LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti za vrijeme krize

Za razliku od hrvatskih, slovenski studenti dobivaju 150 eura naknade i ne plaćaju dom

Iako su već sada u povoljnijem položaju od hrvatskih studenata, slovenski studenti ne staju u borbi za svoja prava. Za sada im je obećano 150 eura jednokratne novčane pomoći, što nije ni približno dovoljno za normalan život i plaćanje svih troškova.

Iako su već sada u povoljnijem položaju od hrvatskih studenata, slovenski studenti ne staju u borbi za svoja prava. Za sada im je obećano 150 eura jednokratne novčane pomoći, što nije ni približno dovoljno za normalan život i plaćanje svih troškova.

Dok su Hrvatskoj njeni studenti, izgleda, zadnja rupa na svirali, Slovenija je za svoje ipak našla određeni dio novca kojim će pokušati nadoknaditi gubitak prihoda onima koji su zbog koronavirusa morali prestati raditi. 

Redoviti slovenski studenti prvotno su trebali dobiti između 200 i 300 eura naknade, ali taj će iznos ipak biti 150 eura, prenosi slovenski portal Delo.si. Međutim, smatraju da ni ovo nije idealno rješenje jer je riječ o jednokratnoj, a ne mjesečnoj novčanoj pomoći, koja je uz to namijenjena samo onima s prebivalištem u Sloveniji. 
– Ovim prijedlogom ne rješava se problem gubitka prihoda studenata koji su radili preko studentskih servisa kako bi uopće mogli studirati. – izjavio je Klemen Peran, predsjednik Studentske organizacije Slovenije za Delo.si. 
Studentska organizacija Slovenije predlaže da se iznos od 150 eura studentima uplaćuje svaki mjesec do prestanka krize.

Prema podacima koje navode, a koji su utvrđeni posljednjim istraživanjem Eurostudent, u Sloveniji je 45% studenata, od ukupnih 66% koji rade, radilo kako bi si mogli platiti troškove života i studija. 

Studentima u Hrvatskoj ove su godine povećane minimalne satnice, ali da imaju ušteđevinu malo je vjerojatno jer je nerijetko slučaj da se uzdržavaju sami. Njihova samostalnost nakon pojave pandemije pada u vodu. Ovo nije toliko kritično za studente koje ima tko financirati – problem se javlja kod onih koji će možda morati odustati od studija ako kriza zbog koronavirusa potraje.

Brojka koja pokazuje koliko studenti u Sloveniji ovise o plaći koju zarade iznenadila je čak i Brezara, predsjednika neprofitne organizacije Gibanje za dostojno delo in socialno družbo – planirana jednokratna novčana pomoć nije dovoljna jer su prosječni mjesečni studentski troškovi oko 500 eura:
– Ne znamo koliko će trajati epidemija, vjerojatno više mjeseci. Studenti koji su izgubili sav prihod neće moći platiti najamninu i račune. Javljaju nam se studenti koji nas pitaju što uopće mogu učiniti. Neki ili nemaju roditelje ili im roditelji imaju vrlo niska primanja, a neke roditelji ni ne uzdržavaju. Iznenadio nas je broj studenata koji moraju raditi da bi preživjeli. – upozorava Brezar za Delo.si.
Slovenski su studenti u povoljnijoj situaciji u odnosu na hrvatske i zbog toga što za vrijeme trajanja epidemije ne moraju plaćati stanarinu u studentskim domovima, za razliku od hrvatskih studenata, od kojih dio vodi borbu i sa zagrebačkim Studentskim centrom koji je pogubio dio njihovih stvari u procesu iseljenja. Unatoč svim problemima koji su ih zahvatili, studenti diljem Hrvatske, premda po nižim cijenama, za sada još uvijek moraju plaćati smještaj u domu, čak i ako su iz njega iseljeni, kao što su i slovenski studenti. 

Vezano:

Podsjećamo, ni naši studenti ne sjede mirno, pomireni sa svime što ih je snašlo, pa se tako Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu obratio Vladi zbog ekonomski ugroženih studenata koji zbog koronavirusa nemaju nikakve prihode, niti imaju pravo na naknadu jer su plaćeni samo za ono što odrade. Kao šlag na torti došla je jučerašnja obavijest da studenti neće moći zbog posla napustiti mjesto prebivališta jer to nije opravdan razlog za dobivanje propusnice pa su stavljeni u još gori položaj. 

Vezano: 

Studentska organizacija Slovenije nastavit će se boriti za prava svojih studenata, a što će biti s hrvatskim studentima, tek ćemo vidjeti.
FOTO: PIXABAY