LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razgovarajmo o karijeri

INTERVJU: Od završetka studija pedagogije do posla u struci u samo 10 dana

Iako mnogi s podsmijehom gledaju na društvene i humanističke znanosti i njihove šanse za poslom, naša sugovornica Ana pravi je primjer kako se svaki trud isplati, a svoje iskustvo otkrila nam je u sklopu serije članaka Razgovarajmo o karijeri.

Iako mnogi s podsmijehom gledaju na društvene i humanističke znanosti i njihove šanse za poslom, naša sugovornica Ana pravi je primjer kako se svaki trud isplati, a svoje iskustvo otkrila nam je u sklopu serije članaka Razgovarajmo o karijeri.

Završetak studija i potraga za poslom označava početak novog, uzbudljivog, ali nerijetko i stresnog životnog razdoblja. Nije neobično da se mlada osoba, sa svježe otisnutom diplomom u ruci, ne osjeća u potpunosti spremna zakoračiti u svijet rada. Osim straha od nepoznatog, tome često pridonosi manjak prakse tijekom studija. 

Ipak, bio pojedinac spreman ili nespreman za posao koji ga očekuje, tužna je realnost da ga možda neće pronaći onoliko brzo koliko je očekivao. Već su uvriježena mišljenja da mladi liječnici, profesori matematike, inženjeri elektrotehnike, informatičari ili logopedi posao pronalaze nakon obrane diplomskog rada, dok će se oni s diplomom nekog humanističkog ili društvenog studija načekati dok pronađu posao u struci.

Nažalost, potvrđuju to statistički podatci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji u obzir uzimaju relevantne pokazatelje o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile te podatke o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih anketom poslodavaca. U svakoj su županiji tražena upravo STEM zanimanja, a uspjela su se provući i neka umjetnička, poput slikara ili profesora pojedinog instrumenta. Nije, stoga, neobično da su humanisti i društvenjaci pesimistični po pitanju pronalaska posla.

Kako bismo razbili predrasude o tome koliko se tko brzo nakon završetka studija može zaposliti, donosimo vam seriju intervjua Razgovarajmo o karijeri. Ugostit ćemo nekoliko mladih, uspješnih ljudi, koji su se, bez obzira na završen smjer, vrlo brzo zaposlili u struci.

Prva je na redu Ana Pavlović, magistra pedagogije i edukacije filozofije. Ona je, unatoč svim predrasudama i statistikama, posao našla u svega deset dana od obrane diplomskog rada. Ova osnovnoškolska pedagoginja pripravnica za Studentski.hr izdvaja što je bilo presudno za nalazak posla: 

– Sve je nekako ispalo odlično i kako bismo rekli, posložilo se. Obranila sam svoj diplomski rad, a škola u kojoj trenutno radim imala je potrebu za mladim snagama i zapravo su željeli uzeti nekog stručnog suradnika pripravnika. Tijekom studija sam imala odlične ocjene i prva sam od svoje generacije obranila diplomski rad. Također, tijekom pete godine studija dobila sam stipendiju za izvrsnost te sam dobila nagradu za izvrsnog studenta na Odjelu za filozofiju.

Pitali smo ju i što bi savjetovala sadašnjim studentima:

– Savjetovala bih da se svakako treba truditi i jednostavno imati u vidu vlastiti cilj koji žele ostvariti. Na fakultet smo i krenuli kako bismo ga završili i stekli određeno zvanje pa se u tom smjeru trebamo i kretati. Ja sam bila redovita na predavanjima i u izvršavanju studentskih zadataka pa smatram da je i to veoma važno. Uz to, naravno da je nužno i zagrijati stolicu kada za to dođe vrijeme. Uvijek mi je prvi cilj bio položiti ispite i tako se, korak po korak, primicati kraju studija. Uvijek se vodim onom „Svaki trud se na kraju isplati”. To mi je uvijek bilo na pameti pa to savjetujem i drugima. Trudi se, radi i sve nekako na kraju dođe na svoje.

Često čujemo izjave poput onih da se s fakulteta dolazi nespreman za rad i da ono pravo naučimo tek u praksi. Ana ne misli baš tako:

– Fakultet nam omogućuje nužan temelj bez kojeg ne možemo raditi u praksi. No, postoji puno toga što mi fakultet nije dao. Stvarne situacije koje se svakodnevno odvijaju jednostavno ne možemo predvidjeti i naučiti kako postupiti na fakultetu. Važno je biti fleksibilan i timski igrač, barem u ovom poslu koji ja radim.

Iako sve to izgleda vrlo idilično, samopouzdanje i spremnost za odlazak na posao često izostaju. Pitali smo je koliko je ona bila spremna:

– Kao što sam rekla, sve se odvilo veoma brzo i iznenađujuće pa je u skladu s tim bilo i moje raspoloženje. Osjećala sam se uzbuđeno i pomalo sam propitivala vlastitu spremnost za stvaran praktičan rad. No kada sam stigla u školu, kolege i drugi djelatnici pomogli su mi da se upoznam sa svim potrebnim i vrlo brzo sam se uhodala. Sada sam zadovoljna poslom, ali i kolektivom koji smatram veoma važnim.

Ana je za kraj s nama podijelila čime je to, osim diplomom, osvojila povjerenstvo i dobila posao:

– Nije bilo velike konkurencije, ali smatram da sam na usmenom razgovoru i svojim dodatcima diplomi osvojila povjerenstvo. Imala sam dosta potvrda o volontiranju za koje su bili veoma zainteresirani jer su pokazivale moje dosadašnje iskustvo i želju za aktivnim sudjelovanjem u napretku zajednice.

FOTO: PIXABAY