LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Oxfordu

Sveučilište osudilo jučerašnje prosvjede organizacije „Oxford Action for Palestine” na svečanoj ceremoniji

Sveučilište je poručilo da akcije koje ometaju sveučilišne događaje nisu prihvatljive te da studenti koji prekrše pravila mogu snositi disciplinske mjere.

Sveučilište je poručilo da akcije koje ometaju sveučilišne događaje nisu prihvatljive te da studenti koji prekrše pravila mogu snositi disciplinske mjere.

Jučer su prosvjednici povezani s organizacijom Oxford Action for Palestine (OA4P) pokušali prekinuti svečane ceremonije matrikulacije koje su se održavale u Sheldonian Theatreu na Sveučilištu u Oxfordu. Taj prosvjed predstavlja prvi javni protest OA4P u ovoj akademskoj godini.

Prva intervencija dogodila se oko 10:30, kada je jedan student s palestinskom zastavom istupio tijekom ceremonije i izravno se obratio Irene Tracey, rektorici koja je predsjedala događanjem. Student je optužio Sveučilište zbog ignoriranja genocida koji se trenutno događa te dodao da će ih OA4P držati odgovornima. 


Predstavnici najboljeg sveučilišta na svijetu posjetili Sveučilište u Splitu. Razgovaralo se o mogućoj suradnji


Članovi organizacije OA4P također su ispred zgrade Sheldoniana dijelili male palestinske zastave studentima koji su čekali na ulaz. Iako su neki studenti uzeli zastave, njih im je kasnije oduzelo sveučilišno osoblje, prije nego što su ušli u zgradu. Na ulici Broad Street, prosvjednici su držali transparent s natpisom: Dok vi učite, Gaza krvari.

U popodnevnim satima, članovi OA4P izveli su prosvjed pod nazivom die-in, gdje su prosvjednici u bijelim majicama obojenim crvenom bojom blokirali ulaz u Sheldonian Quod. Neki su držali transparente s porukama poput: Izrael ubija, Oxford financira, studenti umiru. Prosvjed je završio do 15:30.

Sveučilište u Oxfordu devetu godinu zaredom proglašeno najboljim na svijetu. U čemu je tajna njihovog uspjeha?


To nije prvi put da OA4P protestira protiv veza sveučilišta s Izraelom. U prethodnoj akademskoj godini organizirali su niz prosvjeda, uključujući kampiranje ispred Muzeja prirodne povijesti i Radcliffe Camere, te pokušali omesti svečane ceremonije diplomiranja.

Sveučilište u Oxfordu izrazilo je nezadovoljstvo tim pokušajem ometanja ceremonije, naglasivši svoju predanost očuvanju inkluzivnosti i pružanju dobrodošlice svim studentima. Iako podržavaju pravo na mirni prosvjed u skladu s načelima slobode govora, sveučilište je poručilo da akcije koje ometaju sveučilišne događaje nisu prihvatljive te da studenti koji prekrše pravila mogu snositi disciplinske mjere, uključujući kazne ili suspenzije.

Francuski studentski prosvjedi 1968. – povijesni trenutak koji je potresao naciju, ali i svijet


Sveučilište je zaključilo ceremoniju porukom dobrodošlice svim novim studentima koji su uspješno završili ceremonije matrikulacije, unatoč prosvjedima.

IZVOR: THE OXFORD STUDENT
FOTO: CANVA PRO / MYLOMRK, ILUSTRACIJA