LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kanonizacija poljskog Pape na proljeće

Ivan Pavao II postaje svetac

Tijekom sastanka s kardinalima u Apostolskoj palači u ponedjeljak, papa je otkrio kako će ih proglasiti svetima 27. travnja iduće godine.

Tijekom sastanka s kardinalima u Apostolskoj palači u ponedjeljak, papa je otkrio kako će ih proglasiti svetima 27. travnja iduće godine.

Papa Ivan XXIII, koji je sazvao Drugi vatikanski sabor, i papa Ivan Pavao II, koji je u 26 godina vodstva Rimokatoličke crkve proputovao cijeli svijet, bit će proglašeni svetima sljedećeg proljeća, najavio je Papa Franjo.

Najava datuma kanonizacije očekivala se još od srpnja, kada je današnji Papa odobrio drugo čudo koje se pripisuje Ivanu Pavlu II, što je omogućilo jednu od najbržih kanonizacija u današnje doba. Tijekom sastanka s kardinalima u Apostolskoj palači u ponedjeljak, papa je otkrio kako će ih proglasiti svetima 27. travnja iduće godine

Kada je njegov prethodnik Benedikt XVI, samo mjesec dana nakon smrti poljskog pape 2005. godine, započeo proces njegove beatifikacije, rekao je kako je zbog izvanrednih okolnosti odlučio preskočiti uobičajeno petogodišnje razdoblje čekanja.

Godine 2011, nakon što je pripisano prvo čudo Ivanu Pavlu II, Benedikt XVI ga je proglasio blaženim na svečanosti kojoj je nazočilo nekoliko stotina tisuća ljudi na Trgu svetog Petra i okolnim ulicama.

Papa Ivan Pavao II je posjetio Hrvatsku u tri navrata. Prvi put je stigao još u vrijeme rata, 1994. godine Upravo na svom prvom posjetu uputio je poziv na pomirenje. Drugi pohod, 1998. godine, bio je od iznimnog značaja jer je tada kardinal Alojzije Stepinac proglašen blaženim. Zanimljivo je kako je za svoje jubilarno 100. apostolsko putovanje Ivan Pavao II odabrao baš Hrvatsku. U svom posljednjem dolasku posjetio je Dubrovnik, Osijek, Đakovo, Zadar i Rijeku.

FOTO: WIKIMEDIA.ORG