LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ukoričene ljubavi: ljubavne (ne)zgode hrvatskih književnih parova

Svake se godine 22. travnja obilježava Dan hrvatske knjige, a tim vam povodom donosimo popis najljepših ljubavnih priča ispisanih rukom hrvatskih autora.

Svake se godine 22. travnja obilježava Dan hrvatske knjige, a tim vam povodom donosimo popis najljepših ljubavnih priča ispisanih rukom hrvatskih autora.

Čitajte da biste živjeli! – upozoravao nas je svojedobno slavni Flaubert, a da smo ga poslušali, pokazuju brojne manifestacije i dani posvećeni promicanju kulture čitanja, knjigama, izdavaštvu i autorstvu. Nakon Mjeseca hrvatske knjige i Interlibera koji su nam uljepšali jesen, došlo je vrijeme i za proljetne manifestacije – Svjetski dan poezije, Noć knjige te Dan hrvatske knjige koji se, odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine u čast Marku Maruliću i datumu dovršetka Judite, obilježava 22. travnja, samo dan prije Svjetskog dana knjige i autorstva.

Osim što je 22. travnja 1501. nastalo jedno od najvažnijih djela hrvatske književnosti uopće, istoga je datuma 1990. godine osnovano Društvo hrvatskih književnika koje je 1997. godine utemeljilo godišnju nagradu Dana hrvatske knjige DHK-a. Iako marginalizirana, hrvatska književnost ima dosta razloga za slavlje i obilježavanje ovoga dana, a tim vam povodom i mi donosimo pregled onog najljepšeg što nam je dala – najpoznatijih ljubavnih parova čije su ljubavne priče hrvatski autori ispisivali još od najvažnijeg djela oca hrvatske književnosti pa sve do ovog,  21. službenog Dana hrvatske knjige.

Judita i Holoferno

Budući da današnji dan i slavimo zahvaljujući Marku Maruliću i prvom hrvatskom epu, popis ćemo i započeti jednom od priča koju svi znate. Ako ste se tijekom muke proživljavane čitanjem 2126 dvostruko rimovanih dvanaesteraca koji stoje na početku hrvatske književnosti pitali kako bi priča izgledala da je Holoferno bio zgodan i da se Judita zaljubila, posegnite za obradom Mire Gavrana i saznajte. Njegova je Judita, za razliku od biblijske i Marulićeve, emancipirana i kompleksnija te puno životnija, dok je Holoferno pravi primjer princa na bijelom konju. Što se dogodi kad se žena koja da obećanje da će ubiti neprijatelja u njega zaljubi, nećemo vam otkriti, saznajte sami.

Gospodin Fulir i Ana Šafranek

Najpoznatijem paru zagrebačke kinematografije prvotno je život udahnuo Vjekoslav Majer u popularnoj lektiri Dnevnik malog Perice. Priču svi znate: Ana Šafranek nesretna je zagrebačka gospođa koja se na izletu u Samobor zaljubi u šarmantnog gospodina Fulira. Ionako komplicirana situacija zbog Aninog vjenčanog prstena na ruci, još se više zakomplicira kad se u priču upetlja njezina sestra Mina koja također padne na Fulirov šarm. Što se s njima na kraju zbilo, nakon snimanja ljubavne komedije s pjevanjem svima je poznato.

Nera i Siniša

Ona je prelijepa i dobra, još je k tome kontesa koja živi u vlastitom dvorcu obraslom crvenim ružama na zagrebačkom Gornjem gradu, a on je visok, crn, zgodan i hrabar junak koji se bori protiv zla u svijetu. Što se dogodi kad se upoznaju, možete zamisliti. U sedam je svezaka i na više tisuća stranica popularna Zagorka ispričala priču o jednoj od najpoznatijih ljubavi hrvatske književnosti uopće, punu otmica, zamki, sjaja bečkog i zagrebačkih dvorova, nevolja i jada, ali koja ipak na kraju, začudo, završava sretno. Da ni u tih sedam svezaka i brojnim ljubavnim parovima nije iscrpila svu kreativnost, pokazuje i u romanu Kći Lotršćaka ljubavlju Divljana i Manduše koja izgleda kao španjolska telenovela, ali ipak zarobljuje srca svih kojima dođe u ruke.

Pavao i Dora

Neovisno o tome jeste li Šenoin obožavatelj ili ne i neovisno o tome što su popularnošću zasjeli na tron ljubavnih parova hrvatske književnosti, njih su vam dvoje sigurno išli na živce. Istina je da je lijepo kad se muškarac trudi oko djevojke i kad izigrava viteza, ali vjerujemo da je i samom Pavlu na kraju dosadilo koliko se morao angažirati oko Dorina spašavanja. Da se Šenoa više vodio za Shakespeareom nego za Zagorkom, pokazuje tragični kraj najzlatnije domaće ljubavne priče.

Ivica i Laura

Ili možda, rekli bi neki, Ivica i Anica. Iako mu je Anica prava ljubav zbog koje na kraju i završi samoubojstvom uzrokovanim alkoholnim ludilom, ona je, poput Dore, pasivna i gotovo nevidljiva –  vjerojatno se netko tko se davno s Registraturom družio pita tko je uopće Anica. S druge je strane Laura imala posebne metode kojima se zadržala u Ivičinu životu. Iako su najtragičniji i najfatalniji par hrvatske književnosti, moramo priznati da smo u početku svi za njih navijali.

Veliku je ljubavnu priču ispisao i Milan Begović u trosveščanoj Gigi Barićevoj, a Ivana Brlić Mažuranić preko Hlapića i Gite upoznala je najmlađe čitatelje s ljubavlju i prijateljstvom. Da je i tijekom renesanse borba za ljubav žene bila popularna, pokazali su Lucić ljubavnom pričom Robinje i Derenčina te Gundulić nevoljama Dubravke i Miljenka. A budući da su pjesnici starije hrvatske književnosti toliko slavili ljepotu žene, nerijetko su se i sami zaljubljivali i o tome pjevali, a pravi je primjer Džore Držić koji je mutio s nećakinjom konkurenta Šiška Menčetića.

FOTO: Facebook

Nakon ovog popisa Darcy i Elizabeth potpuno su pali u zaborav, a Karenjina i Vronski kao da nisu ni postojali. Proslavite Dan hrvatske knjige odabirom nekog domaćeg naslova za čitanje, a ako otkrijete još koju ljubavnu priču, javite nam da dopunimo popis. Čitajte, čitajte sve!
FOTO: FLICKR