LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
← Virtualni savjetnik
Kolika se naknada plaća za vađenje novca (u Eurima) u inozemstvu ako koristim: 1) bankomate drugih banaka, 2) Euronet bankomate?
Kod naplate naknade bitno je samo da li se bankomat nalazi u inozemstvu ili ne, a nije bitno čiji je bankomat u inozemstvu – neke banke ili ostalih davatelja bankomatskih usluga.

Za podizanje gotovog novca debitnom karticom u inozemstvu plaća se naknada 2% od podignutog iznosa, minimalno 25 kn, osim s Mastercard debitnom karticom na bankomatima OTP grupe u inozemstvu gdje naknada iznosi 7,5 kn po transakciji. 

Naknade za podizanje gotovine kreditnom karticom su 3,5% od podignutog iznosa, minimalno 35 kn. Za Visa web prepaid karticu naknada je 2% od podignutog iznosa, minimalno 20 kn.

Međutim, bitno je naglasiti da je u inozemstvu zakonodavstvo po pitanju postavljanja bankomata drugačije nego u Hrvatskoj, pa bankomate mogu postavljati i druge pravne i/ili fizičke osobe. U takvoj situaciji može doći do dodatnog troška korištenja bankomata po jednoj transakciji, na način da se trošak uveća za tu dodatnu naknadu (npr. iznos dizanja se uveća za 1 EUR). To nije naknada banke, već vlasnika bankomata, ali u konačnici trošak snosi klijent.

Također postoji mogućnost da se podignuti iznos u valuti zemlje u kojoj se nalazi bankomat automatski pretvara u kunski iznos i korisniku je odmah na ekranu bankomata prikazan iznos u kunama za koji će mu kartica (račun) biti terećena. Naknada za tu uslugu, koja npr. na Euronetovim bankomatima nije mala, opet nije naknada banke vlasnice kartice, već banke (i druge pravne i/ili fizičke osobe) vlasnice bankomata u inozemstvu, ali je u konačnici također plaća klijent. Stoga savjetujemo da se u inozemstvu ne koristi ta usluga, već prihvati knjiženje (iznos) u valuti zemlje u kojoj se koristi bankomat.

Misliš da je netko već imao isto ili slično pitanje? Pretraži našu bazu prethodno postavljenih pitanja!