LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akcija čišćenja

Velika pacifička mrlja smeća: Izrazito zagađenje prijeti zdravlju

Ako se plastika koja pluta u oceanu ne zaustavi prije raspadanja na manje komade, postat će hrana za morske životinje te završiti na stolovima.

Ako se plastika koja pluta u oceanu ne zaustavi prije raspadanja na manje komade, postat će hrana za morske životinje te završiti na stolovima.

Oceani i mora prepuni su plastike, prema nekim podacima više od pet trilijuna komada plastike pluta oceanima. Neprofitna organizacija „The Ocean Cleanup“  bavi se sakupljanjem plastike koja pluta na površini mora i oceana, ali radi i na sprječavanju daljnjeg zagađenja plastikom.



Prema njima se oceanska plastika nakuplja u pet oceanskih mrlja smeća, od kojih je najveća Velika pacifička mrlja smeća, smještena između Havaja i Kalifornije.

„Plutajuća plastika zarobljena u mrljama nastavit će cirkulirati dok se ne raspadne na sve manje i manje komadiće, otežavajući njezino čišćenje. Bit će ju sve lakše zamijeniti s hranom za morske životinje. Ako se pusti da plastika tako cirkulira, ona će desetljećima ili čak stoljećima utjecati na naše ekosustave, zdravlje i gospodarstva.“ – poručuju iz organizacije.


Način čišćenja


Organizacija stvara takozvane „umjetne obale“ kako bi plastiku koncentrirali na jednom mjestu. Zatim se pomoću struja koje kruže u „smetlištu“ plastika pomiče naokolo, stvarajući promjenjiva žarišta s većom koncentracijom. Organizacija koristi računalno modeliranje za pronalazak vrućih točaka na kojima je koncentracija najveća, a zatim tamo postavljaju sustave za čišćenje.
 

Rezultati


Prije nekoliko dana, nakon dvije godine rada, čišćenja područja od 8.352 i uklanjanja 282 787 kilograma plastike iz Velike pacifičke mrlje, System 002 stigao je u luku Victoria, Kanada, gdje ga je dočekao osnivač organizacije, Boyan Slat, a jedan od članova posade podijelio je svoje iskustvo.
 

„Bilo je to izvanredno razdoblje za nas u Oceans timu, ali kada pogledamo širu sliku, naše najveće saznanje je da naša tehnologija funkcionira i da se ocean može očistiti. Dok smo na moru, možemo testirati dizajn sustava, način na koji vodimo naše operacije i druge varijable kako bismo pronašli gdje se možemo poboljšati.“ – poručio je član posade.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA