LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nema više parmezana?

Loše vijesti za ljubitelje sira

Zbog nezapamćenih suša u Italiji, uskoro ostajemo bez omiljenog sira

Zbog nezapamćenih suša u Italiji, uskoro ostajemo bez omiljenog sira

Nezapamćena suša pogodila je Italiju, a posljedice se već itekako osjećaju, piše green.hr.

U Italiji nije pošteno pala kiša već mjesecima, a temperature se dižu i do vrtoglavih 40 Celzijevih stupnjeva. Sve je to ostavilo traga na mnogim sferama uključujući i gospodarstvo i poljoprivredu. Mnogi strahuju od potencijalne nestašice brojnih proizvoda.

Nizine rijeke Po ne pamte veću sušu od ove što dovodi do veoma nezgodnih posljedica. Neobično suha zima značila je da se snijeg rijetko otapao, a proljetne kiše bile su samo sporadične, što je dovelo do najveće suše u sjevernim regijama Italije u više od 70 godina, potvrdila je regionalna agencija za rijeku Po. Kao rezultat toga, Po je dosegnuo rekordno niske razine vode, prema Europskoj svemirskoj agenciji. 

Talijanska vlada već je proglasila izvanredno stanje za sjeverne talijanske regije Emilia i Romanja, Furlanija-Julijska krajina, Lombardija, Pijemont i Veneto do kraja godine. Industrija u tim regijama, kao i gradovi koji su povezani s rijekom, ovise o hidroelektranama, transportu i navodnjavanju. Ono što svakako zabrinjava je i činjenica da poljoprivrednici upozoravaju da je ugrožena proizvodnja parmezana i da je stanje alarmantno. Ovaj mnogima omiljeni sir, koji se odlično slaže uz jela s tjesteninom, mogao bi uskoro nestati s polica trgovina, a toga se plaše i poznati trgovački lanci većinom iz Njemačke koja uvozi najviše parmezana iz Italije.

Kako prenosi CNN, poznate tvrtke koje u Italiji proizvode parmezan, tvrde kako je općenito proizvodnja sira izuzetno smanjena, a kako i ne bi kad suša na poljima ugrožava ospkrbu stoke i proizvodnju mlijeka. Farmeri upozoravaju na to da za proizvodnju i isporuku 30 litara mlijeka na dan njihove životinje trebaju 100 do 150 litara vode za piće. Osim nestašica, vrlo je vjerojatno da će doći i do povećanja prodajnih cijena.
FOTO: UNSPLASH