LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVEUČILIŠTE U SPLITU

Studij Komunikacije i medija od sada i u Splitu

Već od ove jeseni na Sveučilištu u Splitu kreće novi preddiplomski program, to jest sveučilišni studij Komunikacije i medija.

Već od ove jeseni na Sveučilištu u Splitu kreće novi preddiplomski program, to jest sveučilišni studij Komunikacije i medija.

Prvi upisnici na studij Komunikacije i medija sjest će u klupe već ove jeseni. Naime, od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobivena je dopusnica  za ovaj studij u trajanju od tri godine, završetkom kojega se stječe 180 ECTS bodova i akademski naziv sveučilišni prvostupnik komunikacije i medija.

Upisi

Upisna kvota za I. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija za akademsku 2022./23. godinu i to za državljane RH i ostalih EU članica s položenom državnom maturom je 25. Na natječaj za upis preddiplomskog sveučilišnog studija Komunikacija i mediji mogu se prijaviti pristupnici koji imaju završenu četverogodišnju srednju školu i položenu državnu maturu. Za upis na preddiplomski sveučilišni studij Komunikacija i mediji u okviru državne mature za predmet Hrvatski jezik i predmet Strani jezik zahtijeva se A razina, a za predmet Matematika B razina.

Pristupnicima koji su državljani zemalja članica EU, a koji su državnu maturu položili na materinjem (stranom) jeziku, umjesto predmeta Hrvatski jezik, bodovat će se uspjeh ostvaren na položenom materinjem (stranom) jeziku. U slučaju da je pristupniku Engleski jezik bio jezik srednjoškolskog obrazovanja (materinji jezik), umjesto predmeta Engleski jezik vrednovat će se prvi strani jezik kojeg je pristupnik položio na državnoj maturi. Prijava ispita državne mature i prijava za upis na preddiplomski sveučilišni studij Komunikacija i mediji Sveučilišta u Splitu obavit će se putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta (NISpVU) kojemu se pristupa na internetskoj stranici www.postani-student.hr. Upis pristupnika koji su ostvarili pravo na upis unutar upisne kvote obavit će se na temelju rang liste Središnjeg prijavnog ureda (pristupnici s položenom državnom maturom) 21. rujna 2022. godine od 10 – 13 sati u zgradi Rektorata, Ruđera Boškovića 31, V. kat.

Program studija

Kontinuirano osluškujući potrebe društva za novim oblicima znanja i kompetencija, Sveučilište u Splitu pripremilo je kvalitetan i suvremeno koncipiran preddiplomski studijski program u području komunikacije i medija.

Interes za pokretanje predloženog studijskog programa i partnerstvo u njegovoj realizaciji iskazali su lokalni i regionalni mediji, udruge te lokalna, regionalna i nacionalna zajednica. Kontakt je ostvaren s mnogim medijskim kućama, nakladnicima tiskovina, nevladinim organizacijama te jedinicama lokalne i regionalne samouprave i odjelima za medije velikih tvrtki. Program preddiplomskog studija Komunikacija i mediji koncipiran je tako da je usklađen s temeljnim dokumentima i kodeksima strukovnih organizacija kao što je Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatska udruga digitalnih izdavača, Udruga novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca kao i s temeljnim postulatima novinarstva u najrazvijenijim europskim državama.

Nakon završenog preddiplomskog studija Komunikacija i mediji, moguće je nastaviti studij na velikom broju diplomskih studija koji se nude i u Hrvatskoj i u inozemstvu, u području društvenih ali i humanističkih znanosti, kojima je predznanje o komunikaciji i medijima komplementarno. Ako studenti odluče studij nastaviti u Hrvatskoj, na Sveučilištu u Splitu nudi im se diplomski studij Novinarstvo u suvremenom okolišu, a na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj veći broj diplomskih studija iz komunikologije, medija, novinarstva i odnosa s javnošću.

Sveučilište u Splitu je pripremilo i nastavak studija na diplomskoj razini, jer je spreman studij Novinarstva u suvremenim medijima kao odgovor na zahtjev tržišta rada gdje su se mnogi našli u novinarskim redakcijama sa završenim preddiplomskim studijima različitih društveno-humanističkih usmjerenja, a bez adekvatne akademske podloge. Takav novi i suvremeno osmišljen diplomski studij novinarstva nudi potrebna novinarska znanja za rad u sve raznovrsnijim i disperziranijim medijskim redakcijama te brojnim aplikacijama kao i velikom broju informacijskih i komunikacijskih platformi.

Više o programu studija pročitajte na poveznici.

 

FOTO: PIXABY