Manifestacija za knjigoljupce

U Mjesecu hrvatske knjige čita se sto na sat

MHK 2016

Počeo je Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja slavi knjige i čitanje i povodom koje će se u idućih mjesec dana organizirati brojni događaji diljem zemlje.

Došlo je vrijeme u godini koje su svi knjigoljupci s nestrpljenjem čekali – 15. listopada svečano je otvorena manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Idućih mjesec dana intenzivnije će se govoriti o knjigama i čitanju te će se odvijati brojna događanja s knjigama u središtu. Ovogodišnje je geslo manifestacije Čitam 100 na sat, a njime se, kako mu i samo ime kaže, želi popularizirati čitanje u ovom užurbanom vremenu kada svi koji vole čitanje iskorištavaju svaku priliku da posegu za knjigom. Organizator su manifestacije Knjižnice grada Zagreba, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. 

Svečano je otvorenje održano u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu, čime se manifestacija slavljenja knjiga pridružila obilježavanju važnih šibenskih obljetnica (950 godina od prvog spomena grada u ispravi vladara hrvatske države – kralja Petra Krešimira IV., 150. obljetnica Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku, 400 godina od objave knjige Fausta Vrančića Machinae novae). Program otvorenja počeo je pozdravnim riječima uvaženih čelnika Šibensko-kninske županije, ministra kulture te predstavnika organizacijskog odbora manifestacije, nakon čega je uslijedio bogat kulturno-umjetnički program. 

Sama je manifestacija, kako napominje organizacijski odbor, organizirana na dvjema razinama, sa središnjim programima – otvaranja, zatvaranja, okruglim stolom, nacionalnim kvizom za poticanje čitanja ili nekim programom od posebnog značenja – ali i na lokalnoj razini, gdje svaka ustanova, a uglavnom su to knjižnice, organizira svoje programe. Popis svih događaja koji će se odvijati diljem zemlje u sljedećih mjesec dana, kao i različite detalje o njima možete pronaći u Programskoj knjižici.

 

Posebno se u ovogodišnjem programu svraća pozornost na čitanje te je zbog toga organiziran čitateljski maraton koji će se na cijelom području Republike Hrvatske u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, otvorenim prostorima i knjižnicama održati 21. listopada, a čitat će književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, slučajni prolaznici…

Osim toga, ove će se godine kao i svake dosad održati i već tradicionalni Nacionalni kviz za poticanje čitanja u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Za sudjelovanje u online kvizu trebalo je pročitati knjige Sježane Babić Višnjić Krugovi na vodi, Mire Gavrana Ljeto za pamćenje i Nene Lončar Bio sam pas i opet sam te koristiti u kvizu ponuđene online enciklopedije. Pobjednici će biti proglašeni na završnoj svečanosti koja će se održati 15. studenoga u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Tijekom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 11. će se studenoga obilježiti i Dan hrvatskih knjižnica, s dodjelom godišnjeg priznanja Knjižnica godine Knjižnici za slijepe, a vjerujemo da će sve obožavatelje knjige i čitanja razveseliti i Interliber, najpoznatiji sajam knjiga koji svoja vrata ove godine otvara 8. studenoga.

– Unatoč tome – ili možda ipak: baš zato! – vrijedi čitati sto na sat. Zato da bi se brže odvajalo žito od kukolja, da bi se čim prije ponovo uronilo u potpuno novi svijet, čaroban i zavodljiv, kakav samo vješto isprepletene riječi mogu stvoriti. Da bi se opet, čim prije, na potpuno drugačiji način, doživjelo i zauvijek steklo potpuno novo iskustvo doživljvanja knjiga i čitanja. – riječi su to kojima se Renato Baretić obračunava s podacima o količini knjiga na svijetu i malom vjerojatnošću da ih itko pročita sve.

Poslušajte Baretića i čitajte, čitajte sve što vam dođe pod ruku jer knjige vam daju potpuno novu perspektivu. U međuvremenu pronađite na bogatoj listi događanja Mjeseca hrvatske knjige nešto što vas zanima i uključite su u manifestaciju slavljenja čitanja jer čitanje vam otvara vrata u brojne i potpuno nove svjetove.  

Komentari na članak

Vezani članci

Elektroničko nakladništvo?

Recenzija knjige „Elektroničko nakladništvo?"

Nakladnici nam daju putokaz kroz prevelik broj informacija i odobravaju njihovu kvalitetu

Knjiga „Elektroničko nakladništvo?“ prvenstveno je namijenjena studentima informacijskih znanosti i srodnih studija, ali je i svojevrsni priručnik elektroničkog nakladništva i elektroničkih knjiga koji može poslužiti i široj publici s obzirom na nedostatak recentnije literature s tom tematikom.

Izdvojeno

ZmaJurjevo – legenda će oživjeti u centru grada Zagreba

Zakoračite u svijet zmajeva i vitezova u parku Ribnjak

Posjetitelji će moći prošetati selom u srednjovjekovnom stilu, okrijepiti se pivom u taverni, sudjelovati u streličarskom turniru, potezanju užeta i igrama poput bacanja potkove i skakanja u vreći.

Iva Pejaković otvorila "Knjišku Posvudušu"

Klub mladih KLOOZ

Iva Pejković otvorila "Knjišku Posvudušu"

Iva Pejković je novinarka, kolumnistica, voditeljica čitateljskog kluba Dioptrija i aktivna članica zadarskih pisaca ZaPis.

https://pixabay.com/en/book-read-old-literature-pages-1659717/

„Project Guthenberg”

Najveći književni klasici dostupni svima besplatno

Kada ti internet ponudi besplatne knjige, onda ih i pročitaš.

Gavella

Manifestacija u Gavelli

„Krležine noći”: okupljanja odabranih studentskih radova

Kako bi se još jednom usmjerio reflektor na nezaobilazan značaj Krležina pisma u hrvatskoj kulturi, još će se jednom održati manifestacija „Krležine noći”, a u njenu će se sklopu izvesti „Banket u blitvi, fragmenti” i „U agoniji, presto ma non troppo”.