LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OECD Istraživanje

Zemlje s najpismenijim magistrima

Prema najnovijem istraživanju o naprednim vještinama pismenosti među diplomiranim osobama na prvome se mjestu nalazi Japan, zatim slijedi Finska.

Prema najnovijem istraživanju o naprednim vještinama pismenosti među diplomiranim osobama na prvome se mjestu nalazi Japan, zatim slijedi Finska.

Iako engleska i američka sveučilišta glase kao najbolja na svijetu s velikom reputacijom i prestižem, vještine i sposobnosti pismenosti njihovih magistara govore drugačije. Najpismeniji su Japanci te Finci, na drugome mjestu, prema novom istraživanju pismenosti osoba koje su diplomirale pod nazivom Education at a Glance 2016 , koje je provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Dok se Engleska nalazi na devetom, a SAD na desetom mjestu.

U istraživanju naprednih vještina pismenosti, koje osim sposobnosti čitanja, pisanja i računanja, uključuju i služenje tehnologijom te rješavanje složenih zadataka, sudjelovalo je 35 OECD zemalja. Nažalost, Hrvatska se ne nalazi među njima, pa ne možemo utvrditi razinu pismenosti hrvatskih magistara u odnosu na druge zemlje.

Deset OECD država s najpismenijim magistrima

1.    Japan

2.    Finska

3.    Nizozemska

4.    Švedska

5.    Australija

6.    Norveška

7.    Belgija

8.    Novi Zeland

9.    Engleska

10.  SAD

Rezultati istraživanja pokazali su kako zapravo pismenost studenata i njihove sposobnosti nužno ne ovise o reputaciji sveučilišta jer i magistri Južne Koreje te Singapura nalaze se vrlo nisko na ovoj ljestvici, dok sveučilišta glase za jedne od najboljih.

Također, kroz istraživanje je uočena i rodna nejednakost u obrazovanju. Prema rezultatima ima više diplomiranih žena nego muškaraca, a velika je razlika uočena i kod odabira studija. Najviše diplomiranih žena ima iz područja obrazovanja i medicine, dok je najveći broj diplomiranih muškaraca u inženjerstvu, informatici, proizvodnji i izgradnji te prirodnim znanostima.

FOTO: PIXABAY