LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Razgovarajmo o karijeri

Donedavna studentica o poslu u svijetu medija: „Obavezno iskačite iz komfort-zone!”

Ana Mitar s nama je podijelila svoj put do karijere u medijima, detaljnije nam je objasnila pozitivne i negativne strane njezina posla, nošenje sa stresom, ali i naglasila potrebne vještine, motivaciju i savjete kako se progurati u karijeri nakon fakulteta i dospjeti do položaja o kojem sanjamo.

Ana Mitar s nama je podijelila svoj put do karijere u medijima, detaljnije nam je objasnila pozitivne i negativne strane njezina posla, nošenje sa stresom, ali i naglasila potrebne vještine, motivaciju i savjete kako se progurati u karijeri nakon fakulteta i dospjeti do položaja o kojem sanjamo.

Nastavljajući sa serijom članaka Razgovarajmo o karijeri, u kojoj nam je cilj upoznati osobe bogatog i zanimljivog radnog iskustva, odlučiti smo popričati s voditeljicom događaja i društvenih mreža te voice-overicom Anom Mitar.

 

Ana ima 28 godina i završila je medijsku kulturu u Osijeku što joj je, kako i sama kaže, bila jedna od najboljih odluka u životu. Shvativši da je prava osoba za karijeru u digitalnim medijima, uz mnogo truda, upornosti i motivacije uspjela je ostvariti svoj životni cilj. Već godinu i četiri mjeseca zaposlena je u svojem obrtu koji za glavne djelatnosti ima vođenje događaja i društvenih mreža i voice-over.

 

Osim što je s nama podijelila svoj put do karijere u medijima, detaljnije nam je objasnila pozitivne i negativne strane njezina posla, nošenje sa stresom, ali i naglasila potrebne vještine, motivaciju i savjete kako se progurati u karijeri nakon fakulteta i dospjeti do položaja o kojem sanjamo.


Zašto si odlučila studirati baš Medijsku kulturu?
 

Moj put nakon srednje je bio stvarno pogubljen i tražila sam se nekih 3 godine tako da sam pokušavala upisati likovnu akademiju gdje bi mi mapa prošla svaki puta, ali teoriju mi se nikako nije dalo učiti. Naposlijetku sam istraživajući fakultete otkrila Medijsku kulturu koja je tada postojala samo 5 godina. Nakon što sam proučila sve kolegije shvatila sam da bi to moglo biti za mene s obzirom na to da sam kao osoba brbljava, ekstrovertirana i kreativna. Ispostavilo se da bolji fakultet nisam mogla odabrati i završiti. Definitivno jedna od mojih najboljih odluka u životu.

 

Jesi li tijekom faksa imala praksu koja je pridonijela razvijanju tvojih poslovnih vještina?


Jesam, ali ne obaveznu. Studentska emisija Brtva glave na HRT Radio Osijeku. Tamo sam bila 4 godine. Malo je reći da je ova praksa pridonijela razvoju mojih vještina. Tamo sam učila od odličnog mentora koji je tada radio na radiju i bio urednik emisije, ali i stekla razne kontakte iz Osijeka i Hrvatske. Emisija me naučila kritički razmišljati, postavljati dobra pitanja kao novinar, kao i pričati i biti još otvorenija kada me nešto zanima.

 

Svestrana si organizatorica i voditeljica raznovrsnih programa i konferencija te vodiš i svoj kanal na YouTubeu. Kako se nosiš sa stresom i ubrzanim tempom života?

 

Ima situacija kada se jako loše nosim sa stresom i to je većinom u slučajevima kada imam viška vremena da promišljam previše, onda imam uz sebe dečka koji me smiri i prikaže potpuno drugačiju i smireniju perspektivu mojih problema što me vrati na pravi put. Kada sam na nekim projektima i radim na eventima od jutra do mraka, danima ne stignem biti pod stresom jer sam tada u svom filmu i samo obavljam jednu stvar za drugom; ako i dođe do nekog problema, tako ga brzo riješim da nekada i samu sebe iznenadim. Općenito sam nekako navikla živjeti ubrzanim tempom jer kao paušalna obrtnica nemam vremena za previše praznog hoda, jer si sama zarađujem i stvaram posao.


 Što bi izdvojila kao pozitivne i negativne strane svog posla?

 

Pozitivne stvari su dinamičnost, uzbuđenje, raznolikost, konstantno upoznavanje novih ljudi, mogućnost rada od kuda poželim, fleksibilnost radnog vremena, kreativnost, zabava, ispunjenost dana i mjeseci. Negativnih se teško mogu sjetiti, ali možda ta prečesta izloženost radu s ljudima koja ponekad doista zna izmoriti, ali i to riješim odlaskom u prirodu, vožnjom bica ili nekom drugom aktivnošću kojom se nakratko isključim, ali opet ne predugo jer sam ovisna o tom tempu i kontaktu s ljudima.

 

 Što bi istaknula kao najvažniju vještinu potrebnu za karijeru u medijima?

