LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kuhajte sa Studentskim

Četiri recepta za čokoladne browniese

Blagdansko vrijeme polako prolazi, a u novu smo vas godinu odlučili uvesti s četiri recepta za čokoladne browniese. Svaki je poseban na svoj način.

Blagdansko vrijeme polako prolazi, a u novu smo vas godinu odlučili uvesti s četiri recepta za čokoladne browniese. Svaki je poseban na svoj način.

Iako se o samom izumitelju ovog slasnog kolača još uvijek samo špekulira, brownies je jedan od najpoznatijih slastica na svjetskoj razini. Jednostavan, ukusan i ono najvažnije – vrlo čokoladan. Varijacija je beskonačno, a kako bismo vam omogućili da što prije usavršite svoju verziju u slučaju da još uvijek niste, donosimo vam četiri recepta među kojima će svatko pronaći nešto za sebe. Izazivamo vas da isprobate sva četiri recepta jer svaki je poseban na svoj način.

Najjednostavniji čokoladni browniesi od dva sastojka

FOTO: Iva Dorić

Sastojci:

  • 4 jaja,
  • 300 g namaza od lješnjaka (poput Nutelle),
  • dodaci po želji (svježe voće, preljevi, orašasti plodovi, ...).

Priprema:

  • jaja miksajte 10-ak minuta sve dok ne postanu pjenasta i svijetla,
  • namaz od lješnjaka po potrebi zagrijte kako bi postao tekuć pa ga polagano umiješajte u jaja,
  • manji kalup za pečenje obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C,
  • ohladite browniese pa ih narežite i po želji ukrasite svježim voćem, raznim preljevima ili orašastim plodovima.

Mekani browniesi koji se tope u ustima

Cheesecake s komadićima čokolade i bez pečenja koji morate probati


FOTO: Iva Dorić

Sastojci:

  • 170 g tamne čokolade,
  • 120 g maslaca,
  • 270 g šećera,
  • 3 jaja,
  • 30 g kakaa u prahu,
  • prstohvat soli,
  • 70 g brašna,
  • dodaci po želji (orašasti plodovi, komadići čokolade, suho voće, …).

Priprema:

  • na pari otopite čokoladu i maslac,
  • posudu maknite s pare pa umiješajte jedno po jedno jaje dok se smjesa ne poveže,
  • polagano dodajte kakao u prahu, sol i brašno i umiješajte špatulom. Pri tome pazite da ne ostavite brašnaste mjehuriće, odnosno da dobro umiješate sve suhe sastojke,
  • naposljetku, po želji umiješajte dodatke poput orašastih plodova ili komadića čokolade,
  • četvrtasti kalup za pečenje obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu i pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 °C,
  • istavite browniese da se ohlade pa ih narežite. Poslužiti ih možete i zagrijane s kuglicom sladoleda.

Proteinski fitness browniesi

FOTO: Iva Dorić

U očekivanju Baby Lasagne u finalu Eurovizije, donosimo recept za savršene lazanje!


Sastojci:

  • konzerva crnog graha,
  • 3 jaja,
  • 3 žlice ulja,
  • ½ šalice kakao praha,
  • ½ žličice praška za pecivo,
  • 1 žličica ekstrakta vanilije,
  • ½ šalice šećera,
  • dodaci po želji (komadići čokolade ili orašasti plodovi).

Priprema:

  • iscijedite i isperite konzervu graha,
  • smiksajte sve sastojke u blenderu,
  • umiješajte dodatke po želji,
  • smjesu ujednačeno rasporedite u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite na 190 °C oko 30 minuta,
  • ohlađene browniese izrežite u željene oblike.

Jedan od najranijih recepata za browniese (The Bangor/Lowney's Brownie)

Sastojci:

  • ¼ šalice maslaca,
  • 1 šalica smeđeg šećera,
  • 1 jaje,
  • 3 kockice čokolade,
  • ½ šalice brašna,
  • 1 šalica orašastih plodova po želji,
  • ¼ žličice soli.

Priprema:

  • dobro pomiješajte sve sastojke,
  • smjesu ujednačeno rasporedite u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje,
  • pečene narežite na trakice.

Prva smo tri recepta za vas isprobali. Grah je vjerojatno dosta ekstreman potez za mnoge, ali dajte mu priliku. Mogli biste se iznenaditi! Posljednji recept ne obiluje informacijama za pripremu, ali tako je to bilo u prošlosti kada su ljudi vjerojatno više imali osjećaj za pripravljanje slastica. Međutim, nakon pripravljena tri različita recepta ne sumnjamo da ćete i vi dobiti taj osjećaj i biti spremni isprobati i posljednji recept. 

Isprobajte odličan recept za domaći ledeni čaj


Browniese je zaista teško krivo pripremiti, stoga se poigrajte sastojcima i uživajte u rezultatima!

FOTO: IVA DORIĆ/STUDENTSKI.HR