LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tajne svemira

Objavljene NASA-ine fotografije koje smo nestrpljivo čekali

NASA objavila nevjerojatne slike iz dubine svemira koje je snimio moćni teleskop James Webb.

NASA objavila nevjerojatne slike iz dubine svemira koje je snimio moćni teleskop James Webb.

NASA je predstavila prvi set fotografija u boji dubokog svemira koje je snimio svemirski teleskop James Webb, piše Dnevnik.hr.

- Procjenjuje se da je svemir star oko 13,8 milijardi godina, a ovaj teleskop može pogledati više od 13 milijardigodina unatrag. Točnije, može snimiti svjetlost zvijezda koja je nastala gotovo na samom početku i putovala više od 13 milijardi godina do nas - istaknuo je direktor NASA-e Bill Nelson dodavši kako to znači da će ljudi po prvi put vidjeti kako je svemir izgledao ubrzo nakon "velikog praska". 

- Danas predstavljamo čovječanstvu revolucionarni novi pogled na svemir sa svemirskog teleskopa James Webb – pogled koji svijet nikada prije nije vidio - rekao je Nelson. Ove slike, uključujući najdublji pogled na naš svemir koji je ikada snimljen, pokazuju nam kako će Webb pomoći u otkrivanju odgovora na pitanja koja još ne znamo ni postaviti; pitanja koja će nam pomoći da bolje razumijemo naš svemir i mjesto čovječanstva u njemu. Uzimamo snove i pretvaramo ih u stvarnost za dobrobit čovječanstva. Jedva čekam vidjeti otkrića koja otkrivamo – tim je tek počeo!

Podsjetimo, nakon što je američki predsjednik Joe Biden večer prije predstavio prvu fotografiju, na kojoj je prikazan komadić neba veličine zrna pijeska, a koji sadrži tisuće galaksija, NASA i partneri objavili su i ostale fotografije iz tog seta.

Kako su naveli, fotografije će pokazati sve mogućnosti teleskopa i označiti početak njegove misije istraživanja infracrvenog svemira. Očekuje se da će teleskop Webb, uz fotografije dubokog svemira, otkrivati životne cikluse zvijezda, interakcije galaksija i dati novi uvid u nastanak i život egzoplaneta.

Hubble je dva tjedna snimao duboki svemir kako bi snimio jednu fotografiju, a Webb to obavi u samo nekoliko sati. Sve fotografije koje će danas biti predstavljene nastale su u samo tjedan dana.

Webbov oštar pogled blizu infracrvenog zračenja iznio je slabe strukture u iznimno udaljenim galaksijama, nudeći najdetaljniji prikaz ranog svemira viđen do sada.

- Izuzetno smo uzbuđeni zbog objavljivanja ovih slika i spektara s ESA-inih instrumenata, koji dodaju novu dimenziju dubokom svemiru i drugim zadivljujućim kozmičkim ciljevima, rekao je nakon predstavljanja prve fotografije ESA-in direktor za znanost - Günther Hasinger. Spremni smo započeti naše putovanje natrag u rane dane našeg Svemira s ovom zvjezdarnicom svjetske klase.

- Ovo je samo prvi pogled na ono što Webb može učiniti - istaknula je Macarena Garcia Marin, MIRI ESA Instrument Scientist. - Iako smo danas istinski zadivljeni Webbovim prvim dubokim poljem, ne mogu a da ne pomislim na slike i znanost rezultati su pred vratima u godinama koje dolaze!

Kako je istaknuto iz NASA-e, objavljivanjem Webbovih prvih slika započinju njegove znanstvene operacije, tijekom kojih će astronomi diljem svijeta imati priliku promatrati cijeli niz, do sad skrivenih kutaka svemira - od objekata unutar našeg Sunčevog sustava do ranog svemira, koristeći Webbova četiri instrumenta.

- Danas je početak nečeg istinski revolucionarnog u astronomskom istraživanju. Svemir nikada više neće izgledati isto – izgledat će veličanstveniji, dinamičniji i detaljniji nego ikad prije - rekao je Kenneth Sembach, direktor STScI-ja. 

Podsjetimo, svemirski teleskop James Webb lansiran je 25. prosinca 2021. na raketi Ariane 5 iz europske svemirske luke u Francuskoj Gvajani. Nakon dovršetka složene sekvence pozicioniranja u svemiru, Webb je bio podvrgnut mjesecima kalibracije zrcala i instrumenata kako bi bio spreman za znanstvena istraživanja.

Fotografije možete pogledati ovdje.
FOTO: PIXABAY.COM