LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljive činjenice o „vitezu tame”

Sveučilište u Kanadi studentima nudi tečaj „batmanologije”, evo o čemu se uči

Donosimo nekoliko intrigantnih činjenica o „Vitezu tame”, koje mnogi još nisu čuli.

Donosimo nekoliko intrigantnih činjenica o „Vitezu tame”, koje mnogi još nisu čuli.

Batman, jedan od najpoznatijih superheroja u povijesti, uskoro će obilježiti još jedan povijesni trenutak. U četvrtak, 26. rujna 2024. godine, postat će prvi superheroj s vlastitom zvijezdom na Hollywoodskoj stazi slavnih (Hollywood Walk of Fame). Zvijezda će biti smještena na adresi 6764 Hollywood Boulevard. Ceremonija otkrivanja zvijezde bit će prenošena uživo ovdje.

Batman, kojeg su 1939. stvorili Bob Kane i Bill Finger za DC Comics, prvi se put pojavio u Detective Comics br. 27. Kultna TV serija Batman, s Adamom Westom kao Batmanom i Burtom Wardom kao Robinom, premijerno je prikazana 1966. godine na ABC-u.

Batman je postao je globalna superherojna ikona, no postoje mnoge zanimljivosti o njemu koje su manje poznate. Donosimo nekoliko intrigantnih činjenica o Vitezu tame.


Sveučilište iz Kanade nudi tečaj o mogućnostima ljudskog tijela da postigne ono što može Batman


Ako ste se ikada pitali kako Batman uspijeva u svim svojim poduhvatima, Sveučilište Victoria u Kanadi nudi tečaj o mogućnosti ljudskog tijela da postigne i izdrži ono što Batman može. Ovaj tečaj, koji vodi Dr. E Paul Zehr, istražuje sve aspekte Batmanovih nadljudskih sposobnosti, prenosi Irish Independent.
 

„Što Batmana čini iznimnim superherojem jest činjenica da on nema nikakve nadprirodne moći,“ kaže Zehr.


Zehrovo istraživanje izvedivosti Batmana započelo je pregledavanjem svoje zbirke stripova – on je dugogodišnji obožavatelj koji je kao dijete često oblačio kostim svog omiljenog superheroja. Pritom je primijenio svoje znanje o ljudskom mozgu, tijelu i borilačkim vještinama kako bi izradio sveobuhvatan pregled mogućnosti da se postane Batman. Zaključio je da bi za postizanje Batmanove razine bila potrebna izuzetna predanost, s procjenom da bi intenzivan trening trebao trajati između 15 i 20 godina, s idealnim početkom još u djetinjstvu.
 

„Nije rođen na drugom planetu niti je bio ugrizen od strane mutiranog pauka; jednostavno posjeduje ogromnu količinu novca i vještina. No, nitko još nije detaljno proučio je li uopće moguće biti Batman – stoga sam želio znanstveno istražiti i doći do odgovora.“, dodao je.


Iako priznaje da bi bilo „iznimno teško“ dosegnuti Batmanovu razinu, Zehr misli da postoji način da se to ostvari
 

„S obzirom na naše razumijevanje tijela i mozga, vjerujem da je to moguće.“, komentirao je Zehr.

 

 Genij s brojnim diplomama


Batman, poznat po svojim nevjerojatnim sposobnostima i izvanrednom znanju, nije samo vješt borac protiv kriminala, već i genijalni znanstvenik. Njegova impresivna obrazovanja i vještine čine ga jednim od najkompleksnijih i najspremnijih junaka u svijetu stripova. Batmanova sposobnost da kombinira izvanredno znanje iz znanosti i medicine s vrhunskim borbenim vještinama čini ga jedinstvenim superheroje i fascinantnim likom za sve obožavatelje.

Batman ne bi bio Batman bez svog impresivnog repertoara vještina, tehnika i talenata. Prema Batman Wiki, majstor je u više od 120 različitih borbenih vještina, odlično se snalazi u najmanje sedam stranih jezika (uključujući japanski, njemački i ruski) te ima diplome iz različitih znanstvenih i inženjerskih područja. Također, majstor je kratkog sna; samo jedan sat spavanja za njega je jednako učinkovit kao osam sati spavanja za nas.

Kao genij u znanosti, Batman je do svoje 21. godine stekao diplome iz različitih područja, uključujući kriminalističke znanosti, forenziku, računalne znanosti, kemiju i inženjering. Njegova znanstvena znatiželja i upornost omogućili su mu da ovlada složenim znanjima iz znanosti o okolišu, sigurnosnih sustava i iluzija/vradžbina do svoje 23. godine. Do svoje 25. godine, proširio je svoje obrazovanje na biologiju, fiziku, naprednu kemiju i tehnologiju. Njegovo znanje nastavilo je rasti, uključujući forenziku i medicinske znanosti te napredne računalne i inženjerske znanosti. Osim toga, Batman je razvio sofisticirane sustave osobnih oklopa i baze podataka o kriminalnim bossovima i zlikovcima te unaprijedio znanost o materijalima za oklop i mikro-mehanizme.

U području medicine, Batman je također izvanredan. Proučavao je svaki aspekt medicine, uključujući medicinsku biologiju i forenzičku medicinu. Njegove sposobnosti omogućuju mu da precizno dijagnosticira ozljede i uzroke smrti kod žrtava zločina. Također, Batman je sposoban razviti protivotrovi za smrtonosne otrove koje koriste superzlikovci kada je to potrebno.
 

Turski gradonačelnik pokušao „tužiti Batmana“


Gradonačelnik turskog grada Batman, Hüseyin Kalkan, 2006. godine je odlučio tužiti Warner Bros zbog korištenja imena njegovog grada u filmovima bez prethodnog dopuštenja. Nitko iz grada Batman nije objasnio zašto je prošlo toliko godina prije nego što su poduzeli pravne korake.

Međunarodni je dan mačaka, donosimo nekoliko zanimljivih činjenica


 

„Na svijetu postoji samo jedan Batman. Američki producenti su iskoristili ime našeg grada bez da su nas prethodno obavijestili.,“ izjavio je Kalkan.


Iako je grad Batman poznat po svom nazivu i iako je pokušao zaštititi svoje ime, pravna borba nije dovela do značajnijih rezultata. Tužba nije donijela očekivane promjene, a grad Batman i dalje ostaje poznat po svojem imenu, koje je ujedno i dio kulturnog identiteta lokalne zajednice.

 

Batmanovo odijelo je u početku bilo – crveno


Batmanov kostim nije uvijek bio mračan i tajanstven kao što ga danas poznajemo. Prije nego što je postao prepoznatljiv po crno i sivom odijelu, Batman je u 1950-ima i 1960-ima bio poznat po plaštu u „boji oceana“.


FOTO: Batman News

Tijekom godina, njegov kostim je mijenjao nijanse između pepeljasto sive i gotovo crne, a simbol šišmiša povremeno je bio smješten unutar žutog kruga na prsima. No, zanimljivo je da je u originalnom dizajnu Batmana, koji je stvorio Bob Kane, herojski kostim bio crven i uključivao plavu kosu!

FOTO: Batman News
FOTO: PIXABAY / ILUSTRACIJA