LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ODGAĐATE ZADATKE, NEMATE MOTIVACIJE...

Ako i vi ovo radite, onda ste vjerojatno prokrastinator – ovo su savjeti kako si možete pomoći

Ako se pronalazite u nekima od sljedećih osobina, velika je vjerojatnost da ste prokrastinator, međutim, ovdje su i savjeti kako si možete pomoći.

Ako se pronalazite u nekima od sljedećih osobina, velika je vjerojatnost da ste prokrastinator, međutim, ovdje su i savjeti kako si možete pomoći.

Prokrastinacija je vrlo česta pojava koja pogađa mnoge ljude, pa i mlade. Riječ je o lošoj navici odgađanja važnih zadataka, a to dugoročno može dovesti do gubitka produktivnosti i samopouzdanja. Stoga, ako i vi radite neke od sljedećih stvari, velika je vjerojatnost da ste prokrastinator.

Odgađanje zadataka – vrlo jednostavno, imaju tendenciju odgađati svoje obveze i zadatke na kasnije vrijeme, često čekajući do posljednjeg trenutka prije nego što počnu raditi.

Izgovori i opravdanja – riječ je o ljudima koji često često koriste izgovore i opravdanja za svoje odgađanje, kao što su nemam dovoljno vremena ili nisam danas raspoložen za to.

Nedostatak motivacije – često imaju poteškoće u pronalaženju motivacije za obavljanje svojih zadataka i često čekaju da se pojavi pravi trenutak kako bi započeli raditi.

Opsjednutost perfekcionizmom – bore se s pokušajima da sve bude savršeno, što ih može dovesti do odgađanja zadataka dok ne budu sigurni da će biti u stanju obaviti sve besprijekorno. Često je to prekasno, pa si zbog toga nabijaju dodatan stres.

Loše organizacijske vještine – imaju poteškoće u organizaciji svojih zadataka i rasporeda, što ih može dodatno odvratiti od obavljanja posla. Također, loše postavljaju prioritete, pa kreću od onoga bez čega se može.

KAKO SI POMOĆI?

 
Prokrastinacija može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući nedostatak samopouzdanja, strah od neuspjeha, nedostatak motivacije, nedostatak jasnoće u ciljevima ili nedostatak organiziranosti. No, bez obzira na uzrok, postoji nekoliko načina kako si možete pomoći da prevladate prokrastinaciju.

Započnite s malim koracima

Umjesto da se prepustite misli da morate dovršiti sve odjednom, počnite s malim koracima. To će vam omogućiti da pratite svoj napredak i motivirate se osjećajem postignuća.

Budite realni

Postavite si realne ciljeve i očekivanja. Ne očekujte savršenstvo od sebe i ne uspoređujte se s drugima.

Stvorite raspored

Napravite plan i držite se njega. Stvorite prioritete i budite organizirani.

Uspostavite nagrade

Postavite nagrade za sebe kada dovršite svoje zadatke. To će vam dati dodatnu motivaciju i osjećaj postignuća.

Iako su to navike koje mogu pomoći, jako je važno razlučiti prokrastinaciju od smetnji uzrokovanih socijalnom anksioznošću, depresijom, kroničnim umorom ili situacijama kao što je sindrom izgaranja. Stoga, ako vidite da baš ništa ne pomaže, svakako je preporuka javiti se na mjesta besplatne psihološke pomoći, čiji popis možete pronaći ovdje.
FOTO: UNSPLASH