LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispitni rokovi

4 savjeta kako se bolje fokusirati na učenje

Donosimo 4 savjeta za postizanje boljeg fokusa i koncentracije tijekom učenja za vrijeme ispitnih rokova, ali i inače.

Donosimo 4 savjeta za postizanje boljeg fokusa i koncentracije tijekom učenja za vrijeme ispitnih rokova, ali i inače.

Jednima ispiti već završavaju, a drugima tek kreću. Bez obzira u koju grupu studenata spadali, vjerujemo da ste trenutno pod velikim stresom. Uz sve poteškoće i izazove na koje sada možda nailazite, još je gore kada tijekom učenja ne možete zadržati koncentraciju dulje od 5 minuta, no i za to postoji rješenje.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vam možda pomoći u uspješnijoj pripremi ispita, ali i učenju ili čitanju općenito, odnosno koji će doprinijeti tome da budete fokusiraniji na ono što radite u tom trenutku.

Riješite se distrakcija

Idealno bi bilo ako biste mogli učiti iz knjiga i ostaloga u nedigitalnoj verziji, odnosno tako da pred sobom imate materijale u fizičkom obliku kako biste izbjegli to da odlutate na nešto sasvim deseto. Ako, pak, morate koristiti laptop za učenje, onda se ograničite samo na dokumente i ostalo potrebno za učenje i zaboravite na paljenje Facebooka, Instagrama i drugih društvenih mreža.

Poželjno je ugasiti tonove na mobitelu ili barem isključiti internet kako vam ne bi dolazile obavijesti s raznih aplikacija, a ostaviti upaljene tonove za pozive ako vas netko bude hitno trebao. Mobitel je zapravo možda jedna od najvećih distrakcija, jer je teško s namjere da idete provjeriti nešto za fakultet ne doći do, primjerice, videa sa smiješnim mačkama.

Pravite redovite pauze

Procijenite koliko vremena možete zadržati fokus na nečemu i učite u tom razdoblju, a zatim si priuštite pauzu. Ne mislimo pri tome da svakih pet minuta pravite pauzu, nego da, na primjer, učite 20 minuta, a zatim si priuštite 5 minuta pauze. Idealno bi bilo kada ta pauza ne bi podrazumijevala korištenje mobitela nego laganu šetnju, kratku fizičku aktivnost i hvatanje malo svježeg zraka.

Stvorite radnu atmosferu

Pokušajte ne učiti tako da ležite na krevetu jer će vam se vrlo vjerojatno početi spavati zbog toga što su naš mozak i tijelo naviknuli da krevet služi za odmor i spavanje, a ne učenje i rad. Stvorite radni kutak za kojim ćete stalno učiti i uistinu učite ondje pa će biti manja vjerojatnost da ćete zijevnuti 50 puta u minuti. 

Budite odmorni i ne budite kampanjci

Onaj tko čita ovaj tekst vjerojatno je kampanjac i za vrijeme ispitnih rokova u prosjeku spava po tri sata, no kvalitetan san itekako će vam omogućiti da budete što fokusiraniji i spremniji učiti i pamtiti nove informacije. Iako kampanjski stil života često prolazi za vrijeme studiranja, svojem organizmu u tim trenucima priuštimo popriličan stres, a samim time dođemo do toga da se osjećamo nezadovoljno, anksiozno, tužno ili čak depresivno. Uz zdraviji i kvalitetniji način života nabolje će ići i polaganje ispita i učenje.
FOTO: UNSPLASH