LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Guilty pleasure

Grješni užitci: studenti bez grižnje savjesti uživaju u lošem TV-programu i visokokaloričnoj hrani

Trenutna nas situacija prisiljava da ostanemo doma i korisno ispunimo dane. No zašto biti produktivan kad se može uživati u zanimljivijim aktivnostima. Studenti su s nama podijelili kojim se to grješnim užitcima prepuštaju dok ostatak svijeta tvrdi da radi na sebi.

Trenutna nas situacija prisiljava da ostanemo doma i korisno ispunimo dane. No zašto biti produktivan kad se može uživati u zanimljivijim aktivnostima. Studenti su s nama podijelili kojim se to grješnim užitcima prepuštaju dok ostatak svijeta tvrdi da radi na sebi.

Situacija u kojoj se nalazimo na svakoga je utjecala drugačije. Neki uživaju jer konačno ne moraju izmišljati izgovore kada im se nekamo ne ide, neki odbrojavaju do trenutka kad će moći na kavu s ekipom. Profile društvenih mreža krase fotografije raznoraznih gastronomskih pokušaja, a nakon toga kućnih teretana. Ono što je zajedničko svima jest boravak kod kuće i višak vremena koji valja ispuniti. I dok nas Instagram uvjerava da svi rade na sebi, uče jezike i postaju masterchefovi, realnost je nerijetko drugačija. Mnogo je studenata koji slobodno vrijeme, ili ono predviđeno za rad i učenje, ne iskorištavaju nimalo produktivno. Bilo je tako i prije zatvaranja fakulteta, ali onda se dangubiti moglo u kafiću ili kinu, danas se mora doma. Zato je sada najbolje vrijeme za prepuštanje užitcima kojima se ne ponosimo, a najbolje ih objašnjava engleski izraz guilty pleasure. Pitali smo studente imaju li guilty pleasure i sastavili top-listu grješnih užitaka koji će možda i vama dati ideju kako ispuniti dane.

Hrana

Na četvrtom se mjestu nalazi hrana. Klasik među grješnim užitcima. Kada vam je dosadno, naprosto ne možete odoljeti da nešto ne grickate ili da dosadu zamijenite pripremom hrane. Iako pripremanje i konzumiranje, dakako, nisu loši sami po sebi, mnogima postaje problem ako pretjeraju u namirnicama koje nisu konzumirali prije. Jedna je sugovornica istaknula da sada bez grižnje savjesti uživa u majonezi, koju prije nije jela.

Aplikacije / društvene mreže

Dok brojne djelatnosti pate zbog nemogućnosti rada, isto se ne može reći za aplikacije i društvene mreže. Popularnije su nego ikada, ondje saznajemo sve informacije, dopisujemo se s onima do kojih ne možemo, pronalazimo recepte pa se istima hvalimo. Iako su brojne mainstream, pa je malo koga sram objaviti što jede i kako je uredio balkon, još uvijek postoje one aplikacije i društvene mreže za koje će vas u ekipi zezati, ali vas za to neće biti briga. Njihov punokrvni predstavnik, koji je vrhunac doživio za vrijeme pandemije, jest Tik Tok. Ponaša se kao svaki drugi guilty pleasure, skinete aplikaciju da vidite što je tu toliko zanimljivo i ubrzo ste snimili svaki od popularnih videa.

Serije

Slatki porok svakog studenta oduvijek su bile serije. Televizijska je produkcija danas na svom vrhuncu, izbor serija gotovo je neograničen, a globalna pandemija odlično je opravdanje za bingeati seriju od 15 sezona. Serije zbog kojih su naši sugovornici prikovani za laptop kreću se od nekad megapopularnih poput One Tree Hilla i Kako sam upoznao vašu majku, preko onih koje mogu gledati na TV-u kao što je Glas srca, do pomalo zaboravljenih turskih sapunica koje predvodi Sulejman Veličanstveni. Za kraj smo ostavili ono najslađe: Krv nije voda. Svi smo im se rugali, svi se iznenadimo kad su iz epizode u epizodu sve bizarniji, ali svi smo barem jednom uživali ubijajući dosadu u ovom neobičnom formatu.
 

Reality showovi

Na prvom su mjestu, potpuno opravdano i zasluženo, ultimativni grješni užitci: reality showovi. Postoje već dugo, isto toliko dugo izazivaju zgražanje javnosti, a u novije su vrijeme njihovi sudionici na meti komentatora na društvenim mrežama i portalima. Mnogi su spremni osuditi postupke pojedinih sudionika i dati im psihološku anamnezu, a mi se pitamo kako toliko znaju o njima ako ih nitko ne gleda. Studenti se, za razliku od dežurnih komentatora koji nisu pogledali ni jednu epizodu, ne srame što uživaju u zgodama i nezgodama veselih kandidata.

Najgledaniji među studentima jesu britanski Love Island, čijim je sudionicima cilj pronaći ljubav na izoliranom egzotičnom otoku. Slijedi srpski show Zadruga, za koji sugovornica tvrdi da kad jednom počnete gledati, ne možete prestati, a ne prestaje ni on, sezone se stalno produžuju, a kandidati su sve samo ne dosadni. U dosadnim se vremenima studenti vole prisjetiti realityja koji se trenutno ne emitira, ali nepobjedivi je klasik: Ljubav je na selu. Ipak, pobjednik svih pobjednika, show koji je prema riječima jedne od sugovornica u ovoj situaciji sjeo kao budali šamar je Brak na prvu. Format je to koji pred oltar dovodi potpune strance za koje su eksperti procijenili da će se dobro slagati, a nakon vjenčanja ih prate u zajedničkom životu. Malo je kome mogla promaknuti glasna Lidija, povučeni Adam ili njegova neodlučna partnerica Nikolina.

Zaključak koji na kraju ovog popisa možemo donijeti jest da svatko ima guilty pleasure, a u situaciji poput ove to nije nimalo neobično. Malo je koga sram zbog onoga što radi, a mi kažemo da nikoga i ne treba biti. Zašto bismo se sramili serije ili aplikacije koja nas zabavlja i u kojoj uživamo?! Kao u svemu ostalome jedino je važno imati mjeru, ali hajde, svijet je praktički stao zbog smrtonosnog virusa, nikome se neće ništa dogoditi ako pogledate još jednu epizodu.
FOTO: YOUTUBE / SCREENSHOT