LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rad otvorio pitanje suradnje s Izraelom

Profesori s poznatog engleskog sveučilišta kritiziraju postupke Izraela u Gazi kao kršenje međunarodnog prava

Autori naglašavaju da prisutnost boraca unutar civilne populacije ne čini cijelu populaciju vojnim ciljem te upozoravaju kako se ni u kojem slučaju “zakoniti krajnji cilj ne može ostvariti nezakonitim sredstvima.”

Autori naglašavaju da prisutnost boraca unutar civilne populacije ne čini cijelu populaciju vojnim ciljem te upozoravaju kako se ni u kojem slučaju “zakoniti krajnji cilj ne može ostvariti nezakonitim sredstvima.”

Profesorica Janina Dill s Blavatnikove škole za upravljanje Sveučilišta Oxford i profesor Tom Dannenbaum s Fletcher School na Sveučilištu Tufts objavili su rad koji poziva međunarodnu zajednicu da “obustavi materijalnu pomoć” Izraelu. U svojoj analizi osporavaju tvrdnje Izraela o poštivanju međunarodnog humanitarnog prava u vojnim operacijama u Gazi, piše The Oxford Student.

Rad izražava zabrinutost zbog prekomjerne uloge naknadne odgovornosti u raspravama o Gazi, ističući kako fokus na “namjeru” omogućava državama poput SAD-a da “koriste najpovršniju interpretaciju namjere predviđene za ratne zločine” prilikom procjene kršenja međunarodnog prava. Profesori Dill i Dannenbaum tvrde da bi se međunarodno pravo trebalo koristiti i za proaktivno vođenje država te da bi drugim zemljama omogućilo procjenu postupaka obje strane u realnom vremenu. Prema njihovom mišljenju, međunarodno pravo treba poslužiti kao vodič kroz ratne situacije, a ne samo kao sredstvo za naknadno kažnjavanje.

Sveučilište osudilo jučerašnje prosvjede organizacije „Oxford Action for Palestine” na svečanoj ceremoniji



Autori naglašavaju da prisutnost boraca unutar civilne populacije ne čini cijelu populaciju vojnim ciljem te upozoravaju kako se ni u kojem slučaju “zakoniti krajnji cilj ne može ostvariti nezakonitim sredstvima”. S obzirom na razmjere civilnog stanovništva u Gazi, koje opisuju kao “preko 98% civilno”, ističu da samo postojanje vojnih ciljeva ne opravdava široko rasprostranjene štetne postupke.

Neočekivana ostavka čelnice sveučilišta u SAD-u – razlog su pro-palestinske demonstracije


Taj rad otvorio je pitanja o Oxfordovim vezama s izraelskim tvrtkama i institucijama. Kampanja Oxford Action for Palestine podržala je objavu, navodeći da bi “novo istraživanje trebalo potaknuti sveučilišnu upravu na momentalnu obustavu suradnje s tvrtkama koje podržavaju Izrael”.

Glasnogovornik Sveučilišta Oxford naglasio je da je spomenuti akademski rad podložan akademskoj slobodi, dodavši da “akademska sloboda ostaje ključ svih istraživanja na Sveučilištu”.

IZVOR: THE OXFORD STUDENT
FOTO: CANVA PRO, HOSNYSALAH