Manifestacija za knjigoljupce

U Mjesecu hrvatske knjige čita se sto na sat

MHK 2016

Počeo je Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja slavi knjige i čitanje i povodom koje će se u idućih mjesec dana organizirati brojni događaji diljem zemlje.

Došlo je vrijeme u godini koje su svi knjigoljupci s nestrpljenjem čekali – 15. listopada svečano je otvorena manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Idućih mjesec dana intenzivnije će se govoriti o knjigama i čitanju te će se odvijati brojna događanja s knjigama u središtu. Ovogodišnje je geslo manifestacije Čitam 100 na sat, a njime se, kako mu i samo ime kaže, želi popularizirati čitanje u ovom užurbanom vremenu kada svi koji vole čitanje iskorištavaju svaku priliku da posegu za knjigom. Organizator su manifestacije Knjižnice grada Zagreba, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. 

Svečano je otvorenje održano u šibenskom Hrvatskom narodnom kazalištu, čime se manifestacija slavljenja knjiga pridružila obilježavanju važnih šibenskih obljetnica (950 godina od prvog spomena grada u ispravi vladara hrvatske države – kralja Petra Krešimira IV., 150. obljetnica Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku, 400 godina od objave knjige Fausta Vrančića Machinae novae). Program otvorenja počeo je pozdravnim riječima uvaženih čelnika Šibensko-kninske županije, ministra kulture te predstavnika organizacijskog odbora manifestacije, nakon čega je uslijedio bogat kulturno-umjetnički program. 

Sama je manifestacija, kako napominje organizacijski odbor, organizirana na dvjema razinama, sa središnjim programima – otvaranja, zatvaranja, okruglim stolom, nacionalnim kvizom za poticanje čitanja ili nekim programom od posebnog značenja – ali i na lokalnoj razini, gdje svaka ustanova, a uglavnom su to knjižnice, organizira svoje programe. Popis svih događaja koji će se odvijati diljem zemlje u sljedećih mjesec dana, kao i različite detalje o njima možete pronaći u Programskoj knjižici.

 

Posebno se u ovogodišnjem programu svraća pozornost na čitanje te je zbog toga organiziran čitateljski maraton koji će se na cijelom području Republike Hrvatske u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, otvorenim prostorima i knjižnicama održati 21. listopada, a čitat će književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, slučajni prolaznici…

Osim toga, ove će se godine kao i svake dosad održati i već tradicionalni Nacionalni kviz za poticanje čitanja u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Za sudjelovanje u online kvizu trebalo je pročitati knjige Sježane Babić Višnjić Krugovi na vodi, Mire Gavrana Ljeto za pamćenje i Nene Lončar Bio sam pas i opet sam te koristiti u kvizu ponuđene online enciklopedije. Pobjednici će biti proglašeni na završnoj svečanosti koja će se održati 15. studenoga u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Tijekom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 11. će se studenoga obilježiti i Dan hrvatskih knjižnica, s dodjelom godišnjeg priznanja Knjižnica godine Knjižnici za slijepe, a vjerujemo da će sve obožavatelje knjige i čitanja razveseliti i Interliber, najpoznatiji sajam knjiga koji svoja vrata ove godine otvara 8. studenoga.

– Unatoč tome – ili možda ipak: baš zato! – vrijedi čitati sto na sat. Zato da bi se brže odvajalo žito od kukolja, da bi se čim prije ponovo uronilo u potpuno novi svijet, čaroban i zavodljiv, kakav samo vješto isprepletene riječi mogu stvoriti. Da bi se opet, čim prije, na potpuno drugačiji način, doživjelo i zauvijek steklo potpuno novo iskustvo doživljvanja knjiga i čitanja. – riječi su to kojima se Renato Baretić obračunava s podacima o količini knjiga na svijetu i malom vjerojatnošću da ih itko pročita sve.

Poslušajte Baretića i čitajte, čitajte sve što vam dođe pod ruku jer knjige vam daju potpuno novu perspektivu. U međuvremenu pronađite na bogatoj listi događanja Mjeseca hrvatske knjige nešto što vas zanima i uključite su u manifestaciju slavljenja čitanja jer čitanje vam otvara vrata u brojne i potpuno nove svjetove.  

Komentari na članak

Vezani članci

 BookCrossing Corner u Info zoni

BookCrossing Corner u Info zoni

Uključite se u svjetski pokret razmjene knjiga

U Info zoni možete besplatno uzeti nepročitane knjige ili ostaviti pročitane te se uključiti u svjetski lanac čitateljske razmjene.

https://web.facebook.com/kliofest/photos/a.1488127348084118.1073741827.1488123664751153/1898767953686720/?type=3&theater

Festival povijesti

Festival Kliofest jednom godišnje nudi „povijest za sve“

Sloganima „Povijest za sve“ i „Posjetite povijest“ udružene su mnoge hrvatske kulturne organizacije koje imaju jedan cilj – učiniti povijest dostupnijom javnosti. Ovaj će se sveobuhvatan festival održati na lokacijama diljem Hrvatske – od Karlovca i Splita do Jalžabeta i Ludbrega.

Ljeto u Ludensu

Manifestacija u Koprivnici

Završetkom srpnja završilo i Ljeto u Ludensu

Ovogodišnje Ljeto u Ludensu dovelo je u Atrij Doma mladih pet žanrovski različitih predstava omogućujući tako svakom zaljubljeniku u kazalište da pronađe nešto za sebe.

Pepeljuge

Recenzija romana Kristine Ohlsson

Kriminalistički roman „Pepeljuge" donosi napetu potragu za okrutnim ubojicom djece

Tko je On, koji mu je motiv, zašto čini takva zlodjela ubijajući nevinu djecu koja nisu nikome ni za što kriva i zašto ih ubija na točno određeni način te ih ostavlja na točno isplaniranim mjestima, ostaje neizvjesno do samoga kraja.

Elektroničko nakladništvo?

Recenzija knjige „Elektroničko nakladništvo?"

Nakladnici nam daju putokaz kroz prevelik broj informacija i odobravaju njihovu kvalitetu

Knjiga „Elektroničko nakladništvo?“ prvenstveno je namijenjena studentima informacijskih znanosti i srodnih studija, ali je i svojevrsni priručnik elektroničkog nakladništva i elektroničkih knjiga koji može poslužiti i široj publici s obzirom na nedostatak recentnije literature s tom tematikom.