LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posljedice koronavirusa

Kolaps Work and Travel programa zbog korone – perspektiva studenata i agencija

Provjerili smo koji je konačni rasplet ovogodišnjeg Work and Travel programa iz perspektive studenata koji su trebali ići u SAD ovo ljeto, ali i agencija koje organiziraju program.

Provjerili smo koji je konačni rasplet ovogodišnjeg Work and Travel programa iz perspektive studenata koji su trebali ići u SAD ovo ljeto, ali i agencija koje organiziraju program.

Za to se pripremaju gotovo godinu dana, ulože ogromne svote novca i mnogo truda, puno veselja i ambicije, a onda dođe koronavirus i studentima željnima rada i putovanja u Americi uništi snove, barem nekima od njih. Ovogodišnji Work and Travel definitivno se razlikuje od svih do sada jer je veliki broj studenata morao odustati od programa zbog nemogućnosti realizacije putovanja, otkazivanja poslova od strane poslodavaca i slično.

Neki su studenti vodili borbe s agencijama koje organiziraju Work and Travel zbog povrata iznosa od 10, 15 i više tisuća kuna ili još uvijek vode borbe i strpljivo ga čekaju. Ipak, uz studente, koronavirusom su pogođene i agencije koje sada moraju vratiti uplaćene iznose uz uzimanje određene naknade. Kako je tekao cijeli proces povrata novca i što se dogodilo s (ne)odlascima, otkrivamo u nastavku iz studentskih iskustava, ali i iz perspektive agencija.

Obratili smo se nekolicini agencija koje organiziraju program, a odgovore smo dobili iz Sunčane vure, CCUSA-e, Work and Travel Group agencije i IntegralEdu agencije. Iz IntegralEdu agencije dobili smo vrlo kratak odgovor da nitko od njihovih studenata nije otišao na program te da su svima ponuđene opcije u skladu s njihovim statusom i odrađenim uslugama u trenutku prekidanja programa.

Sunčana vura

Iz Sunčane vure rekli su nam da njihovi studenti nisu putovali ove godine i da su se opredijelili za povrat novca ili prebacivanje sredstava za iduću sezonu. Studenti koji su se odlučili za prebacivanje sredstava imat će prednost kod organiziranja programa i jednake uvjete kao i ovo ljeto. Odmah iza njih prednost će imati studenti koji su tražili povrat sredstava, ali žele se ponovno prijaviti kod istog sponzora. Oni će imati prednost kod odabira poslova u odnosu na ostale, neće morati ponovo ispunjavati aplikaciju, a agencija im planira ponuditi program po nižoj cijeni, što će, navode, biti u mogućnosti definirati kad dođe za to vrijeme.
– Svim našim studentima smo vratili dogovoreni iznos programa ovisno o vrsti programa koji su upisali, umanjen za zajedničke organizacijske i administrativne troškove. Kako se svaka kompanija bori za opstanak morali smo uložiti puno truda i upornosti da dobijemo povrate za studente po što boljim uvjetima i što prije, ali uspjeli smo. –kažu nam iz Sunčane vure.
CCUSA

Kako nam kažu sami, prvi su i jedini sponzor za studentske J1 vize u Hrvatskoj od 1999. te su kao takvi jedinstveni u RH budući da ne djeluju kao posrednici za vize. Zahvaljuju svim participantima koji su ih prepoznali kao jedinog sponzora bez posrednika te su i ove godine bili najveći po broju sudionika u Hrvatskoj. 

Sjedište CCUSA nalazi se u gradu San Rafael u Kaliforniji, to je ujedno i uprava za sve urede na svim kontinentima, a hrvatski je ured jedan od 50 ureda u svijetu i time su direktna podružnica centralnog sjedišta smještenog u Kaliforniji. CCUSA ima urede na svim kontinentima pa tako imaju participante na programima tijekom cijele godine jer studenti  s južne hemisfere mogu sudjelovati na programima zimi, odnosno kada je nama zima, a njima ljeto i kada imaju sveučilišnu stanku, ekvatorijalne zemlje na proljeće, a svi ostali na sjevernoj hemisferi na ljeto. 
– Uprava CCUSA u Kaliforniji donosi sve odluke oko programa, ugovora, uvjeta i cijena za sve urede u svijetu. Svi uredi u svijetu imaju ista pravila koja donosi američki ured, stoga lokalni uredi kao hrvatski ne donose pojedinačne odluke. Povrati uplaćenih sredstava za programe za sve participante u cijelom svijetu zajedno s hrvatskim participantima bit će isplaćeni od strane CCUSA centralnog sjedišta u Kaliforniji. Proces povrata novca je započeo od kolovoza kako je bilo najavljeno svim participantima, stoga su povrati novca u tijeku. 
Dio participanata odlučio se na prijenos sredstava i program za ljeto 2021, kažu nam, pa trenutno rade na otvaranju programa za iduću sezonu koju kao i inače započinju s početkom nove akademske godine. Primaju dosta upita oko otvaranja programa za iduće ljeto od strane ovogodišnjih, ali i novih participanata. Nekima će to biti i posljednja mogućnost sudjelovanja jer za američki program svi participanti trebaju biti studenti do 29 godina starosti.
– Najviše žalimo za onim participantima koji nisu iskoristili ovu mogućnost pa zbog godina ili završetka studija nisu radili i putovali u SAD-u. Sretni smo da imamo i dio participanata koji su unatoč problemima željeli prisustvovati programu ovo ljeto i trenutno se nalaze na radu kod svojih američkih poslodavaca. Participanti rade i na istočnoj i zapadnoj obali dok su neki u kontinentalnim državama. Nakon završetka rada imaju mogućnost putovanja unutar SAD-a, ali se moraju vratiti u Hrvatsku do početka akademske godine. Radujemo se novoj sezoni i programima za SAD i Kanadu.  Nova sezona će donijeti nove poslodavce i nove mogućnosti putovanja.
Work and Travel Group

