LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Život i smrt Charlesa Darwina

Na današnji dan, preminuo je Charles Darwin, poznati enegleski znanstvenik i prirodoslovac.

Na današnji dan, preminuo je Charles Darwin, poznati enegleski znanstvenik i prirodoslovac.

Charles Darwin, engleski znanstvenik i prirodoslovac, rođen je 12. veljače u Shrewsburyu u Engleskoj. 

Poznat je po tome što je iznio teoriju evolucije prema kojoj se živa bića neprestano mijenjaju. Darwin je rođen kao peto dijete dobrostojeće engleske obitelji, otac mu je bio uspješni i imućni liječnik Robert Waring Darwin.

Njegov je djed, Erasmus Darwin, također liječnik, stekao svjetski ugled svojim poetičnim opisima prirodnog svijeta. Prvi je Erasmus Darwin progovorio o evoluciji u epu u stihovima Zoonomija ili zakoni organskog života .

Nakon završetka školovanja u elitnoj školi u rodnom Shrewsburyu (1825.) mladi je Darwin upisao medicinu i teologiju na sveučilištu u Edinburghu. godine 1827. izbačen je sa studija medicine i upisao se na sveučilište Cambridge, s ciljem da postane svećenik Engleske crkve. Tamo je susreo geologa Adama Sedgwicka i prirodoslovca Johna Henslowa.

Putovanje koje je promijenilo sve

Henslow ne samo da je pomogao Darwinu da izgradi samopouzdanje nego je svog učenika podučio kako da bude pažljiv i savjestan promatrač prirodnih fenomena i skupljač primjeraka. Nakon završenog studija na Cambridgeu 1831. Darwin se uglavnom na Henslowljev nagovor ukrcao na brod HMS Beagle i pridružio ekipi prirodoslovaca na znanstvenom putovanju po svijetu.

Darwin je na tom putovanju dobio priliku promatrati geološke formacije koje su pronađene na različitim kontinentima i otocima kao i velik broj fosila i organizama. U svojim geološkim opservacijama Darwina je najviše impresionirao učinak koji su imale prirodne sile na zemljinu površinu. U to doba većina geologa zastupala je teoriju kako su pojedine vrste životinjskog i biljnog svijeta nastajale nezavisno jedna od druge te da je svaka prošla kreacija uništena iznenadnom katastrofom kao što je npr. potres ili svijanje zemljine površine.

Prema toj teoriji posljednja katastrofa bila je ona povezana s Noinom arkom koja je izbrisala sve životne oblike osim onih koji su se ukrcali u Noinu arku. Ostali primjerci životnih oblika postali su fosili. Prema tom gledištu vrste kreirane neovisno jedna od druge nisu bile u mogućnosti mutirati što ih je činilo nepromjenjivima za sva vremena.

Darwinova teorija

U djelu Bilješke o transmutaciji Darwin je odlučio objaviti svoje ideje. Više od dvadeset godina Darwin će neprestano nadograđivati svoje zamisli. Tako 1859. nastaje revolucionarno djelo O postanku vrsta pomoću prirodnog odabira koje je zaokruženo desetak godina poslije djelom O podrijetlu čovjeka.

O porijetku vrsta
 
O porijetku vrsta FOTO: wikimedia.org
 

Darwinova teorija je u cjelosti objavljenja 1859. pod naslovom Postanak vrsta (The Origin of Species). Knjiga koju su nazvali knjigom koja je šokirala svijet rasprodala se već prvi dan te je naknadno tiskano još šest izdanja (Darwin ju je pripremao pune 22 godine).

Reakcija na Darwinovu knjigu bila je veoma brza. Neki biolozi (Adam Sedgwick i John Stevens Henslow) spočitavali su Darwinu kako ne može dokazati svoje hipoteze. Drugi su kritizirali Darwinovu koncepciju o razvijanju različitih vrsta iz jedne. Crkveni predstavnici najjače su napali Darwinovu teoriju. Oni su mu spočitavali da teorija o prirodnoj selekciji poriče utjecaj Boga na stvaranje čovjeka i stavlja čovjeka na istu razinu sa životinjama.

Važnost Darwinova rada prepoznali su njegovi suvremenici te je Darwin izabran u Kraljevsko društvo (Royal Society) 1839. i u Francusku akademiju znanosti (1878).

U biologiji se rabi oblik Darwin kad se citira botaničko ime.

Darwin je umro na svojem imanju u Downu, na današnji dan, 19. travnja 1882. Posljednjih 40 godina gotovo da nije odlazio sa svojeg imanja već je promatrao biljni i životinjski svijet, birao vrste i nadopunjavao svoju teoriju evolucije. Dopisivao se s desecima znanstvenika čija su mu iskustva također bila dragocjena. Dokazi za teoriju evolucije pruženi su razvojem paleontologije, antropologije i biologije. Međutim, tek poslije nekoliko desetljeća Darwinova će teorija prestati biti predmet podsmijeha i postat će kamen temeljac razumijevanja evolucije živog svijeta.

FOTO: SECULAR RIGHT