LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OECD Istraživanje

Zemlje s najpismenijim magistrima

Prema najnovijem istraživanju o naprednim vještinama pismenosti među diplomiranim osobama na prvome se mjestu nalazi Japan, zatim slijedi Finska.

Prema najnovijem istraživanju o naprednim vještinama pismenosti među diplomiranim osobama na prvome se mjestu nalazi Japan, zatim slijedi Finska.

Iako engleska i američka sveučilišta glase kao najbolja na svijetu s velikom reputacijom i prestižem, vještine i sposobnosti pismenosti njihovih magistara govore drugačije. Najpismeniji su Japanci te Finci, na drugome mjestu, prema novom istraživanju pismenosti osoba koje su diplomirale pod nazivom Education at a Glance 2016 , koje je provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Dok se Engleska nalazi na devetom, a SAD na desetom mjestu.

U istraživanju naprednih vještina pismenosti, koje osim sposobnosti čitanja, pisanja i računanja, uključuju i služenje tehnologijom te rješavanje složenih zadataka, sudjelovalo je 35 OECD zemalja. Nažalost, Hrvatska se ne nalazi među njima, pa ne možemo utvrditi razinu pismenosti hrvatskih magistara u odnosu na druge zemlje.

Deset OECD država s najpismenijim magistrima

1.    Japan

2.    Finska

3.    Nizozemska

Kako u odnosu na naše EURO protivnike stojimo u „utakmici” ulaganja u obrazovanje i (ne)zaposlenost mladih?


4.    Švedska

5.    Australija

6.    Norveška

7.    Belgija

U Francuskoj devetogodišnja djevojčica piše prijemni za fakultet


8.    Novi Zeland

9.    Engleska

10.  SAD

Rezultati istraživanja pokazali su kako zapravo pismenost studenata i njihove sposobnosti nužno ne ovise o reputaciji sveučilišta jer i magistri Južne Koreje te Singapura nalaze se vrlo nisko na ovoj ljestvici, dok sveučilišta glase za jedne od najboljih.

Na sjednici Vlade najavljena ulaganja u obrazovanje – naprednija infrastruktura, jednake prilike za svu djecu


Također, kroz istraživanje je uočena i rodna nejednakost u obrazovanju. Prema rezultatima ima više diplomiranih žena nego muškaraca, a velika je razlika uočena i kod odabira studija. Najviše diplomiranih žena ima iz područja obrazovanja i medicine, dok je najveći broj diplomiranih muškaraca u inženjerstvu, informatici, proizvodnji i izgradnji te prirodnim znanostima.

IZVOR: OECD
FOTO: PIXABAY