LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski savjeti

Kako preživjeti ispitne rokove s cimerom?

Kao da nam nije dovoljno što moramo položiti ispite, moramo ih položiti u suživotu s cimerom. Moguće je na nekoliko načina.

Kao da nam nije dovoljno što moramo položiti ispite, moramo ih položiti u suživotu s cimerom. Moguće je na nekoliko načina.

Kad postaneš student, veljača prestaje biti mjesec zaljubljenih ili mjesec maškara. Iako najkraći, postaje najduži mjesec, okarakteriziran osjećajima poput tjeskobe, borbe, tuge i stresa. Postaje mjesec ispitnih rokova.

Učenje za ispite; FOTO: Pinterest

Ako živiš u stanu, vjerojatno imaš svoju sobu i tebi je super. Kad odlučiš početi učiti, otići ćeš u svoja četiri zida, zatvoriti vrata i nemaš velikih briga. Prepušten si sam sebi i nemaš koga okriviti za prokrastinaciju.

No, ako si te sreće da živiš u domu, pa imaš cimera ili ne daj Bože dva, svi se prethodno navedeni osjećaji udvostručuju. I kako sad početi učiti? Ako imaš ove probleme, imamo nekoliko savjeta za tebe.

  1. Odlazak kući

Uvijek možeš otići kući učiti, ali znaš onu: postoji osoba koja je otišla kući, ponijela knjige i otvorila ih.

  1. Učenje u učionici

Domovi su super jer imaju jednu do dvije učionice u kojima se stvarno uči. Tamo se ne priča, tamo se uči. Možeš ponijeti knjige, skripte, laptop i hranu. Obično imaju klupe i stolice i vlada mir i tišina. Tamo nemaš izgovor za neučenje.

  1. Učenje u knjižnici

Sveučilišna, gradska, znanstvena, i sve su ti na raspolaganju cijeli dan.

  1. Učenje u sobi

Ako ti se ipak ne ustaje iz kreveta (kao ni tvom cimeru), osuđeni ste na zajedničko učenje. U najboljem slučaju, oboje učite u sebi, pa si barem tako nećete smetati. Svaki je na svojoj strani sobe sa svojim mislima i problemima. Ako vam ovo ne odgovara, možete se dogovoriti da surađujete. Možete odrediti koliko dugo ćete zajedno učiti pa ako jedan želi učiti naglas, drugi si tada može napraviti pauzu i izaći van. Ako vam ne smeta zajedničko učenje, dogovorite se koliko ćete dugo učiti pa napraviti pauzu. Nagradite se nečim slatkim i ne razmišljajte o ispitima. Ako učite isto gradivo, možete si pomagati i ispitivati se. Ako vam se baš ne sviđaju ove ideje, uvijek možete učiti u smjenama. Dok jedan uči, drugi spava i obrnuto.

  1. Učenje u tuđem stanu

Ako ti učenje u istoj sobi s cimerom baš ne ide, a imaš prijatelja koji živi u stanu, pitaj ga za uslugu. Preseli se na njegov kauč na nekoliko sati dnevno i što prije sredi ispite.

Veljača nam dođe baš kao i pms. Malo smo osjetljiviji i razdražljiviji, ali uvijek možemo jesti čokoladu. Baš kao i tijekom pms-a, sve ono izgovoreno ne treba shvaćati ozbiljno. Najvažnije je preživjeti rokove i ne pretvoriti se u kofein.

FOTO: PIXABAY