LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROPALESTINSKI PROSVJEDI

Slovenski studenti zauzeli predavaonicu i prenoćili na fakultetu

Propalestinski prosvjedi nastavljaju se diljem Europe, a najnoviji su održani u bliskoj nam Sloveniji.

Propalestinski prosvjedi nastavljaju se diljem Europe, a najnoviji su održani u bliskoj nam Sloveniji.

Studenti Fakulteta društvenih znanosti (FDV) u Ljubljani prošli su tjedan demonstrirali u znak podrške Palestini zauzimajući predavaonicu kao simbol solidarnosti, piše slovensko Delo. Njihov zahtjev od Sveučilišta u Ljubljani bio je jasan – osuditi nedavne događaje u Gazi i prekinuti suradnju s izraelskim institucijama.

Nakon govora, studenti su preuzeli akciju, zauzimajući veliku predavaonicu i skandirajući slogane koji su izražavali njihovu solidarnost s Palestincima. Mogli su se čuti povici poput: „Palestina će biti slobodna“ i „Oslobodite Palestinu od rijeke do mora“ te su koristili i transparente na kojima je pisalo „Zaustavite genocid“ i „Sankcije protiv Izraela“. Zbog „sporog odgovora sveučilišta“ nekolicina ih je odlučila i ostati na fakultetu preko noći. Kroz svoje izjave, studenti su optužili vrh fakulteta za nedostatak osude i nedovoljnu reakciju na događaje u Gazi te su naglasili važnost akademske zajednice u borbi za pravdu.

Studenti na Filozofskom fakultetu prosvjedovali protiv povećanja upisnina, odluka ipak izglasana



Poseban fokus bio je na zahtjevu za prekidom suradnje s izraelskim sveučilištima, ističući njihovu povezanost s izraelskim režimom i ratnim zločinima. Od Sveučilišta u Ljubljani prije mjesec dana su zatražili da prekine suradnju s izraelskim Sveučilištem Ban Ilan, no to se još nije dogodilo. Unatoč izjavi Sveučilišta u Ljubljani i FDV-a kojom se osuđuje nasilje u Gazi i izražava podrška Palestini, studenti su najavili nastavak pritiska dok se njihovi zahtjevi ne ispune, odnosno tek kad Sveučilište javno i nedvosmisleno osudi genocid u Gazi.

Riječki studenti predstavili svoje inovativno plovilo „Vilson”



Dok studenti nastavljaju s pritiskom na Sveučilište i Fakultet društvenih znanosti u Ljubljani, slovenska vlada započinje postupke za priznanje Palestine kao neovisne države. Ova inicijativa, koju podupiru zemlje poput Irske, Španjolske, Slovenije i Malte, ipak pokazuje sve veću podršku među europskim zemljama za priznanje Palestine i njezino članstvo u Ujedinjenim narodima.

Niste sigurni kako pisati akademske nazive i titule? Donosimo vam detaljan vodič



 
IZVOR: DELO
FOTO: PIXABAY