LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Erasmus+ projekt u Strelči

Iskustvo iz Bugarske pokazuje kako zadržati mlade u ruralnim mjestima

U malom bugarskom gradu Strelči članstvo u gradskoj knjižnici za studente je besplatno, kao i javni bazen koji se nalazi u gradu. Igralište i rekreacijski dio, kao brojni drugi sadržaji, također su besplatni za studente.

U malom bugarskom gradu Strelči članstvo u gradskoj knjižnici za studente je besplatno, kao i javni bazen koji se nalazi u gradu. Igralište i rekreacijski dio, kao brojni drugi sadržaji, također su besplatni za studente.

Na Facebook stranici NGO-a iz Čakovca Association Strive! objavljen je prvog lipnja još jedan Erasmus+ projekt. Tema projekta – Europski forum mladih o ruralnim područjima, a mjesto održavanja mjesto Strelča, oko 100 kilometara istočno od Sofije. Pročitavši infopack, odlučio sam se prijaviti online obrascem. Točno 15 dana kasnije došli su i rezultati. Odabran sam kao jedan od članova hrvatskog tima! Odmah sam dobio i poveznicu na Facebook grupu, gdje sam se upoznao s ostalim članovima tima i gdje smo mogli planirati put. Morali smo biti brzi jer je prvi dan projekta bio 2. srpnja.

Nakon pakiranja kofera, došlo je vrijeme da se krene. Prva postaja, Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, s kojeg smo imali direktni let za Sofiju. U Sofiju smo sletjeli nakon sat vremena leta, odakle smo se metroom uputili prema centru grada. Mjesto sastanka s organizatorima projekta bila je South Bus Station. Od tamo, zajedno s ostalim sudionicima, uputili smo se prema mjestu održavanja našeg projekta u mjestu Strelča. Strelča je mali grad u Bugarskoj s oko 4 200 stanovnika. Došavši u hotel, smjestili smo se u svoje sobe te smo večer proveli u razgovoru s drugim sudionicima na projektu iz Italije, Španjolske, Rumunjske i Latvije.

FOTO: Association Strive

Prvog dana imali smo predstavljanje organizacije koja nas je ugostia u Bugarskoj i koja je organizirala projekt. Također, prošli smo i kroz neka osnovna pravila projekta te strahove i očekivanja koja imamo prije početka programa. Program za taj dan završili smo raznim igrama za upoznavanje. U radionicama “Moje ruralno područje” i “Da sam ja gradonačelnik…” naučili smo neke zanimljivosti o ruralnim područjima zemalja koje su sudjelovale na projektu te o postupcima i kriterijima ruralnog razvoja koji bi nama bili važni da smo u ulozi gradonačelnika nekog grada.

Posjetom lokalnih OPG-ova koji se bave proizvodnjom ulja od ruža vidjeli smo i naučili kako oni uspijevaju i da im u svemu umnogome pomažu grad/općina u kojoj se nalaze. OPG koji smo mi posjetili proizvodnjom ruža bavi se već preko 10 godina, a posjeduje i vlastitih 12 hektara nasada ruža.

Također, razgovarali smo i s gradonačelnikom toga grada, od kojega smo mogli čuti što oni rade kako bi zadržali mlade u ruralnim mjestima te izbjegli situaciju gdje mladi bježe u veće gradove u Bugarskoj (Sofija, Plovdiv…). Članstvo u gradskoj knjižnici za studente je besplatno, kao i javni bazen koji se nalazi u gradu. Igralište i rekreacijski dio, kao brojni drugi sadržaji, također su besplatni za studente. Neki će možda reći da to i nije nešto, ali meni osobno važan je trud, a to je definitivno vidljivo.

FOTO: Association Strive

Nakon mnogih naučenih stvari, došlo je vrijeme i za rastanak. Nakon posljednje zajedničke večere na projektu uputili smo se prema klubu gdje smo zajedno uživali i pričali o tome kako je 6 dana, koliko je projekt trajao, stvarno prebrzo proletjelo. Odlučio sam ostati u Sofiji još jedan dan nakon projekta kako bih bolje upoznao ovaj grad te ga malo detaljnije razgledao. Zadnji dan odlazim na aerodrom, ulazim u avion. Polijećemo, gledam i pozdravljam Sofiju iz zraka. Do neke druge prilike, do nekog drugog Erasmus+ projekta.

FOTO: ASSOCIATION STRIVE