LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pandemija

Tragovi koronavirusa ipak pronađeni i u ejakulatu nekolicine muškaraca

Kineski znanstvenici testirali su ejakulate 38 muškaraca, među kojima su kod njih 16% pronađeni tragovi virusa.

Kineski znanstvenici testirali su ejakulate 38 muškaraca, među kojima su kod njih 16% pronađeni tragovi virusa.

Kako piše CNN, kod nekih su muškaraca koji su se već počeli oporavljati od koronavirusa pronađeni tragovi virusa u ejakulatu. O tome su izvijestili znanstvenici u časopisu JAMA Network Open. 

To bi značilo da možda ipak postoji nešto veća šansa za prijenos koronavirusa spolnim putem nego što se do sada vjerovalo iako još nije utvrđeno prenosi li se ili ne. Oko 16 posto muškaraca od njih 38 testiranih kojima su pronađeni tragovi virusa, četvrtina je bila u akutnoj fazi bolesti, a oko 9 posto njih u fazi oporavka. 

Međutim, znanstvenike ovo otkriće ne iznenađuje jer mnogi virusi žive u reproduktivnom traktu mjesecima nakon oporavka, kao što je to slučaj kod ebole i zike. Znanstvenici su još dodali da bi, kada bi se budućim istraživanjima moglo dokazati da se SARS-CoV-2 može prenijeti spolnim putem, taj put prijenosa bio jedan od ključnih dijelova borbe protiv širenja bolesti.

– Apstinencija ili korištenje kondoma moglo bi se razmotriti kao preventivna mjera kod tih pacijenata. U dodatku na to vrijedno je spomenuti da postoji potreba za istraživanjima koja prate razvoj fetusa. Stoga, možda nije dovoljno samo izbjegavati kontakt sa slinom ili krvlju oboljelih jer opstanak virusa SARS-CoV-2 u ejakulatu pacijenata koji se oporavljaju nosi vjerojatnost širenja zaraze.

FOTO: PIXABAY