LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Tragično porijeklo najslađih nam plišanih medvjedića

Na današnji je dan 1903. godine omiljeni plišani medvjedić prvi put reklamiran pod imenom „Teddy Bear“. Bez obzira na pomalo tragičnu inspiraciju koja se krije iza imena plišavaca, danas oni uveseljavaju i djecu i odrasle diljem svijeta.

Na današnji je dan 1903. godine omiljeni plišani medvjedić prvi put reklamiran pod imenom „Teddy Bear“. Bez obzira na pomalo tragičnu inspiraciju koja se krije iza imena plišavaca, danas oni uveseljavaju i djecu i odrasle diljem svijeta.

Ako slučajno niste primijetili, jučer je bilo Valentinovo. Za neke amerikanizacija i komercijalizacija, a za druge čisti praznik ljubavi. Neovisno o tome što vi mislite, nije vam mogao promaknuti velik broj plišanih medvjedića. Ove slatke životinjice već se desetljećima kupuju kao omiljene dječje igračke. Postali su popularni (u naravno velikim dimenzijama) i za Valentinovo, kada u šapama drže ruže i bombonjere. No, znate li što stoji iza engleskog naziva Teddy Bear?

Godine 1903. Morris Michtom u izlog svoje trgovine igračkama postavio je dva plišana medvjedića. Iznad njih je stavio natpis Teddy Bears. Zašto baš Teddy? Michtom je inspiraciju za naziv plišavaca pronašao u čestim lovačkim ekspedicijama predsjednika Theodora Roosevelta. Nadimkom Teddy, američki je predsjednik uživao u lovu na medvjede. Trudio se održavati imidž alfa mužjaka, pa je na jednom putovanju u Afriku zajedno sa svojom lovačkom skupinom ubio više od 6000 životinja u ime sporta i trofeja. Michton je pisao predsjedniku Rooseveltu tražeći dozvolu za korištenje njegovog nadimka u svrhu poboljšanja prodaje. Roosevelt je molbu odobrio, a porast prodaje plišanih medvjedića naglo je porasla.

FOTO: Pixabay

Kako to obično bude, postoji i druga strana priče, koja nastoji prikazati predsjednika u boljem svijetlu te se proširila diljem SAD-a zahvaljujući naslovnicama dnevnih novina. Naime, 1902. predsjednik Roosevelt je s grupom prijateljima otišao u lov u Mississippi. Nakon nekoliko sati, nisu pronašli niti jednu životinju. Nakon što su već odustali, naletjeli su na bespomoćno i ozlijeđeno mladunče medvjeda. Predsjednik ga je odbio ustrijeliti, pa ga je uzeo da mu adekvatne udruge za zaštitu životinja spase život. Iako ova priča nije službeno potvrđena, osvanula je u medijima i donijela predsjedniku pozitivne komentare građana. Temeljem ovoga, u Americi je proglašen i Nacionalni dan plišanih medvjedića, 14. studenog. 

Bez obzira na pomalo tragičnu inspiraciju koja se krije iza imena plišavaca, danas oni uveseljavaju i djecu i odrasle diljem svijeta. Postoji pregršt poznatih medvjedića koji su i nama uljepšali djetinjstvo. Počevši od Winnija Pooha, do medvjedića Paddingtona, a i Mr. Bean je imao svog smeđeg najboljeg prijatelja. Poslije nam je stigao i neobično moderni medvjedić u igranoj komediji Ted. Medvjedići imaju široku primjenu, pa ih koristi i američka policija. Američka dobrotvorna organizacija NAPLC (National Association of Police & Lay Charities), uvela je poklanjanje medvjedića djeci koja proživljaju traumu na licu mjesta, kako bi se smirila. Tako u slučaju policijske ili intervencije vatrogasaca na mjesto događaja stižu i plišani medvjedići.

FOTO: PIXABAY