LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Žene u borbi protiv seksizma

Kako izgleda inženjer u industriji tehnologije?

Stereotip kaže da se žene u industriji tehnologije nalaze na pozicijama tajnica, no već godinama žene pobijaju ovu tvrdnju.

Stereotip kaže da se žene u industriji tehnologije nalaze na pozicijama tajnica, no već godinama žene pobijaju ovu tvrdnju.

Kada se govori o inženjerkama u industriji tehnologije, prvi stereotip koji ljudima pada na pamet je da se nalaze na pozicijama poput tajnica. No, taj stereotip već niz godina žene diljem svijeta pobijaju.

Isis Wenger, u svojem kratkom eseju za Medium, platformi za bloganje, istaknula je probleme kojim se svakodnevno ona suočava kao žena u spomenutoj industriji. Wenger inače radi za tvrtku OneLogin na poziciji „full-stack engineer“, odnosno bavi se raznim aspektima programiranja, kreiranjem baza podataka i sličnim poslovima.

Njena je tvrtka objavila njenu fotografiju kako bi reklamirali stvaranje karijere unutar svoje tvrtke, na što je i virtualna i stvarna zajednica odgovorila pozitivnim i negativnim komentarima.

Negativni komentari su isticali kako je na fotografiji Wenger preseksi i kako se želi ovakvu vrstu karijere promovirati samo ženama. Upravo zbog tog komentara, Wenger je i napisala spomenuti esej.

Reklama - Wenger
 
Izvor: Twitter
 
 

Unatoč svojim uspjesima, Wenger je naglasila kako su joj na radnom mjestu drugi (muški) zaposlenici bacali dolare, te da joj je tijekom potrage za poslom, odnosno procesom intervjuiranja, jedan inženjer poslao poruku da budu „prijatelji s povlasticama“.

„Samo sam čovjek i željela bih svoj život voditi jednostavno/rezervirano, ali me iznenađuje da je moja potpuno obučena fotografija nasmijanog lica s nepočešljanom kosom i minimalnom šminkom na bijelom zidu toliko kontroverzna u nekim zajednicama samo zato što sam žena“, istaknula je.

Na Twitteru se brzo proširila njena priča i njen esej, te je započeo hashtag ILookLikeAnEngineer, na koji je niz žena objavio svoju fotografiju, te su podijelile sa svima svoju radnu poziciju i za što su u industriji tehnologije upravo one zaslužne.

Jedna je djevojka napisala kako često ljudi misle da se bavi tržištem, dizajnom ili nečim sličnom, ali i također samo misle da je samo „nečija djevojka“.

Vjerujemo da nije sve tako crno, a i sama Wenger je istaknula kako ona nije reprezentativni uzorak kako se industrija tehnologije ponaša prema ženama.

No, Wengerina priča potaknula je da se na stranici Indie Gogo pokrene kampanja kako bi se ovaj hashtag prenio i u stvarnost, te kako bi se otvorio um svima koji misle da se samo muškarci nalaze u industriji tehnologije i proširila svijest o spolnoj jednakosti na radnim mjestima.

FOTO: INDIE GOGO