LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Male mudrosti

8 savjeta za bolji početak semestra

Dobrom pripremom na početku semestra moguće je izbjeći velike studentske probleme. Što podrazumijeva dobra priprema?

Dobrom pripremom na početku semestra moguće je izbjeći velike studentske probleme. Što podrazumijeva dobra priprema?

Postoje dva tipa studenata. Rijetki organizirani koji sve svoje studentske dužnosti obavljaju na vrijeme ili nepopravljivi kampanjci koji u vrijeme ispitnih rokova žive na kavi učeći 25 sati dnevno. Bez obzira na to kojoj skupini pripadaš, u šestom mjesecu bit ćeš i više nego zahvalan prošlom sebi što si semestar (barem) započeo na ispravan način.

Ne, nećemo pričati o posjeti knjižari i kupovanju milijun bilježnica, blokića i šarenih markera. Iako je zabavno govoriti si kako ti baš treba sve to jer od ove godine okrećeš novu ploču i učiš kontinuirano, tužna istina je da ćeš se vjerojatno naći u situaciji kada večer prije kolokvija listaš skraćenu verziju sažetka skripte. Taj scenarij možeš pokušati izbjeći dobrom pripremom na početku semestra, a evo i nekoliko načina kako to ostvariti.

Izvedbeni program kolegija

Gotovo svaki će profesor objaviti program rada po tjednima i u njemu ispisati glavne teme. Vrlo je korisno imati takav popis pri ruci bilo da se radi o organiziranom studentu ili pak onom koji u zadnji čas kreće učiti i nema pojma ni što se piše u kolokviju. Na taj se način stvara predodžba o tome koje se gradivo obrađuje te se učenje ne svodi samo na štrebanje prvih 160 stranica.

Skripte i knjige

Ne treba žuriti s kupovanjem knjiga. Naposljetku, skupe su i nerijetko skroz nepotrebne. Na uvodnom predavanju trebalo bi obratiti pozornost na to što pojedini profesor očekuje, raspitati se o načinu rada kod starijih studenata i tek onda krenuti u kupovinu. Većina dodatne literature može se naći u pdf-formatu i samim time uredno organizirati u mape. Na taj način lakše je naći sve materijale za učenje jednom kada ti zatrebaju.

Planer

Najpraktičnije rješenje aplikacije su poput Google Calendar u koje se može precizno upisati raspored, termini konzultacija ili ispita te drugi (društveni) događaji. Za one koji više vole papir i olovku dovoljna je mala bilježnica. Bitno je imati zapisani pregled semestra kako bi mogli organizirati učenje i izbjegli kampanjski način rada ili čak zaboravljanje na kolokvije.

FOTO: Pixabay

Pospremanje sobe i stola

…ili cijelog stana. Ne samo kako bi napravili više mjesta za skripte i bilježnice na stolu, već i zato što možemo otkriti „nove“ šarene markere te onu davno izgubljenu knjigu iz prvog semestra. Usto, spriječit ćemo i mogućnost buduće prokrastinacije pospremanjem.

Traženje posla i sport

Nakon par tjedana studentske su obaveze već u punom jeku te je u tom trenu lako reći da se nema vremena. Iz tog razloga korisno je odmah na početku riješiti taj problem i posao i/ili fizičku aktivnost uklopiti u dnevni raspored.

To do liste

Mogu biti na dnevnoj, mjesečnoj ili pak semestralnoj bazi, ovisi o zadanim ciljevima. Njihova je funkcija vraćanje motivacije kada početni entuzijazam iščezne.

FOTO: Wikipedia

Nove metode učenja

Svatko ima (ili traži) svoj idealan način učenja koji će brzo i djelotvorno donijeti željene rezultate. Bilo da si našao svoj omiljeni način ili ga još tražiš, korisno je informirati se o istraživanjima provedenim na ovu temu, ali i iskustvu drugih studenata kako bi poboljšao vlastiti uspjeh.

Uspostavljanje rutine spavanja

Ovo ne znači nužno ustajanje u cik zore i odlazak u krevet u 22 sata, već samo vraćanje prirodnim navikama koje su lako izbačene iz takta djelovanjem nedavnih ispitnih rokova. Također, odmoran um puno će lakše prihvatiti informacije, što nije zanemarivo.

Sitne promjene poput ovih mogu ti uvelike olakšati život za par tjedana kada će ti se činiti da nemaš vremena ni za što. Kako izgledaju tvoje pripreme za početak semestra?

FOTO: PEXELS