LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svemirska utrka

Po prvi put u povijesti snima se film u – svemiru

Ruska glumica, režiser i kozmonauti poslani su na Međunarodnu svemirsku postaju da snime film, te su tako pretekli NASA-u koja je imala isti plan s Tomom Cruiseom.

Ruska glumica, režiser i kozmonauti poslani su na Međunarodnu svemirsku postaju da snime film, te su tako pretekli NASA-u koja je imala isti plan s Tomom Cruiseom.

Svemirska utrka ponovo je u modi – Julija Peresild, ruska glumica, poslana je u svemir da glumi u filmu režisera Klima Šipenka.

Kako prenosi BBC, Svemirski brod Soyuz MS-19 poletio je iz Baikonura u Kazahstanu da bi se tri sata kasnije spojio na Međunarodnu svemirsku postaju. Tom Cruise i NASA također su planirali snimiti film tamo, ali Rusi su ih pretekli.

S Julijom su u svemir otišli režiser Kilm Šipenko, glavni kozmonaut Anton Škaplerov i još dva kozmonauta. Šipenkova žena, Sofija Karpunjina, rekla je kako je režiser morao smršaviti 15 kilograma prije polijetanja.

Polijetanje je prema programu bilo odrađeno u 11:55 prema moskovskom vremenu, ali je spajanje je bilo malo kasnije od predviđenog jer je automatski sustav spajanja zakazao, pa je Škaplerov morao to odraditi ručno.

Režiser i glumica imat će 12 dana da snime scene u svemiru, a Julija će glumiti kardiokirurginju koja je poslana u orbitu spasiti kozmonauta. Dvojica kozmonauta na brodu, Oleg Novicki i Pjotr Dubrov, također će sudjelovati u filmu. 

Film se snima u produkciji Roscosmos korporacije, iako su se mnogi protivili takvom potezu.

– Međunarodna svemirska postaja nije mjesto za izvođače, svakakve vrste klaunova ili turista. To je veliki svemirski laboratorij i ne bi trebalo ometati profesionalni rad koji se tamo odvija. – rekao je Mihail Kornienko, ruski kozmonaut.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE