LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kontroverzne gradnje

Izrael najavio gradnju novih domova u istočnom Jeruzalemu

Gradnja će započeti naselju Ramat Shlomu gdje uglavnom žive Židovi, a zeleno svjetlo dobio je i plan gradnje nacionalnog parka blizu hebrejskog sveučilišnog kampusa, također u istočnom Jeruzalemu.

Gradnja će započeti naselju Ramat Shlomu gdje uglavnom žive Židovi, a zeleno svjetlo dobio je i plan gradnje nacionalnog parka blizu hebrejskog sveučilišnog kampusa, također u istočnom Jeruzalemu.

Izrael je objavio gradnju novih 1500 domova u istočnom Jeruzalemu tek nekoliko sati nakon što je na slobodu pustio dvadeset i šest Palestinaca kao jedan od uvjeta za nastavak izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora. Gradnja će započeti u naselju Ramat Shlomu gdje uglavnom žive Židovi, a zeleno svjetlo dobio je i plan gradnje nacionalnog parka blizu hebrejskog sveučilišnog kampusa, također u istočnom Jeruzalemu. Protivnici gradnje nacionalnog parka tvrde da će sama gradnja blokirati mogućnost širenja dvaju, pretežito palestinskih naselja.

Objava gradnje novih kuća za Židove u Jeruzalemu dolazi kao „melem za uši” radikalno desno orijentiranim stanovnicima Izraela židovske nacionalnosti koji se protive uvjetima Palestinaca za nastavak pregovora.

„Ovakve su političke odluke destruktivne za sam mirovni proces”, reagirao je na najavu gradnje novih kuća Nabil Abu Rdeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Puštene Palestince dočekale su stotine ljudi u Ramallahi i Gazi, gradovima na zapadnoj obali. Među onima koji su slavili u Ramallahi bio je i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, a parada se održala u srijedu ujutro uz vatromet i glazbu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio je pustiti na slobodu 104 osuđena Palestinca, u znak dobre volje za pregovorima. Nakon prvog vala puštanja zatvorenika koji je bio u kolovozu, izraelska je vlada objavila nove planove za gradnju više od tisuću domova u drugoj jeruzalemskoj četvrti.

I koliko god „dobra” bila volja za pregovorima premijera Netanyahua, sve je očitije da se on sam mora boriti ne samo sa Palestincima nego i unutar svoje koalicije. Mnogo je radikalno desno orijentiranih članova vlade i ministara u koaliciji koju predvodi Benjamin Netanyahu. Jedan od njih je Danny Danon, zamjenik ministra obrane koji je javno kritizirao američkog tajnika Johna Kerryja zbog postavljanja „granica” za završetak mirovnih pregovora.

„Misliti da se palestinsko pitanje može i mora riješiti do svibnja 2014. godine, nije realno. Jedno su želje, a drugo realnost. Zašto ne postavimo cilj da se iransko nuklearno pitanje riješi do svibnja sljedeće godine, a onda se usredotočimo na palestinsko”, izjavio je izraelskim medijima Danon.

Ni Palestinci nisu ujedinjeni. S jedne strane stoji militantni Hamas kojima je jedini cilj uništenje židovske države, dok s druge strane „umjereni” Mahmoud Abbas pokušava pregovorima stvoriti međunarodno priznatu palestinsku državu koja bi ostala u relativno dobrim odnosima s Izraelom. I više od šezdeset godina nakon uspostave Izraela, politički, vojni i teroristički sukobi se nastavljaju, a, Danny Danon bi mogao biti u pravu kada priča o „željama i mogućnostima”„.

 

FOTO: FLICKR