobiti ručak koji košta nešto malo više od prosječnog ručka u menzi.

Ljeto je i do sada znalo predstavljati problem studentima koji ostaju u gradu u kojemu studiraju jer radi puno manji broj menzi, pa više nije svakome tako jednostavno na brzaka skočiti od menze i pojesti povoljan ručak. Studentski budžet uglavnom nije prevelik, pa se bacamo u potragu za što povoljnijim, a ukusnim ručkom, i upravo tu u pomoć priskaču pite!

Pita s krumpirom 

Naime, sve što trebate jest izdvojiti nekoliko kuna za kupovne kora za pitu, koje se mogu naći po cijeni od već oko 7 kuna, te kupiti oko kilogram krumpira ili manje, koji ćete platiti otprilike isto toliko. Ipak, ovaj će vas ručak izaći nešto skuplje ako kod kuće nemate ulje, mlijeko i sol, a poželjno je imati i papar.

Uzmite dvije kore iz pakiranja i stavite ih jednu na drugu – kako ne biste dobili pretanko tijesto, izbjegavajte korištenje samo jedne kore. Naribajte krumpir te ga, ako ima previše vode, malo procijedite i zatim posolite i dobro popaprite. Čašu mlijeka ugrijte tako da bude mlako i dodajte dvije, tri žlice ulja. Premažite kore s malo mlijeka kako bi kasnije bile mekše te po njima posipajte naribani krumpir. Zarolajte kore i stavite ih na protvan. Kada ste to ponovili toliko puta dok niste potrošili sav krumpir, u prethodno zagrijanu pećnicu ubacite svoje pite i pecite na otprilike 180 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju i budu pečene. Kada se ispeku, lagano ih premažite s malo pomiješanog mlijeka i ulja koje ste koristili pri pravljenju pite.

Pita sa svježim sirom

Postupak je jednak kao pri pravljenju pite s krumpirom, samo prije slaganja pite začinite svježi sir po želji sa soli, paprom, vegetom, crvenom paprikom ili čime želite. Rasporedite sir po polovici kora žlicom grabeći sir u veće grude koje ćete rasporediti u dva reda, a potom zarolajte kore. Pecite ih na 180 stupnjeva dok ne dobiju zlatnu boju. Umjesto premaza od mlijeka i ulja, koji u receptu s krumpirom ili voćem možete prilagoditi tako da bude veganski koristeći biljno mlijeko, možete koristiti i izmiksano vrhnje, jaje i ulje.

Pita sa šumskim voćem

Uzmite dvije kore, premažite ih premazom te polovicu kora posipajte grizom, koji će upiti vlagu smrznutog voća, a zatim po njima posipajte otprilike šaku ili malo više šumskog voća. U ovaj je recept poželjno dodati šećer jer će inače pita biti prekisela. Zarolajte pitu, ponovite postupak dok ne potrošite sav materijal te pecite jednako kao i prethodne pite.
FOTO: PIXABAY