LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UNICEF i MVEP

Odabrano 11 hrvatskih mladih ambasadora za prava djece i mladih Europske unije

Dominik Budimir, Aleksej Leon Gajica, Gabrijela Ivanjko, Ema Korotaj, Karla Mak, Gabrijela Papec, Borna Štiglec, Nina Topić, Borna Turalija, Barbara Vukas i Mihovil Vuksanović mladi su ambasadori za prava djece i mladih EU-a.

Dominik Budimir, Aleksej Leon Gajica, Gabrijela Ivanjko, Ema Korotaj, Karla Mak, Gabrijela Papec, Borna Štiglec, Nina Topić, Borna Turalija, Barbara Vukas i Mihovil Vuksanović mladi su ambasadori za prava djece i mladih EU-a.

U okviru zajedničkog projekta UNICEF-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova jedanaestoro mladih u dobi od 13 do 17 godina iz različitih krajeva Hrvatske odabrani su za mlade ambasadore za prava djece i mladih Europske unije. Tijekom svog mandata do kraja 2021. godine sudjelovat će u brojnim inicijativama, savjetovanjima i radionicama.

– Među više od stotinu prijava, početkom ožujka, Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH odabrali su 11 mladih ambasadora, a ostali će nastaviti svoj put kroz UNICEF-ov program za mlade pod nazivom ZABUM – Za budućnost mladih. – poručuju iz UNICEF-a


Vezano: Pokrenut jedinstven program za mlade – ZABUM


– Kao predstavnici mladih odabrani su: Dominik Budimir, Aleksej Leon Gajica, Gabrijela Ivanjko, Ema Korotaj, Karla Mak, Gabrijela Papec, Borna Štiglec, Nina Topić, Borna Turalija, Barbara Vukas i Mihovil Vuksanović. Svi su se oni istaknuli motivacijom, interesima i željom da budu glas svojih vršnjaka među donositeljima odluka te su kroz selekcijski proces pokazali zavidne komunikacijske i prezentacijske vještine te poznavanje trenutnih društvenih prilika i izazova. – dodaju.

Kako bi bili spremni za mandat, za njih je održana edukacija o dječjim pravima, institucijama EU-a i načinima donošenja odluka u EU-u, o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te prezentacijskim i komunikacijskim vještinama.

– Osnovna je ideja ovog projekta potaknuti veći interes i uključivanje mladih u političke procese te im, kroz sudjelovanje na događanjima u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, osigurati platformu na kojoj će moći govoriti o problemima i izazovima s kojima se mladi svakodnevno susreću, ali i ukazati na potencijalne prilike i mogućnosti. Uz navedene aktivnosti planirana je i suradnja mladih s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku u ulozi savjetnika u razvijanju UNICEF-ovih programa za mlade – od dijeljenja vlastitih iskustava i stavova, predlaganja aktivnosti i tema za rasprave do predlaganja mogućih rješenja. – ističu.

Prvo događanje s uključenim predstavnicima mladih održano je 11. ožujka u organizaciji Mreže mladih Hrvatske. Ambasadori su tada raspravljali o načinima implementacije Ciljeva za mlade, odgovornostima u procesu implementacije, mogućim preprekama te razvoju indikatora za njihovo praćenje, kao i o Dijalogu EU-a s mladima. 


Situacija s koronavirusom promijenila je privremeno i planove za njihov rad: 

– Zbog pandemije koronavirusa, ostale aktivnosti mladih ambasadora u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a privremeno su odgođene, a njihovo održavanje ovisit će isključivo o razvoju situacije s pandemijom, kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji.

Restriktivniji način života na koji nas je primorao koronavirus, kao i potres koji je pogodio središnju Hrvatsku, potaknuo je mlade ambasadore na akcije kao odgovor na novonastalu situaciju. S ciljem prevencije širenja koronavirusa među svojim vršnjacima te očuvanja mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije, mladi su se ambasadori angažirali u širenju poruka preko online platformi UNICEF-a i ZABUM-a. Redovito dijele osobne priče o životu u izolaciji, iskustvu s nastavom na daljinu, šalju poruke o važnosti kritičkog razmišljanja i prepoznavanja lažnih vijesti tijekom infodemije, o borbi protiv ksenofobije, stigmatizacije i diskriminacije s ciljem smanjenja negativnog utjecaja pandemije na mentalno zdravlje mladih.

Nadahnut porukama mladih, Ured UNICEF-a za Hrvatsku poziva na razne akcije koje svatko od nas može poduzeti kao odgovor na pandemiju koronavirusa i njezinih posljedica. Navodi neke od njih: brinuti o mentalnom zdravlju, učiti doma, provjeravati kako su najbliži, držati socijalnu distancu, ali postati povezani, dijeliti točne informacije na društvenim mrežama, slati ohrabrujuće poruke onima kojima je teško, nazvati one koji su u izolaciji, slušati glazbu, čitati knjige ili igrati igre, jesti zdravo i vježbati, pomagati braći ili sestrama u učenju i igrati se zajedno, ne izlagati sebe ili druge riziku, pokazati drugima kako ispravno prati ruke, pratiti UNICEF i Svjetsku zdravstvenu organizaciju na društvenim mrežama, upozoravati ako prijatelji ili članovi obitelji dijele netočne informacije, protiviti se stigmatizaciji i diskriminaciji, ostati kod kuće i tako zaštititi sebe i druge.

FOTO: UNICEF