LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Toni Ganjto

„Čvrsto držim da politika nema što raditi u studentskom predstavljanju što dokazujem i kroz svoj rad u Vijeću"

U intervjuu za Studentski.hr, Toni Ganjto nam je otkrio kako je protekao rad Vijeća u 2013. te što možemo očekivati u 2014. po pitanju poboljšanja studentskog standarda.

U intervjuu za Studentski.hr, Toni Ganjto nam je otkrio kako je protekao rad Vijeća u 2013. te što možemo očekivati u 2014. po pitanju poboljšanja studentskog standarda.

Uslijed nedavnog dogovora portala Studentski.hr i Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH o komunikacijskom partnerstvu, odlučili smo vam predstaviti predsjednika Vijeća, Tonija Ganjtu.

Toni Ganjto je student specijalističkog diplomskog studija projektnog menadžmenta na Visokoj školi za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić''. Osim što je predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH, demonstrator je iz kolegija Makroekonomija i mikroekonomija, a u slobodno vrijeme radi kao turistički pratitelj po mnogim europskim destinacijama. Ovo mu je već drugi mandat, a želja za osnivanjem Vijeća se nametnula spontano kroz aktivnosti u mnogim studentskim organizacijama, među kojima je i Studentski zbor.

Opiši nam kako je izgledao proces re-osnivanja Vijeća kao relativno novog tijela na akademskoj sceni?

Vijeće je službeno konstituirano 20. rujna 2012. nakon Odluke Vijeća veleučilišta i visokih škola, nakon čega smo započeli s aktivnim radom. Prije ovoga postojalo je tijelo koje je okupljalo studentske predstavnike veleučilišta i visokih škola, ali nažalost nije bilo dovoljno angažirano i aktivno. U svibnju 2012., tijekom javne rasprave o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, nekolicina studentskih predstavnika okupila se kako bi izrazila i uputila u raspravu svoj stav, prvenstveno u onom dijelu koji se odnosi na studente veleučilišta i visokih škola, a vezane uz akademske nazive te vertikalnu prohodnost koja je jedna od velikih prepreka studentima koji dolaze s ovih visokih učilišta. Upravo na jednom takvom radnom sastanku javila se potreba i želja da napokon studenti veleučilišta i visokih škola dobiju svoje koordinativno nacionalno tijelo, nakon čega sam osobno stupio u kontakt s nadležnim institucijama te sam s kolegama započeo proces službenog osnivanja tijela koje danas znamo kao Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH. S obzirom na to da su studenti veleučilišta i visokih škola u javnosti percipirani na krivi način i o njima je stvorena iskrivljena slika, odlučili smo pokazati i dokazati kako su stručni studiji pa samim time i studenti veleučilišta i visokih škola, visokovrijedni dionici u visokoobrazovnom sustavu Hrvatske. Stručno obrazovanje koje provode veleučilišta i visoke škole jest ključ gospodarskog razvoja naše zemlje te je upravo to jedan od glavnih strateških ciljeva samoga Vijeća.

U zadnjih godinu i pol' od osnivanja, Vijeće je svojim radom i angažmanom na svim poljima pokazalo visoku kvalitetu stručnih studija u RH, počevši prvenstveno od studenata. Danas je izraslo, usuđujem se reći, u najaktivnije i najuređenije studentsko predstavničko tijelo u Hrvatskoj.

Koga točno okuplja Vijeće i s koliko članova raspolaže?

Vijeće okuplja studentske predstavnike svih veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj koji dolaze iz 42 institucije i danas kao koordinativno i predstavničko tijelo studenata veleučilišta i visokih škola u Hrvatskoj zastupa interese gotovo 25% ukupne studentske populacije tj. gotovo 45 tisuća studenata koji studiraju na veleučilištima i visokim školama. Vijeće je danas prikaz jedne zajedničke sinergije koju tvore državna i privatna veleučilišta i visoke škole u RH što nije bilo lako postići na početku rada Vijeća. Zajedničkim snagama, dijalogom, projektima i najvažnije povjerenjem stvorili smo tijelo koje brine o studentima bez obzira s koje vrste visokog učilišta oni dolazili. S obzirom da je Vijeće koordinativno tijelo na nacionalnoj razini u njegovom radu sudjeluje po jedan predstavnik svakog veleučilišta i visoke škole.

Kako se točno studenti mogu uključiti u sami rad i jesi li zadovoljan trenutnim odazivom?

Svi studenti veleučilišta i visokih škola mogu se uključiti u rad Vijeća putem Ureda koji djeluju u sklopu Vijeća, a svaki od ureda bavi se određenim područjem i problematikom; od studentskog standarda, kvalitete, promocije, društvenih aktivnosti, udruga do međunarodne suradnje. Također, utemeljili smo Ured studentskog pravobranitelja Vijeća koji aktivno radi na jačanju uloge pravobranitelja na visokim učilištima.

Osobno sam izuzetno zadovoljan ustrojem Vijeća i načinom na koji funkcioniramo, a samim time i aktivnost svih predstavnika je velika. Osim toga povratna informacija naših studenata koje predstavljamo je izuzetno pozitivna što nam daje dodatnu motivaciju za budućnost.

Kako je protekao Forum struke? Unutar Foruma struke je organizirana i humanitarna akcija za stipendiranje pa nam reci nešto i o tome!

Forum struke 2013. je po prvi put u Hrvatskoj okupio gotovo sva veleučilišta i visoke škole na svojevrsnoj smotri te je, osim predstavljanja rada visokih stručnih učilišta srednjoškolcima, objedinio i sajam poslova, karijera i praksi te edukacije s ciljem povezivanja gospodarstva i visokog obrazovanja. Bila je održana i humanitarna akcija s ciljem stipendiranja studenata slabijeg imovinskog stanja, koja je bila zadovoljavajuća u interesu koji su iskazale uprave veleučilišta i visokih škola, ali intenzivno razmišljamo o promjeni njene koncepcije u sljedećoj akciji kako bi učinak bio bolji.

Generalno smo zadovoljni realizacijom Foruma struke i povratnom reakcijom javnosti i nadležnih institucija, kao i medija koji su prepoznali važnost ovog projekta te ćemo ove godine napraviti još bolji i jači Forum struke 2014. o kojem ćete više detalja moći saznati početkom veljače.

Jesi li zadovoljan proteklom godinom i onime što je učinjeno? Možeš li nam izdvojiti neke realizirane projekte i kako su oni utjecali na povišenje studentskog standarda? 

Osim Foruma struke koji smo organizirali i o kojem sam već više govorio, ono što je Vijeće u prvoj godini rada moralo napraviti jest utvrditi jasnu organizacijsku strukturu te postaviti svoje čvrste temelje djelovanja što smo u potpunosti ostvarili.

Vijeće je aktivno radilo na svim tekućim studentskim pitanjima koji se dotiču studentskog standarda i bilo je uključeno u sve sastanke koji su se po tom pitanju odvijali u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta gdje smo konkretnim prijedlozima i stavovima utjecali na pojedine izmjene i dopune propisa. Ovdje treba spomenuti Pravilnik o prehrani koji je nakon stupanja na snagu izazvao brojne polemike s obzirom na to da nije u početku primjene odmah zadovoljio ono što smo očekivali i što nam je obećano, a to je povećanje kvalitete prehrane, ali s druge strane je započela dugo očekivana standardizacija prehrane po kojoj će naši studenti, ovdje prvenstveno mislim na studente veleučilišta i visokih škola, moći pojesti topli obrok po jedinstvenoj cijeni u cijeloj Hrvatskoj. S obzirom na to da su veleučilišta i visoke škole u RH geografski i prostorno vrlo raširena ovo je iznimno bitno.  Primjenu Pravilnika i dalje aktivno pratimo putem naših predstavnika u lokalnim povjerenstvima i nacionalnom povjerenstvu za kontrolu prehrane te očekujemo tijekom ove godine u potpunosti standardiziranu prehranu, kao i dopunu Pravilnika odredbama koje smo naknadno ispregovarali s nadležnim ministarstvom.

Što se tiče državnih stipendija, od ove godine ovdje će biti iznimno veliki rast u iznosima koji će se dodjeljivati na temelju socio-ekonomskih kriterija te je Vijeće po ovome pitanju aktivno sudjelovalo u procesu javne rasprave u kojem je usvojeno 90% naših konstruktivnih prijedloga koje smo ponudili MZOS-u. Osim toga aktivno smo sudjelovali u raspravi i konzultacijama po pitanju Nacionalne strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije s ciljem konkretnijeg povezivanja stručnog obrazovanja i tržišta rada. Sve u svemu, prva godina aktivnog djelovanja Vijeće ja bila uspješna s ciljem da sljedeće bude još bolja.

Vijeće je dosta pridonijelo u borbi za besplatno zdravstveno osiguranje, kako je tekao taj proces?

