LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
zabavan način učenja

Čega se profesor dosjetio: na satu fizike poučava učenike pomoću japanske mange

Umjesto klasičnih formula i suhoparnih definicija, učenici sada uče fiziku kroz moći popularnog junaka, otkrivanjem zakona fizike kroz zanimljive avanture i neočekivane primjere.

Umjesto klasičnih formula i suhoparnih definicija, učenici sada uče fiziku kroz moći popularnog junaka, otkrivanjem zakona fizike kroz zanimljive avanture i neočekivane primjere.

Profesor Oliver Castro Jiménez iz Meksika dospio je u središte pozornosti zbog inovativnog pristupa podučavanju fizike. U želji da oživi nastavu i učini je zanimljivijom, odlučio je uključiti likove i priče iz popularne mange, odnosno japanskog stripa „One Piece". Korištenjem scena i likova iz mange, profesor je uspio povezati složene fizičke pojmove s omiljenim stripovskim junacima, čineći gradivo zanimljivijim i razumljivijim za učenike.

Manga „One Piece", koja prati pustolovine kapetana Monkey D. Luffyja i njegove posade u potrazi za legendarnim blagom, privukla je golemu bazu obožavatelja diljem svijeta, uključujući i učiteljeve učenike. On je, na primjer, pojam gravitacije objasnio kroz borbe između likova, ilustrirajući sile koje djeluju među njima. Umjesto klasičnih formula i suhoparnih definicija, učenici sada uče fiziku kroz Luffyjeve moći, otkrivanjem zakona fizike kroz zanimljive avanture i neočekivane primjere.
 


Ovaj pristup nije samo motivirao učenike da bolje prate nastavu, već je potaknuo i njihovu maštu i kreativno razmišljanje. Profesorov primjer postao je pravi hit na društvenim mrežama, a mnogi drugi nastavnici inspirirani su njegovim radom, prepoznajući potencijal popularne kulture kao alata za obrazovanje.

Za manje od tjedan dana kreće faks, a ovi filmovi će vas motivirati za novu akademsku godinu


Ovaj slučaj pokazuje kako spoj zabave i obrazovanja može nadahnuti interes učenika i poboljšati razumijevanje složenih predmeta. Za mnoge učenike, fizički zakoni više nisu samo pojmovi na papiru, već uzbudljivi dijelovi pustolovina omiljenih junaka, a profesor je uspio pokazati kako je znanje zaista moć – i da nastava fizike može biti prava avantura.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oliver Castro (@heeyoliveer)


IZVOR: OLIVER CASTRO / INSTAGRAM
FOTO: STUDENTSKI.HR / ILUSTRACIJA