LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjere opreza

ANKETA: Sve više europskih zemalja uvodi djelomični lockdown, čeka li i nas isto?

S obzirom na to da je Hrvatska trenutačno u stanju pripravnosti čekajući nove mjere kojima bi se smanjile brojke koje zadnjih dana pune sve naslovnice, napravili smo analizu stanja nekoliko zemalja Europe.

S obzirom na to da je Hrvatska trenutačno u stanju pripravnosti čekajući nove mjere kojima bi se smanjile brojke koje zadnjih dana pune sve naslovnice, napravili smo analizu stanja nekoliko zemalja Europe.

Cijeli svijet bori se s COVID-19 pandemijom već nekoliko mjeseci pokušavajući pronaći najbolji pristup za smanjenje broja oboljelih. No, s obzirom na to da se koronavirus vrlo brzo, te ponekad neprimjetno širi, ovo su prilično izazovna vremena za mnoge. Razmišljajući o neizvjesnoj situaciji u Hrvatskoj, bilo je nužno provjeriti kakvo je stanje u zemljama Europe koje u zadnjih nekoliko dana broje poprilično visok broj zaraženih. Kako se inače omiljene turističke destinacije nose s trenutnim stanjem, saznajte u nastavku.

Nizozemska

Nakon ponovnog porasta broja zaraženih nizozemska vlada donijela je nove restrikcije kojima su ušli u tzv. djelomičnu karantenu. Kako prenosi NL Times, ovaj put lockdown su zamislili na način da se ljudima preporučuje da što više ostaju kod kuće implicirajući da bi većina, koja to može, trebala raditi od kuće. Usto, odlučeno je da će se na 4 tjedna zatvoriti ugostiteljski objekti, odnosno, oni će smjeti raditi samo za dostavu. U javnom prostoru može se naći maksimalno četvero ljudi ako dolaze iz različitih kućanstava. Maske su obvezne u javnom prijevozu i zajedničkim prostorijama za sve starije od 12 godina. Onima koji se neće pridržavati mjera socijalnog razmaka slijedi kazna od 95 eura. Zabranjena je i prodaja i dostava alkohola i lakih droga između 20 i 7 sati te njihova konzumacija u tom razdoblju na javnoj površini.

Francuska

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, prema onome što prenosi France 24, izjavio je kako od nedjelje na snagu stupa policijski sat u Parizu i drugim većim gradovima prema kojemu će biti zabranjeno bespotrebno kretanje stanovnika od 21 do 6 sati. Naravno, i dalje će biti dozvoljena nezaobilazna putovanja ili posjete. Također, provode se i mjere zatvaranja kafića, zabrane okupljanja i obiteljskih posjeta. Policijski sat trajat će 4-6 tjedana ovisno o tome hoće li imati učinka na broj zaraženih. U slučaju da prekrši policijski sat, osoba će biti dužna platiti kaznu od 135 eura.

Češka

S obzirom na to da se trenutno vodi kao zemlja s najvećim brojem zaraženih u Europi, i Češka je, kako prenosi Expats.cz, započela s politikom zatvaranja kafića i restorana, odnosno s prelaskom na dostave, te online-školovanjem za sve škole. Maske će postati obvezne i na stanicama javnog prijevoza. Također, zabranjuje se javno konzumiranje alkohola i velika okupljanja. Spomenute mjere bit će na snazi do početka studenog kada će se analizirati njihova djelotvornost u smanjenju broja zaraženih.

Španjolska

Španjolska vlada započela je s djelomičnim zatvaranjem države početkom mjeseca. Međutim, prijedlog je vrlo brzo ukinut te su odlučili proglasiti izvanredno stanje na dva tjedna tijekom kojih će policija osiguravati da se mjere poštuju. Stoga, nove mjere zabranjuju nepotrebna putovanja unutar i van Španjolske, uz preporuku ostajanja kod kuće kad god je to moguće. Nadalje, na snagu stupa zatvaranje svih klubova te ograničenje rada kafića, restorana i hotela s maksimalnim radom do 23 sata. Što se tiče obiteljskih okupljanja, preporučuje se prorjeđivanje posjeta te, ako je baš nužno, maksimalno šestero ljudi. Naravno, maske za lice obvezne su za sve starije od 6 godina u javnom prostoru. Malo je za reći da se veliki dio Španjolaca ne slaže s ponovnim ograničenjima, pa su svoje nezadovoljstvo odlučili pokazati prosvjedima. 

Velika Britanija

Vlada Velike Britanije odlučila je podijeliti mjere ovisno o tome koliko je koja regija zaražena, stoga intenzitet ograničenja varira, prenosi BBC. Za početak, mjesta kojima su propisane najblaže mjere moraju se pridržavati osnovnih pravila razmaka i nošenja zaštitnih maski, pri čemu kafići i restorani rade skraćeno, a veća okupljanja su zabranjena. No, s obzirom na visoku stopu zaraženih, većina građana Velike Britanije mora se pridržavati strožih mjera prema kojima nema društvenih okupljanja čak niti s ljudima iz istog kućanstva. Nadalje, svi kafići i restorani moraju zatvoriti svoja vrata, osim ako ne nude dnevne obroke.

Poprilično je očito, iako većina zemalja ne želi ponoviti scenarij od ovog proljeća, da im nemilosrdne brojke ne ostavljaju puno opcija, stoga uglavnom ulaze u  djelomičnu karantenu. Što mislite hoće li i Hrvatska uskoro ponovno završiti u svojevrsnom lockdownu i je li to uopće pametno s obzirom na ekonomsku situaciju? Otkrijte nam anonimno u anketi koju možete riješiti u nastavku ili na poveznici!
 
FOTO: PIXABAY