LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt SIMS

Novinarska akademija: Održana prva edukacija, priključile se poznate novinarke

Studenti diplomskog studija novinarstva stekli su nova znanja koja će doprinijeti kvaliteti njihova izvještavanja o marginaliziranim skupinama. Sljedeća edukacija zakazana je za 16. travnja.

Studenti diplomskog studija novinarstva stekli su nova znanja koja će doprinijeti kvaliteti njihova izvještavanja o marginaliziranim skupinama. Sljedeća edukacija zakazana je za 16. travnja.

Prošlog je petka, 26. ožujka, održana prva edukacija u okviru prve od dviju Novinarskih akademija planiranih projektom SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr pod nazivom Mladi – primatelji naknada iz sustava socijalne skrbi središnje države i JLPS-a.  Za 14 studenata diplomskog studija novinarstva vodio ju je Nedjeljko Marković, predsjednik udruge Pragma. 

Sudionici su se ovom prilikom informirali o položaju mladih unutar sustava socijalne skrbi na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini, o načinu financiranja sustava, upoznali su se s europskim i nacionalnim zakonodavnim i strateškim okvirom te s glavnim socioekonomskim obilježjima mladih. Raspravljalo se o najboljim metodama vođenja razgovora s mladima – korisnicima naknada, koji je sukladan pravilima struke, nediskriminacijski i usmjeren na zaštitu ljudskih prava. Studenti su upoznati s najčešćim kršenjem ljudskih prava korisnika socijalnih naknada i načinima suzbijanja diskriminacije u medijima.

Svoja iskustva prenijela su im i poznata, iskusna novinarska lica. Naime, u izvedbi radionice sudjelovale su i Jelena Ucović (Zabavni radio), Ivana Sučić (HRT – HR) i Kristina Čirjak (RTL). Priključili su se i mladi s iskustvom – studenti prve godine koji pohađaju kolegij Društveno korisno učenje i socijalne intervencije – pri čemu su pružili svoj pogled na siromaštvo mladih i regionalne nejednakosti.

Podsjetimo, cilj je ove edukacije bio, kao i preostalih u okviru Novinarske akademije, osnažiti (buduće) medijske djelatnike za kvalitetnije izvještavanje o nezaposlenim mladima radi suzbijanja njihove socijalne isključenosti. Oni će uskoro na portalu Studentski.hr raditi na plasmanu sadržaja osjetljivog na marginalizirane skupine te će sudjelovati u osvještavanju šire javnosti o gorućim problemima mladih i poticanju pokretanja inicijativa za njihovo rješavanje. 

Valja istaknuti i kako je u tijeku drugi krug prijava za sudjelovanje na Novinarskoj akademiji. Na natječaj se mogu prijaviti studenti i studentice diplomskog studija novinarstva koji su prethodno stekli titulu prvostupnika novinarstva, a sve dodatne informacije objavljene su na poveznici


Sljedeću edukaciju također izvodi udruga Pragma. Tema su Mlade nezaposlene i neaktivne osobe. Održat će se online, na platformi Zoom, 16. travnja od 9 do 17 sati. 

Centar za razvoj mladih 1. rujna 2020. započeo je s provedbom dvogodišnjeg projekta SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.
 
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih.