LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podrška LGBT zajednici

U susjedstvu objavili homofobne znanstvene tekstove, akademska zajednica se pobunila

U jednom tekstu napisano je da istospolne zajednice nemaju nikakvu društvenu funkciju, a u drugom da se prava LGBTI osoba donose pod pritiskom Sjedinjenih Država. Tako zlonamjeran pristup izazvao je burnu reakciju srpske akademske zajednice.

U jednom tekstu napisano je da istospolne zajednice nemaju nikakvu društvenu funkciju, a u drugom da se prava LGBTI osoba donose pod pritiskom Sjedinjenih Država. Tako zlonamjeran pristup izazvao je burnu reakciju srpske akademske zajednice.

U časopisu Sociološki pregled u Srbiji objavljeni su tekstovi u kojima se negiraju prava LGBT osoba na priznata partnerstva i obitelj, što je izazvalo reakciju dijela srpske akademske zajednice, prenosi Danas.

U jednom od spornih tekstova Uroša V. Šuvakovića s Učiteljskog fakulteta u Beogradu navodi se kako homoseksualni brakovi i istospolne zajednice nemaju nikakvu društvenu funkciju.

― Društvo je zainteresovano da štiti brak i porodicu i vodi posebnu brigu o njima, zato što oni vrše izuzetno značajne društvene funkcije, pri čemu bi bez nekih od njih i sam opstanak društva bio doveden u pitanje (funkcija reprodukcije). S druge strane, homoseksualni brakovi i/ili istopolne zajednice ne vrše nikakvu društvenu funkciju, već se formiraju isključivo radi relativno trajnijeg zadovoljenja seksualnih potreba istopolnih partnera ― u skandaloznom tekstu navodi Šuvaković.

Također, sociolog Slobodan Č. Antonić u svojem tekstu navodi kako se LGBT prava u Srbiji donose pod pritiskom Sjedinjenih država i NATO pakta.

― Diplomatija SAD je proklamovala za jedan od svojih glavnih zadataka „zaštitu LGBT zajednice u drugim zemljama”, a generalni sekretar NATO objavio je da „NATO ima odgovornost i priliku da bude vodeći zaštitnik ženskih prava”. Kao mala zemlja na poluperiferiji svetskog kapitalističkog sistema, Srbija je neprestano pod pritiscima hegemonih struktura iz SAD i EU da celokupnu ekonomsku, političku i kulturnu sferu upodobi dominantnom normativnom obrascu Centra, posebno „prava žena i LGBT zajednice”, navodi Antonić.

Na ovakve tvrdnje reagiralo je više od 160 predstavnika i predstavnica znanstvene zajednice, koji smatraju da izneseni stavovi u člancima ne odgovaraju činjenicama te vrijeđaju dostojanstvo LGBTI osoba, kao i da zlonamjerno potiču diskriminaciju.

― Ono što kao naučnici i naučnice primećujemo je da se članci iz temata časopisa Sociološki pregled ne oslanjaju na konkretne empirijske podatke kao što su iskustva i naučna (sociološka, psihološka, antropološka) istraživanja o LGBTI osobama u Srbiji. Iako se u časopisu navodi teza da LGBTI osobe ugrožavaju instituciju porodice, zaboravlja se da u Srbiji lezbejke i gejevi odgajaju decu i takve porodice iako su zakonski nevidljive, imaju podršku mnogih pojedinaca, stručnjaka, nastavnika, rođaka, prijatelja i drugih iz bližeg okruženja. Istopolne porodice su već deo realnosti našeg društva ― objasnili su potpisnici priopćenja za Danas.

Kažu da su svjesni da sociologija nije oslobođena djelovanja kontekstualnih faktora, ali da nas znanstveni pristup obvezuje da ne samo da razumijemo iskustva LGBTI osoba koje ni na koji način ne ugrožavaju heteroseksualne osobe, nego i da podržimo njihova prava, koja su zakonom zajamčena u mnogim državama svijeta i regije.
FOTO: PIXABAY