 

Ekstrovertiranost, definitivno, i to najveći stupanj. Karijera u medijima od tebe zahtijeva minimalnu dozu treme, spremnost na rad s potpunim strancima, spremnost na potpuno nepredviđene situacije gdje da bi uspio moraš pitati i povlačiti određene ljude za rukav. I ono najvažnije jest to da se ne bojiš izražavati svoj stav, biti svoj s kime god radio i surađivao i biti siguran u sebe i svoje sposobnosti i znanja. 

FOTO: Ana Mitar


Koji bi event izdvojila kao jedno od svojih boljih radnih iskustava, neki koji ti se baš urezao u pamćenje i dodatno oblikovao tvoju karijeru?

 

Svaki event koji sam vodila na neki način ostavi neku sitnicu i notu po kojemu ga pamtim i nakon svakog eventa budem bogatija i još bolja u svojoj voditeljskoj karijeri. Ono što zasigurno pamtim je 5 evenata. Prvi je bio Leading by Empowering Osijek, konferencija samo za žene iz poslovnog svijeta i sjećam se da je to bila moja prva konferencija u životu od koje je sve nekako krenulo, nakon nje tu su 2 konferencije Ladies of new Business od Netokracije koja me još više gurnula u taj svijet, pružila mi priliku za učenje i napredak i na tome sam neizmjerno zahvalna ekipi iz Netokracije. 

Tu je i TedxZagreb 2018. koji mi je pružio potpuno novu perspektivu vođenja i pristupa. Zatim Good Game koji me uveo u svijet esport natjecanja i CS:GO igru. Zadnji događaj koji sam vodila bilo je esport natjecanje A1 Adria League koje nikada neću zaboraviti s obzirom na to da je bilo potpuno novo iskustvo za mene u načinu izvedbe i produkcije, potpuno jedno novo i predivno iskustvo. To su neki od mnoštva konferencija i događaja, ali zaista svaki pamtim i svaki mi je poseban.

 

Jesi li zadovoljna s onime što si dosada postigla u digitalnoj karijeri i svime što te dovelo do položaja gdje se sada nalaziš?

 

Jesam, bila bih nezahvalna kada bih rekla da nisam zadovoljna s obzirom na to da su iza mene tek 4 službene godine rada na sebi u tom smjeru i da sam potrošila previše vremena samo tragajući za nekim svojim pozivom. Ono što mogu reći jest da definitivno nisam još došla do onog nekog svoj velikog cilja, jer nekako svaki puta imam male ciljeve i svaki puta kada ostvarim taj mali nastaje novi i novi i tako me sve to nekako gura prema boljoj verziji sebe i mog poslovanja. Mislim da nikada neću dosegnuti neki kraj i reći to je to jer sam takva osoba da stalno tražim nešto novo i drugačije i grozim se ustaljenosti i smirivanja na jednom mjestu ili poslu.

 

Što je tvoja životna motivacija i inspiracija?

 

Životnih motivacija i inspiracija imam beskonačno puno, u svemu pozitivnom oko sebe tražim inspiraciju i motivaciju, ali najviše u ljudima oko sebe i u sebi samoj. Mogu reći da mi je nekako najveća motivacija pomisao da radim posao koji volim i kojim se zabavljam i gdje su moji klijenti zadovoljni konačnim proizvodima koje im dostavim ili odvodim. Motivacija bi svima definitivno trebala biti da budemo sretni i mislim da, kada težimo osobnom zadovoljstvu i sreći, da nekako sve dolazi jedno za drugim.


Imaš li nekoliko savjeta i prijedloga za studente koji trenutno završavaju medijsku kulturu, novinarstvo, PR ili sličan smjer te namjeravaju nastaviti karijeru u tom smjeru?

 

Jednom prilikom sam imala predavanje o svom putu i glavna misao i slajd je bio naziva Nije život jedna diploma. Uvijek i kad god imam priliku savjetujem studente da ne ganjaju prosjek, osim ako im treba stipendija da bi mogli financijski normalno živjeti za vrijeme studiranja. Uvijek govorim da vrijeme koriste što više volontirajući u smjeru onoga što ih zanima, da prihvaćaju prakse i studentske poslove. Vrlo je važno za vrijeme studiranja uz građenje znanja graditi i karijerni put koji će biti spreman po izlasku s fakulteta. Vjerujem da niti jedan student po izlasku s fakulteta ne želi biti izgubljen i uplašen na Zavodu za zapošljavanje ne znajući gdje će pronaći posao i što će raditi, a to se neće dogoditi ako bude radio paralelno na sebi, karijeri i poznanstvima kao i na svojem znanju.

Dakle, moj savjet je: volontirajte, radite, idite na razne konferencije koje su u vašem opusu interesa, upoznajte mlade poduzetnike, ispitujte što vas zanima bez straha, tragajte za onim što vas zanima, ne odbijajte prilike samo zato što mislite da možda to ne biste znali ili mogli, i obavezno bježite i iskačite iz komfort-zone!

FOTO: PRIVATNA ARHIVA / ANA MITAR