LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Motivacija za učenje

Kako se konačno pokrenuti i ostvariti zacrtane planove

Htjeli mi to priznati ili ne, ljeto je pri kraju, a rokovi se bliže. Vrijeme je da posegnete za skriptama i razradite plan koji će vam pomoći pri uspješnom polaganju ispita.

Htjeli mi to priznati ili ne, ljeto je pri kraju, a rokovi se bliže. Vrijeme je da posegnete za skriptama i razradite plan koji će vam pomoći pri uspješnom polaganju ispita.

Ušli smo u drugu polovicu kolovoza – vrijeme je za povratak u mjesto studiranja zbog svima najmržih jesenskih ispitnih rokova. Glava je napola u oblacima, a napola bezbrižno pluta na površini mora; kako prikupiti dovoljne količine motivacije za povratak u realnost i uspješno polaganje ispita?

Odlučite zašto to želite

Vrlo je jednostavno zacrtati cilj ako on ima svrhu, posebice ako je motivacija novčania primjerice (ne)plaćanje godine ili osvajanje stipendije – ili vas jednostavno društvo čeka na moru i partija dok vi sjedite sa skriptom u rukama. Što prije krenete i što intenzivniji bude tempo učenja, muke će prije biti gotove.

Zapišite ciljeve

Sve stavite na papir, a pomoći će ako pritom budete poprilično precizni – koliko ćete stranica dnevno naučiti, na koji ćete ispitni rok izaći, koju ćete ocjenu dobiti, što time želite postići. Sve postane ozbiljnije kada je uredno i sistematično ispisano na komadu papira. Ne zaboravite postaviti realne ciljeve!

FOTO: Pixabay

Posložite prioritete

U svemu treba imati mjeru, no trenutno je prioritet skripta, a ne koktel s prijateljicama. Ona serija može pričekati da naučite dio gradiva, a onda će vam biti nagrada za učinjeno. Na taj ćete način osvijestiti da se približavate postavljenim ciljevima i osjećat ćete se puno bolje.

Složite dobar dnevni plan

Kako je već spomenuto – pri postavljanju ciljeva treba biti realističan i treba imati mjeru. U jednom danu sigurno ne možete naučiti 300 stranica. Odredite što ćete raditi svakoga dana, procijenite koliko će vam vremena za to trebati i složite realan i kvalitetan dnevni plan. Ne zaboravite planirati pauze! One su važne kako biste imali energije za daljnje učenje i kako ne biste izgubili volju.

Nakon napornoga učenja najslađe je prekrižiti svaki izvršen zadatak s popisa. A kada prekrižite sve zadatke i ostvarite ciljeve, još stignete uživati u ostatku ljeta. Samo krenite odmah.

FOTO: PIXABAY