LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet elektrotehnike i računarstva

FER-ovci pridonose razvoju svemirskih tehnologija

Tim znanstvenika je prijavio patent za zaštitu uređaja i postupka analize vrste svjetlosnog onečišćenja sa satelita, s niske Zemljine orbite.

Tim znanstvenika je prijavio patent za zaštitu uređaja i postupka analize vrste svjetlosnog onečišćenja sa satelita, s niske Zemljine orbite.

Ekipa znanstvenika s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, predvođena profesorom Dubravkom Babićem, nedavno je uspješno zaključila prvi projekt financiran od strane Europske svemirske agencije (ESA). Projekt nosi naziv Modul za karakterizaciju svjetlosnog onečišćenja, a cilj mu je omogućiti bolje razumijevanje i jednostavnije praćenje svjetlosnog onečišćenja sa satelita, s niske Zemljine orbite.

ESA je vodeća svjetska međuvladina organizacija posvećena istraživanju svemira s dvadeset i dvije države članice koje financijski doprinose aktivnostima, a njihovi znanstvenici surađuju u projektima i misijama. Republika Hrvatska je potpisnica Sporazuma o europskoj državi sudionici, a to je status koji hrvatskim istraživačima i tvrtkama omogućuje sudjelovanje u ESA inicijativama pa tako tijekom posljednje tri godine sudjeluje i FER

FER ZKIST tim prijavio je patent za zaštitu uređaja i postupka analize vrste svjetlosnog onečišćenja. Članovi tima su proveli četrnaest mjeseci na dizajnu, a očekuje se da će na njemu raditi još dvije godine. Prije lansiranja u orbitu, potrebno je izraditi modul od materijala koji mogu izdržati uvjete lansiranja i opstanak u svemiru, što će zahtijevati zamjenu i redizajn pojedinih komponenti modula.

Mladim FER-ovcima želimo veliku sreću u daljnjem istraživanju i razvoju projekta. 

 
FOTO: PEXELS