LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za lakše učenje

Kako se motivirati za učenje nakon praznika?

Donosimo nekoliko savjeta za lakši pronalazak motivacije za učenje nakon praznika.

Donosimo nekoliko savjeta za lakši pronalazak motivacije za učenje nakon praznika.

Iako smo tek dočekali novu godinu, već se moramo vratiti u realnost studentskog života. Do prvih kolokvija imamo tek 15-ak dana, a odmah iza njih slijede ispitni rokovi. Kako biste ovih nekoliko dana praznika iskoristili najbolje što možete, donosimo nekoliko savjeta uz koje ćete se lakše motivirati za učenje. 

Planiranje je pola posla

Izradite plan učenja od današnjeg dana do zadnjeg dana ispitnih rokova. Ispišite si kada je koji ispitni rok, a ako su svi rokovi odjednom, napravite prioritete i odredite na što ćete izići prvo, a što ćete rješavati na drugom ili trećem roku. Neki studenti prvo vole riješiti lakše predmete kako bi im ostalo više vremena za učenje težih, dok neki preferiraju prvo riješiti teže pa onda ostalo. Sami procijenite što vama bolje odgovara.

Neka vaš plan ne bude previše ambiciozan: nerealno je da ćete učiti 12 sati dnevno svaki dan ili da ćete u dva sata moći obraditi knjigu od 300 stranica. Također, probajte si ostaviti dan-dva viška tijekom kojih ćete ponavljati.

Možete se koristiti i nekim aplikacijama za organizaciju učenja kako biste imali uvid u obveze na jednom mjestu.
 Odvojite se od stvari koje vas ometaju

Društvene mreže, Netflix, dvije kave svaki dan... Vrlo je lako prepustiti se ugodnim stranama studentskog života. Baš je zato važno da se odvojite od stvari koje vam ometaju učenje. To, naravno, ne znači da su druženja, Netflix i društvene mreže zabranjeni, ali u svemu treba pronaći mjeru.

Počnite s gledanjem videa

Ako se ne možete odvojiti od mobitela u potpunosti, iskoristite aplikacije poput YouTubea i gledajte sadržaj koji je usko povezan s vašim područjem studiranja. Sigurno ćete naučiti nešto novo, a možda vas čak i motivira! 
 Pronađite idealno mjesto za učenje

Ako u sobi imate previše stvari koje vas ometaju, a učionica u domu nikad nije slobodna, razmislite o knjižnici kao mjestu za učenje. Knjižnice su obično najmirnija mjesta za učenje, ali nije loše rješenje ni neki mirni kafić. 
FOTO: UNSPLASH