Možda najintenzivniji sukobi vode se između studenata koji su na program planirali ići preko Work and Travel Group agencije pa su se tako na Facebook grupi Work&Travel USA Croatia žalili što im agencija nudi kupone umjesto povrata novca i slično. Jedna je studentica čak navela da je konzultirala odvjetnika i zaprijetila tužbom, nakon čega je dobila svoj novac, umanjen za iznos koji je naveden u ugovoru o slučaju otkazivanja programa.

Studenti su za vrijeme koronavirusa vrlo problematična skupina jer su također ostali bez prihoda za koje nisu dobivali nikakvu naknadu jer su plaćeni samo za sate koje odrade pa je razumljivo da žele svoj novac nazad. Ipak, koronavirusom su pogođene i agencije pa nas je zanimalo što u svoju obranu ima reći Work and Travel Group – agenciju koja posluje 12 godina u 6 zemalja s 10 ureda uz CIEE, partnera i kompaniju koju predstavljaju.

Pri početku svojeg odgovara odmah su naglasili da su iznimno razočarani trenutnom situacijom, odnosno odnosom prema programu i reakcijama jednog manjeg dijela studenata nakon objavljivanja politike refundacije koja je nastala uslijed pandemije na svjetskoj razini jer, kako kaže agencija, program nikada nije bio u težoj situaciji i nikad nije bio ugroženiji, kao ni strane koje sudjeluju u njegovoj organizaciji u Americi i zemljama iz kojih studenti dolaze.

Kako navodi Work and Travel Group, pandemija je ostavila ogromne posljedice na program pa je spomenuta kompanija koju predstavljaju otpustila 248 zaposlenika u Portlandu i još stotine vanjskih suradnika početkom travnja, što se nije dogodilo u 73 godine otkad kompanija postoji. Dodali su još da poslije svega ovoga ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje realizacije SWT programa zbog ove situacije i nastavak procesa od strane njihove agencije iako je to ekstremno teško pod ovim okolnostima. Također, u odnosu organizatorske kompanije-agencije-studenti, nikome nije teže i nikog nije više pogodila ova situacija nego kompanije, agencije i ljude koji rade u tim kompanijama i agencijama koje su uključene u organizaciju SWT programa, kažu nam.
– U svoj toj situaciji koja je pogodila cijeli svijet pa i SWT program mi smo htjeli izaći maksimalno u susret studentima i pomoći im kako bi bili zadovoljni koliko je to moguće u ovoj situaciji jer svjesni smo činjenice da se studenti nalaze također u nezavidnoj situaciji i da nisu planirali ovakve ishode. Ni za jednu od ovih situacija niti naša niti bilo koje druge agencije ili strane uključene u organizaciju ovog programa nemaju do sada pomoć ni razumijevanje u državama u kojima poslujemo, pa tako i od jedne manje grupe studenata, koji žele ovu situaciju još više zakomplicirati i tako onemogućiti većem dijelu studenata da nesmetano sudjeluju na programu ove ili sljedeće godine!
Studenti su dobili opciju prebacivanja svih sredstava bez ikakvih troškova za sljedeću godinu, a prema ugovoru koji su studenti potpisali, u slučaju otkazivanja ugovora uzima im se nepovratni dio od 250 dolara. Pored opcije da studenti prebace svoja sredstva za sljedeću godinu bez ikakvog gubitka ili zadržavanja novca, nakon vraćanja jednog dijela novca, ponuđeni su kuponi onima koji ne mogu ili ne žele sudjelovati na programu ove ili sljedeće godine kako bi tako studenti uspjeli vratiti većinu svog novca. 

