LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Borba s pandemijom

Možemo uskoro očekivati cjepivo protiv koronavirusa s Oxforda

Profesor Kristijan Radman pojasnio je dokle je Oxford došao u razvoju cjepiva za sprječavanje oboljenja od bolesti COVID-19.

Profesor Kristijan Radman pojasnio je dokle je Oxford došao u razvoju cjepiva za sprječavanje oboljenja od bolesti COVID-19.

Profesor molekularne medicine s Oxforda Kristijan Radman tijekom gostovanja u Studiju 4 HRT-a otkrio je da je ondje proizvedeno cjepivo protiv koronavirusa i da se čekaju zadnji rezultati njegova testiranja. Naveo je kako se u 1. i 2. fazi testiranja ispostavilo da ne šteti zdravlju ljudi, kao i da stvara imunost te da je u tijeku 3. faza testiranja proširena na 30 000 ljudi.  

Kazao je i kako se sada čekaju podaci o njegovu učinku na sprječavanje oboljenja od bolesti COVID-19. Njime se, naime, nastoji zaštititi populaciju od najtežih oblika bolesti i smrtnosti uzrokovane koronavirusom  

Pretpostavlja da bi se prve dozvole za cjepivo trebale dobiti oko Božića. Naglašava da će najugroženije skupine biti prve na redu za cijepljenje. Međutim, napominje da ono neće biti savršeno – ne zna se koliko će dugo organizam biti zaštićen – ali da može pomoći prebroditi trenutnu tešku situaciju i ublažiti posljedice bolesti. 
FOTO: PIXABAY