LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan za slavljenje poezije – ljepote i ljubavi izražene stihom

Na Svjetski dan poezije promovira se čitanje, pisanje, objava i podučavanje poezije. Jednom kada shvatite bit i svrhu poezije, kada se uvjerite kakav dojam može ostaviti na vas, teško je ne zaljubiti se u stihove.

Na Svjetski dan poezije promovira se čitanje, pisanje, objava i podučavanje poezije. Jednom kada shvatite bit i svrhu poezije, kada se uvjerite kakav dojam može ostaviti na vas, teško je ne zaljubiti se u stihove.

Neki odmor za dušu pronalaze u sportu, čitanju romana ili pjevanju, dok drugi možda više vole šetnju s prijateljima ili odmor negdje u samoći, no sigurni smo da je puno onih koji u poeziji pronalaze svoj mir. Svjetski dan poezije obilježava se svake godine 21. ožujka. Proglasio ga je UNESCO 1999. godine u Parizu.

Vjerujemo da ste kroz život čuli i pročitali puno poezije, ako ne sami onda sigurno kroz osnovnu i srednju školu. Stoga vam prezimena kao što su Baudelaire, Neruda, Shakespeare, Milton, Ujević, Šimić i Matoš sigurno zvuče poznato. Obilježavanjem ovog dana želi se pokazati sve bogatstvo raznolikosti svjetskih jezika, ali i dati prilika ugroženim jezicima da ih kroz poeziju prepozna cijeli svijet. Njime se ujedno promovira čitanje, pisanje, objava i podučavanje poezije. Jednom kada shvatite bit i svrhu poezije, kada se uvjerite kakav dojam može ostaviti na vas, teško je ne zaljubiti se u neke stihove.

FOTO: Pixabay

Pisanjem poezije mnogi su autori izražavali svoje osjećaje, probleme i brige koje ih muče. U poeziji se javlja ljubav, tuga, radost, strah, sreća, patnja, ukratko neki osjećaji koji su vezani uz samog pojedinca. Bilo je i pjesnika koji su poezijom pokazivali i svoju ljubav prema domovini ili ogorčenost postojećim režimima.

Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda! – dio iz pjesme Opomena, autora Antuna Branka Šimića, koji je često citiran u svakodnevnom govoru i na društvenim mrežama. –

Osim što se na današnji dan slavi Svjetski dan poezije, on je važan i jer je 1913. godine u Gorskom Kotaru rođen Ivan Goran Kovačić, hrvatski pjesnik, esejist, pripovjedač i kritik. Kao gimnazijalac je svoje književne radove počeo objavljivati u listovima za mlade, a zajedno s Josipom Hitrecom i Vladimirom Jurčićem 1931. godine objavio je prvu zbirku Lirika 1932.

FOTO: Pixabay

Zbirka pjesama Lirika napisana je štokavskim narječjem, a pjesme u zbirci Ognji i rože napisane su kajkavskim narječjem. Pisao je protiv siromaštva, ugnjetavanja i poltičkog pritiska, a to se najbolje vidi u zbirci Dani gnjeva. Većina Ivana Gorana Kovačića prepozna po poemi Jama, gdje je opisao svoje iskustvo i prikazao osudu zločina te značenje čovjekove slobode i značenja.

U spomen na Kovačića održava se pjesnička manifestacija Goranovo proljeće koja je utemeljena 1964. godine Manifestacija se svake godine tradicionalno održava u Lukovdolu, pjesnikovom rodnom gradu, no ove je godine preseljena u Zagreb i Split. Više o manifestaciji potražite na Facebooku.

Ne zaboravite da danas u kafićima u kojima se poslužuje brend Julius Meinl možete kavu ili čaj platiti stihom! 

FOTO: PIXABAY