Kuponi su prenosivi na bilo koju treću osobu koja se još uvijek nije prijavila na program u periodu od naredne 2 godine, kao i na studente koji su trenutno prijavljeni na program, a planiraju sudjelovati na programu ove ili sljedeće godine, stoji u odgovoru agenciije. Također, za studente koji imaju status na fakultetu da mogu sudjelovati na programu sljedeće godine, kupon se može unovčiti ako ga student ne uspije iskoristiti u lipnju 2022. godine. Kupon se izdaje na veću vrijednost od iznosa novca koji je sada zadržan, a agencija je obavijestila studente da će im pomoći s prijenosom kupona što prije bude mogla. 

Kuponi se mogu unovčiti, i to jedan dio već u lipnju 2021, pa tako studenti koji ne mogu ići sljedeće godine na program po statusu na fakultetu i koji kupone ne mogu ili ne žele prenijeti na nikoga do lipnja 2021, jedan dio kupona mogu unovčiti u lipnju 2021, a drugi dio najkasnije do kraja 2021. i vrijednost kupona je veća od novca koji je zadržan. 

Naravno, ništa nije crno-bijelo pa su tako studenti u slučaju prihvaćanja opcije kojom agencija zadržava novac u Facebook grupi izrazili strah od eventualnog zatvaranja agencije i neisplate njihovih iznosa. Studenti, dakako, imaju pravo na ono što je propisano ugovorom, a hoće li prihvatiti opciju zadržavanja novca, naravno, ovisi samo o njihovoj dobroj volji.

Što kažu studenti?

Nismo dobili puno odgovora od studenata, ali svoje nam je iskustvo podijelila studentica Tea koja je ove godine imala u planu otputovati u Ameriku kako bi radila i putovala. Avionsku kartu uzela je preko Sunčane vure i za to je dobila iznos umanjen za 500 kuna, a program je prijavila preko CCUSE. Uglavnom je sama organizirala svoje putovanje pa nije uložila ni 10 000 kuna, a čeka nazad oko 80% uloženog iznoa. Dobila je novac za smještaj koji je sama rezervirala umanjen za iznos depozita, dok za vizu, naravno, neće dobiti nikakav povrat. Što se tiče odlaska na program sljedeće godine to joj, kaže, nije u planu, već želi otići u Ameriku i odraditi stručnu praksu. 

Svoje iskustvo s nama je još htio podijeliti student Marko koji je unatoč svemu otišao na Work and Travel u 2020. godini. Putovanje je, govori nam, bilo otežano jer je bilo skuplje i jer je Beograd tada bio jedina opcija za let do SAD-a.
– Svi su govorili da uz koronu i prosvjede neće biti sezone u Americi i da se ne isplati ići, međutim, na jezeru Tahoe gdje sam ja, bila je čak i bolja sezona nego prošle godine. Restorani su limitirani s unutarnjim sjedenjem i manjim brojem stolova, ali gostiju ima i svi žive normalno, s maskama po potrebi. Zasad nisam imao nikakvih problema osim medvjeda koji mi je provalio u kuću.
Najveći je problem što je studente djelomično obeshrabrila cijela situacija čak i kada je u pitanju sljedeća godina jer nas je 2020. godina zasigurno naučila da ne možemo znati što nas čeka danas ili sutra, a pogotovo za godinu dana. Studentica koja je željela ostati anonimna rekla nam je da su se ona i prijateljica nakon dugog razmišljanja i istraživanja odlučile za CCUSA agenciju jer su za nju dobivali preporuke. Prvo su bile razočarane jer im početkom cijelog kaosa i odustajanja od programa CCUSA, kako kažu, nije davala konkretne odgovore pa su trebali odabrati drugo mjesto odlaska jer će se program održati iako većina nije bila za tu opciju odlaska u tadašnjim uvjetima. 
– Na kraju krajeva agencija  je odlučila dati nam još dvije opcije; da nam se program prebaci na iduću godinu ili da nam vrate novac. S obzirom na cijelu situaciju smatram da je CCUSA agencija postupila pravedno s obzirom na ostale agencije koje su vraćale čak i do upola manje svote od uplaćene. Prijateljica i ja smo odlučile da nam vrate novac jer tko zna kakva će biti situacija iduće godine, makar bih stvarno htjele otići i iskušati se u američkim pustolovinama!
Ono što sa sigurnošću možemo utvrditi jest da su obje strane pogođene ovim: agencije prvenstveno financijski, a studenti su, osim financija, ostali uskraćeni i za jedno vrijedno iskustvo koje će, nadamo se, moći steći sasvim normalno sljedeće godine. 
FOTO: UNSPLASH