Problem zdravstvenog osiguranja studenata iznad 26 godina sve nas je doslovno zatekao i s obzirom na to da nadležno Ministarstvo zdravlja nije konzultiralo studentske predstavnike, kao ni ostale bitne dionike kod donošenja izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, ovo pitanje postalo je jedno od gorućih u protekloj godini. Vijeće je uložilo maksimalne napore da se ovo pitanje riješi, što putem javnih apela, što kroz komunikaciju s Ministarstvom zdravlja i MZOS-om te studentima. Vijeće je velikim dijelom zaslužno za upućivanje izmjena Zakona koji su ograničavali ovo pravo na temelju godina u hitnu saborsku proceduru te je upravo naš Ured za odnose s javnošću organizirao press konferenciju Hrvatskog studentskog zbora koja je bila svojevrsni apel da se ovo pitanje hitno riješi. Nekoliko sati nakon press konferencije odmah se oglasilo Ministarstvo zdravlja te su se stvari pokrenule s mrtve točke. Provedbu ovoga Zakona nastavljamo budno pratiti i u ovoj godini.

Jesu li postojale (ili postoje) eventualne neugodnosti i pritisak tokom izvršavanja mandata predsjednika Vijeća?

Kad si na ovakvoj jednoj funkciji, a uz to predano radiš, onda doživiš i poneku neugodnost, laž i podmetanje. Pisalo se jednom da sam pripadnik raznih političkih stranaka. Mislim da to dovoljno govori o uvjerljivosti takvih anonimnih navoda koji ni sami ne znaju što su htjeli reći. Još jednom i ovim putem mogu reći kako nikad nisam bio niti jesam pripadnik ikakve političke stranke, organizacije ili njihove mladeži. Čvrsto držim da politika nema što raditi u studentskom predstavljanju što dokazujem i kroz svoj rad u Vijeću.

Što očekuje studente u 2014. i na što će Vijeće biti orijentirano?

Ono što mogu reći u ime Vijeća jest da će naši glavni ciljevi u ovoj godini biti usmjereni na kvalitetu nastavnog procesa, stručne prakse, povezivanje tržišta rada i visokog obrazovanja te definiranje Vijeća na zakonskoj razini u sklopu Zakona o studentskom zboru. Osim toga vrlo nam je bitno osigurati bolju i učinkovitu vertikalnu prohodnost studenata veleučilišta i visokih škola na poslijediplomske i doktorske studije s obzirom na to da je ona za nas trenutno diskriminirajuća i gotovo ne postoji u Hrvatskoj, dok na inozemnim visokim učilištima možemo bez ikakvih problema nastaviti daljnje obrazovanje.

Reci nam nešto o nadolazećim aktivnosti, što možemo očekivati od Vijeća i kako će nastaviti raditi na podizanju standarda i dodatnoj edukaciji studenata?

Osim što ćemo pažljivo pratiti jest provođenje propisa koji se tiču studentskog standarda i raditi na njegovom unaprjeđenju sa svim dionicima. Vijeće pokreće projekt povezivanja gospodarstva tj. tržišta rada s visokim obrazovanjem gdje nam je cilj osigurati studentima kvalitetnu stručnu praksu i osvijestiti poslodavce o važnosti uključivanja studenata na tržište rada već tijekom studija. Ovim putem najavio bih Forum struke 2014. koji će biti u travnju, a u lipnju će se održati sportsko prvenstvo veleučilišta i visokih škola u Puli čiji će suorganizator biti Vijeće.

Također, ove godine planiramo aktivno se baviti studentima s invaliditetom te putem našeg Ureda za studentski standard i kvalitetu osvijestiti visoka učilišta o potrebi prilagođavanja infrastrukture kao i nastave ovim studentima. Sve najave i informacije o projektima moći ćete uskoro pronaći na novoj web stranici Vijeća.

Što bi poručio studentima i studenticama, kako oni mogu pospješiti rad Vijeća?

Vijeće uvijek stoji na raspolaganju svim studentima i otvoreno je za sve konstruktivne ideje i prijedloge. Mi smo ovdje zbog studenata i želimo budućim generacijama ostaviti u nasljeđe kvalitetno, transparentno i aktivno predstavničko tijelo! Stoga poručujem svim kolegicama i kolegama da budu što aktivniji u svim sferama studentskog života te da se rad i trud itekako isplate, što dokazuje i ovo Vijeće!

FOTO: FACEBOOK