LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnološki aktivizam

Studenti tuže Apple zbog ukidanja punjača u pakiranju mobitela

Korporacije pod objašnjenjem brige za okoliš neko vrijeme uskraćuju korisnike za osnovne dodatke, ali petero studenata iz Kine odlučilo je stati na kraj toj praksi.

Korporacije pod objašnjenjem brige za okoliš neko vrijeme uskraćuju korisnike za osnovne dodatke, ali petero studenata iz Kine odlučilo je stati na kraj toj praksi.

Pri predstavljanju iPhonea 12 prošle godine kompanija je odlučila uz 1400 dolara vrijedan mobitel korisnike uskratiti za ― punjač. Kao dodatno neugodno iznenađenje u pakiranju kupci nisu dobili ni slušalice.

Službeno objašnjenje iz Applea bilo je da je to napravljeno u svrhu smanjivanja otpada i zaštite okoliša, ali brojni korisnici ipak su primijetili da je puno vjerojatniji razlog ušteda ostvarena na proizvodnji i pakiranju. Glavni rival Samsung u početku je ismijavao ovakvu odluku ― ipak su brzo postali dio trenda, za okoliš (možda) dobrog, ali za korisnike lošeg.

Tako Apple i dalje uz svoje telefone isporučuje samo kabel, koji s jedne strane ima Lightning port, a s druge strane USB-C konektor. Takva konfiguracija nije dovoljna za uključiti iPhone u kućnu utičnicu, ali su se iz Applea pravdali da većina korisnika drugi dio punjača vjerojatno već ima.

Ipak, nisu svi ovako lako prešli preko korporativne pohlepe upakirane u brigu za okoliš. Petero studenata iz Kine zbog tog izostavljanja osnovne opreme pokrenulo je tužbu, prenosi Dnevnik. U tužbi navode kako Apple izbacivanjem punjača iz pakiranja želi kupce natjerati da kupe njihov MagSafe punjač te da se iza navodne ekološke motivacije krije samo želja za dodatnom zaradom i profitom.

Zbog toga traže da im Apple isporuči punjač, ali i plati 16 dolara za kršenje ugovora i sudske troškove. Appleov predstavnik odbacio je ovakve optužbe te rekao da je na pakiranju jasno naznačeno da se u njemu ne nalazi punjač.

Brazilska agencija za zaštitu potrošača u trećem mjesecu ove godine već je kaznila Apple zbog ove prakse dvama milijunima dolara, opisujući je kao zavaravanje potrošača.
FOTO: UNSPLASH